Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Mageia 7 * Emoted in Florida * Raspberry Pi 4 * Spotify (Not) for Artists * Broadcom koopt software * DeDigitalisering

i-nieuws 6 na 6 ** July 4th, 2019 by wim.webgang **

Mageia 7

Begin deze maand is de Linux distributie Mageia 7 verschenen.
Voor gebruikers van Mageia 6 zijn er verschillende manieren voorzien om te upgraden.

Mageia 7 biedt:
kernel 5.1.14
rpm 4.14.2
dnf 4.2.6
Mesa 19.1
Plasma 5.15.4
GNOME 3.32
Xfce 4.14pre
Firefox 67
Chromium 73
LibreOffice 6.2.3

Er worden downloads aangeboden van installatie images voor 64-bit architectures, maar ook nog voor 32 bit.
Er zijn ook live DVD’s for 64-bit Plasma, GNOME, Xfce, en 32-bit Xfce voor oudere computers.

Eén van de ontwikkelaars, Donald Stewart, schrijft op zijn blog dat ze extra moeite hebben gedaan om bandbreedte te sparen bij het upgraden, door gebruik van Zchunk-compressie van de metadata voor PackageKit en DNF (DNF komt van Fedora – de voorloper Mandrake startte ooit vanuit Red Hat).
Hun package mamager heet dnfdragora die in versie 6 ingevoerd werd.

Mageia heeft een online app database op http://madb.mageia.org/

Mageia is een distributie die bekend is voor zijn KDE desktop, net als zijn verre voorloper Mandrake en recentere Mandriva. Maar je kan ook andere desktops kiezen, zowel achteraf bij-installeren als bij de keuze van de installatie-ISO. Er is veel software beschikbaar als je bij wil installeren.

Ook voor zijn gemakkelijke installatie en gebruiksvriendelijk control center was deze distributie-familie bekend, maar ondertussen hebben andere distro’s dat wel bijgebeend, en misschien zelfs overklast.

Er bestaat trouwens ook nog een andere distributie gebouwd op de teloorgegane Mandriva: OpenMandriva.
Het is een mooie illustratie van de levenskracht van FOSS, waar uit de asse van een stilgevallen project toch weer nieuwe projecten ontstaan zodat gebruikers een uitweg hebben die dicht bij hun vertrouwde distributie ligt.

Voorvader Mandrake was nogal populair in Frankrijk, en de Franstalige gebruikersgroep is nog groot genoeg om daar ook veel hulp te vinden als je problemen hebt, ze hebben de reputatie van een vriendelijke community.

https://blog.mageia.org/en/2019/07/01/magical-lucky-release-number-7-has-arrived/

Emoted in Florida

Vorige week vertelden we dat de Emoted malware Heise, de Duitse uitgeverij van iX magazine, even platlegde, waarbij net op tijd kon vermeden worden dat alle bestanden versleuteld werden en een losgeld betaald moest worden voor het vrijgeven van de code om te ontsleutelen.

Nu is ook een geval bekend in het zuiden van de VS, in Lake City, een gemeente in Florida. Daar heeft op 10 juni een bediende op een link geklikt die de malware binnenhaalde. Binnen tien minuten probeerde de IT diensten de besmette computers van het netwerk te halen. Helaas was het al te laat, en het hele netwerk geraakte besmet. De politie en de brandweer zitten op een apart netwerk, maar zowat alle andere computersystemen van de gemeente gingen eraan.

Na een week contacteerden de daders de gemeente. De afpersers achter de malware eisten honderderdduizenden dollars losgeld, en de gemeente zou 500.000 dollar betaald hebben om de sleutel te krijgen om de bestanden terug uit te pakken. De onderhandelingen zouden via de verzekeringsmaatschappij van de gemeente zijn gegaan. De afpersers eisten het losgeld in bitcoins, nl 42 bitcoins, waarvan de waarde enorm schommelt maar rond de 500.000 dollar zou gelegen hebben bij het betalen ervan.

En dat was nog een koopje, want een week voordien betaalde de gemeente Riviera Beach, ook in Florida, de afpersers die hun computers besmetten een losgeld voor de waarde van 600.000 dollar.

De keuze om te betalen werd gemaakt in samenwerking met een gespecialiseerde IT firma die zou proberen het probleem op te lossen. Nadat berekend werd wat het zou kosten om de systemen terug vanaf nul op te bouwen zonder de gegevens te kunnen recupereren, was de beslissing snel gemaakt om het losgeld te betalen. De gemeente Lake City was goed verzekerd en zou maar 10.000 dollar moeten ophoesten.

Niet iedereen is even blij met die beslissing om te betalen, want zo wordt het systeem van afpersen beloond.

Het hoofd van de IT dienst zou ontslagen zijn volgens de burgemeester, zonder dat geweten is of dat dezelfde persoon is die de gemene link in de e-mail volgde.

https://www.lcfla.com/community/page/press-release-cyber-attack

Raspberry Pi 4

Groot nieuws voor de gebruikers van de Raspberry Pi: er is een nieuw model uitgekomen, Raspberry Pi 4 B. Slecht nieuws is dat de Raspberry Pi software voor het nieuwe computerbordje nog niet op punt staat. Dat betekent dat een aantal bekende toepassingen voor Raspberry Pi niet zullen werken, maar mogelijk door updates nog wel kunnen gebruikt worden in de toekomst.

De nieuwe Raspberry Pi heeft het snellere USB versie 3 op twee van de vier usb poorten (de twee andere blijven USB-2), en een snellere netwerkverbinding, nl gigabit ethernet. Ook mogelijkheid om twee monitors aan te sluiten, en daarvoor is de normale HDMI aansluiting vervangen door twee mini-HDMI aansluitingen.

Goed nieuws is ook de SD-kaartlezer die ingebouwd is, en van waar het systeem draait: die is ook sneller, ongeveer dubbel zo snel als vroeger.

De nieuwe processor heeft maar een lichtjes hogere kloksnelheid, 1,5 GHz in plaats van 1,4 GHz, maar door de opbouw van de processor kan hij gemakkelijk 1,5 tot twee keer zo snel zijn als zijn voorganger. Bovendien kan hij meer werkgeheugen aan.

Ook een belangrijk verschil is de usb aansluiting waarmee het bord van stroom voorzien wordt. Vroeger was dat een micro-usb aansluiting, nu een USB Type-C. Bovendien heeft hij voor de hogere snelheid ook wat meer stroom nodig, 3 Ampere in plaats van 2.5 ampere, nog altijd aan 5 Volt. De nieuwere USB type-C aansluiting heeft het voordeel dat hij symmetrisch is, en je hem dus niet ondersteboven kan steken, iets wat de oudere micro-usb aansluiting kan beschadigen. Niet alleen als je onvoorzichtig bent, maar ook omdat de Raspberry Pi geen aan-uit schakelaar heeft en je de verbinding dikwijls moet af- en aansluiten als je geen schakelaar op je stroomtoevoer hebt.

En met dit alles wordt de processor warmer, en dus ook de rest van het bord. Hij zal misschien een iets koelere behuizing nodig hebben, maar je kan hem niet per vergissing in een behuizing van de 3 inbouwen, want daar past hij niet in.

Ondermeer de twee mini HDMI poorten hebben een andere vorm van behuizing nodig.

Maar wat wel compatibel blijft zijn de 40 pinnen van de GPIO aansluiting, zodat alle opzetbordjes bruikbaar blijven.

Wie het bord wil kopen, moet kiezen tussen 3 verschillende geheugen-versies. Het ingebouwde geheugen kan 1 Gb zijn, zoals in de vroegere versie, of het dubbel: 2 Gb, of het topmodel heeft 4 Gb, wat zeker leuk is als je hem als pc wil gebruiken.

De prijzen blijven in de buurt van vroeger, rond 50 euro.
Bij ons is de beschikbaarheid nog laag, en staan de bordjes bij leveranciers meestal enkel aangekondigd, soms kan je een pre-order of voorafbestelling doen.
Het voordeel van de aangekondigde nieuwe versie is misschien wel dat de Raspberry Pi 3B+ , de vorige versie in korting gaat.

https://www.tomshardware.com/reviews/raspberry-pi-4-b,6193.html

Spotify (Not) for Artists

Op 20 september 2018 startte spotify een proefprogramma waarbij artiesten zelf hun werk konden opladen in “Spotify for Artists”.

Onafhankelijke artiesten konden zo op een gemakkelijke manier veel potentiële luisteraars bereiken. De artiesten konden de upload zelf doen, en kregen een preview hoe het er uit zou zien bij gebruikers, zodat ze de metadata en links nog konden aanpassen. En ze konden ook kiezen wanneer het nummer beschikbaar zou worden, de zogezegde release datum. Spotify telde hoe dikwijls de nummers gespeeld werden, en stortte iedere maand het geld op de bankrekening. Het platform geeft de ingelogde artiest ook een rapport met allerlei informatie over zijn muziek.

Het klinkt voor beginnende artiesten misschien te mooi om waar te zijn.

Misschien is het dat ook, want Spotify kondigde maandag op hun blog aan dat ze stoppen met onafhankelijke artiesten zelf muziek te laten uploaden.
Ze bedanken de artiesten die meegedaan hebben in het testprogramma, en verwijzen door naar bestaande kanalen in de muziekindustrie. Eind juli wordt de upload uitgeschakeld. De artiesten moeten hun muziek elders proberen onder te brengen.

Broadcom koopt software

Broadcom heeft een overname op stapel staan: Symantic.
Broadcom is de maker van chips die in veel mobiele apparaten gebruikt worden.

Broadcom doet hiermee een vreemde overname want Symantic is geen chipbouwer, niet eens op een of andere manier een hardwarebedrijf. Symantic is een softwarebedrijf, dat het bovendien erg moeilijk heeft, maar dat wel rond 13 miljard waard is.
Broadcom deed vorig jaar, 2018, ook al een opvallende overname van een softwarebedrijf dat het moeilijk had, nl CA Technologies. Dat kostte ongeveer 18 miljard dollar, en Broadcom verteerde die overname goed.

Linux gebruikers komen de naam soms tegen bij de chips van de netwerkkaart in hun systeem, maar het bedrijf heeft een breed aanbod van producten in de halfgeleidermarkt.

Symantic zal dan weer eerder bekend zijn bij de Windows gebruikers, die het kennen als leverancier van beveiligingssoftware en antivirusoplossingen, waaronder ook de Norton antivirus producten.
Norton zal dan weer een belletje doen rinkelen bij de overgebleven DOS gebruikers.
In de jaren 80 maakte Peter Norton allerlei hulpmiddeltjes om het onderhoud van een PC gemakkelijker te maken. Zo waren er de Norton Utilities, en de Norton Commander. Norton Commander, op de dos prompt gestart met “nc”, gaf een bestandsbeheerder in het dos-scherm, wat een ware luxe was in de pre-windows tijd. Ook editor werd gewaardeerd, ondermeer door programmeurs, omdat je er mee in allerlei bestanden kon rondneuzen. De grote concurrent in die tijd was PcTools. Peter Norton schreef ook verschillende computerboeken, en colums voor informaticatijdschriften.

DeDigitalisering

In de VS heeft de Senaat een wet gestemd om het beheer van het electriciteitsnetwerk te beveiligen door gebruik van manuele bediening in plaats van electronische computerbediening.
Dat moet er voor zorgen dat hackers het electriciteitsnet niet kunnen platleggen door het in breken op of saboteren van computers. Vooral op plaatsen waar de bediening enkel met computers kan moet een analoge, niet-digitale bediening voorzien worden, zegt de nieuwe regel.
De VS schrokken van de impact van een cyberaanval op de infrastruktuur in Oekraïene in 2015. Die legde een deel van het stroomnet plat waardoor een kwart miljoen inwoners zonder stroom zat. Maar de aanval was veel groter gepland, en dankzij de vele niet zo moderne analoge bedieningspanelen bleef het effect beperkt.

Er zal de komende twee jaar onderzoek gedaan worden naar de zwakke plekken in het net, en naar alternatieve besturingen naast de digitale.
De computersturing heeft sterk zijn intrede gedaan door de grotere verscheidenheid van energiebronnen en het ingewikkelder worden van de verdeling van de energie. Het is maar de vraag of dit met extra drukknopjes kan opgelost worden.

compiled by BCP v.0.4.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.