Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Maanlanding in de jaren 60: computers?

Uitzending do 18:00 ** July 18th, 2019 by wim.webgang **

Wie nu de controlekamers ziet die gebruikt werden in de tijd van de eerste maanlanding, met de echte schakelaars en meters in plaats van software bedieningspanelen, kan zich afvragen hoe ze in die tijd eigenlijk zelfs maar een maanlanding konden uitvoeren.

Maar ook in die tijd was er al software die de mens hielp bij de berekeningen die nodig waren bij zo’n operatie.

Zowel de hardware als de software werden ontwikkeld in het instrunentenlab van de universiteit MIT.

De enige toen gekende computers werkten als radio’s en tv’s: op lampen. Maar lampen zijn niet handig in de ruimte: ze zijn groot, verbruiken veel stroom, geven veel warmte af, en gaan redelijk gemakkelijk kapot. Computerprogramma’s werden afgedrukt op kettingpapier, dat in mooi opgevouwen stapeltje al snel hele kamers vulde, net als de computers zelf.

Het MIT haalde het contract binnen voor de Apollo 11 missie nadat ze ervaring opdeden met de besturing van de kernraketten in de koude oorlogsperiode. Ze maakten computersystemen gebaseerd op geintegreerde schakelingen, en dat werd in tweevoud geinstalleerd, met verchillende terminals om het systeem te bedienen.

De hardware moest strenge testen ondergaan, en bleek in eerste instantie niet bestand tegen de trillingen: componenten trilden los, contacten werden verontreinigd, enz. De nodige aanpassingen deden het budget met een half miljoen dollar omhoogspringen.

Een uitgebreide beschrijving is te lezen op de site van de nasa.

https://history.nasa.gov/computers/Ch2-5.html?mod=article_inline

Achtergrond
Originele opnames van het controlecentrum van de Apollo 11 missie.

Muziek
Random selection prepared 07/18/2019 18:07:29 by WebgangBCP v.0.4.0
Jacobus – Derealization Station
Podington_Bear_-_Starling
reaman – djinn wheels
Senn – Plastic Bag
Animadvert – Track10
Gloomer – Zombie

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.