Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Plex lancering * Valse slang * Exclusief Amerikaans

i-nieuws 6 na 6 ** December 5th, 2019 by wim.webgang **

Plex lancering

Plex kondigde gisteren aan dat het de lanceerdag was van hun filmdienst. Ze bieden tv programma’s, films, sport, documentaires, musicals enz. De dienst zou gesponsord worden door advertenties, en verder gratis zijn voor de gebruikers.
Ze gebruiken de slogan Boldly streaming video where no other company has streamed before, daarmee waarschijnlijk verwijzend naar de begingeneriek van de originele star trek.
Flex was voordien al te gebruiken als systeem om je eigen films te streamen. In die eigen collecties komen geen advertenties terecht.

Valse slang

Een Duitse software-ontwikkelaar ontdekte twee Python libraries die nagemaakt waren van een andere, en die malware bevatten.
Ze waren te vinden op python package index, de softwareverzameling voor python programmeurs.
De eerste nagemaakte library heette dateutil, en de valse variant heette python3-dateutil.

De tweede nagemaakte library heet jellyfish, en de valse heeft een naam die er hetzelfde uitziet, maar waarbij één van de l-en vervangen is door een hoofdletter I (jeIlyfish). Met heel wat lettertypes is het onderscheid moeilijk te zien, en is er dus kans dat developers zich vergissen, en de valse downloaden. Die gedraagt zich hetzelfde als de originele, dus ze zullen aanvankelijk niets merken. Maar de valse bevat ook code om de ssh en gpg sleutels van de gebruiker te stelen.

Lukas Martini ontdekte het, en meldde het aan het Python PyPl security team, dat de bibliotheken dezelfde dag verwijderde.

De python3-dateutil bilbiotheken was twee dagen voordien geupload, en heeft hopelijk nog niet te veel schade aangericht. Maar de jeIlyfish software zat al een jaar online.

De python3-dateutil roept de jeIlyfish bibliotheek aan, en die bevat dan weer code voor het downloaden van een bestand van een GitLab repository van olgired2017. Dat bestand wordt ontsleuteld naar python code, en dan uitgevoerd. Het bevat code die op zoek gaat naar ssh en php sleutels, en die doorstuurt naar een bepaald ip adres op internet, op een bepaalde poort. Verder gaat de software op zoek naar de namen van python directories, waarschijnlijk om de namen van projecten te weten te komen, waar de sleutels op van toepassing zijn.

Wie dus software heeft gebruikt van de olgired2017 account, kijkt best al zijn software eens na, en vervangt eventueel al zijn wachtwoorden.

Exclusief Amerikaans

Trump heeft Amerika serieus in de voet geschoten lijkt het, nu Huawei erin geslaagd is om een smartphone te maken die kan concurreren met de beste Amerikaanse design smartphones, en die gemaakt is zonder ook maar 1 Amerikaanse chip. Het is geen Chinese bron die dat zegt, evenmin een Amerikaanse, maar een japans technologielabo, dat de Mate 30 helemaal uit elkaar haalde en analyseerde.
Hardwate sites als het Amerikaanse iFixit en Tech Insides.
Trump had voorbije zomer een embargo ingesteld op de uitvoer van Amerikaanse technologie naar het Chinese Huawei. Dat trof Amerikaanse processorfabrikanten intel en Qualcomm. Ook voor geluidschips ging Huawei op zoek naar een alternatief voor de Amerikaanse Cirrus Logic, en die vonden ze bij onze noorderburen, in Eindhoven bij NXP Semiconductors, een afsplitsing van Philips. En de versterkers die ze vroeger inkochten van het Amerikaanse Skyworks maken ze nu zelf. En dan is er nog het besturingssysteem. Android werd vervangen door een open source systeem met dezelfde wortels als Android en een eigen laagje EMUI erop, dat ondertussen aan versie 9 of 10 is.
Er hoort ook een eigen app gallery bij met tienduizende apps, en er wordt 1 miljard uitgetrokken om programmeurs te stimuleren meer apps te ontwikkelen voor .

Maar Huawei heeft ook een eigen systeem, Harmony OS, oorspronkelijk door ontwikkeld voor IOT en slimme tv’s. Uit het niet uitspelen van Harmony op dit moment blijkt dat het nog niet klaar is voor hun smartphones.

In ieder geval, de gevolgen gaan verder dan alleen de VS, want Huawei brengt dat on-Amerikaanse toestel ook uit op andere markten. Deze week kwam de Mate 30 Pro uit in Zwitserland en Spanje.
En misschien zullen niet alle gebruikers wild zijn van de aanpassing naar een ander systeem.
Maar de eerste stappen in de zoektocht naar alternatieven is nu gezet, iets wat monopolie-authoriteiten in Europa en de VS nooit in geslaagd zijn. Dank u Trump.

compiled by BCP v.0.4.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.