Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Gsm-data * Airbnb * Fusie TiVo en Xperi *

i-nieuws 6 na 6 ** December 19th, 2019 by wim.webgang **

Gsm-data

De Amerikaanse krant New York Times deed een wrange ontdekking: ze kregen gsm data doorgespeeld van gsm’s van meer dan 12 miljoen Amerikanen. Uit een anonieme bron verkregen ze een bestand van 50 miljard location pings van de genoemde gsm’s. De data gaan over de jaren tweeduizendzestien en tweeduizendzeventien. De bron is niet bekend, maar is vermoedelijk afkomstig uit de bedrijven die deze data verzamelen. De NYT zegt dat het niet over een communicatiebedrijf gaat en evenmin over een overheidsbedrijf. Een telecom zou logisch zijn, want zij hebben de technische infrastructuur waarover de gsm verbindingen gaan. Als het van een ander bedrijf komt is de grote vraag hoe dat bedrijf aan die locatie-informatie komt van zoveel gsm’s. Volgens de krant wil de bron anoniem blijven, maar is het wel duidelijk dat er een aantal schimmige bedrijfjes zijn die dat soort data verzamelen. Dat doen ze via apps die de gebruikers geinstalleerd hebben. De app doet een soort ping naar een server, waardoor hij de locatie verraadt.
Voorbeelden van zo’n apps zijn de weer-app, lokaal nieuws-app, allerlei kortingsbon en spaarsystemen enz. En als de bedrijfjes al zo schimmig zijn, dan is het al helemaal onduidelijk hoe daar met die gegevens omgegaan wordt. Hoe ze beschermd worden. Welke werknemers de gegevens in handen krijgen, of en hoeveel ze doorgespeeld worden, enz
De Times noemt het de “location tracking industry”.
Ze vinden de schaal ronduit onrustwekkend.
Ze hebben met specialisten de data onderzocht, en zullen een reeks artikels wijden aan de conclusies.
Drie uitgangspunten zullen daarin ontkracht worden:
- de mensen hebben hun toelating gegeven
- de data zijn anoniem
- de data wordt veilig bewaard en alleen gedeeld met betrouwbare partners.

https://www.nytimes.com/interactive/2019/12/19/opinion/location-tracking-cell-phone.html

Airbnb

De organisatie van de Franse toeristische sektor, AHTOP heeft een klancht ingediend bij het Europese hof van justitie. Ze eisten dat Airbnb net als andere boekingskantoren een vergunning moet hebben en moet voldoen aan allerlei regels.

Maar het Europees hof wees deze eis af. Het zegt dat Airbnb eerder een online platform is. Airbnb zit net niet diep genoeg in de transactie van het logeren zelf, om meer bestrokken partij te zijn, wat bv bij Uber wel het geval was.

Frankrijk kreeg zelf trouwens ook nog een veeg uit de pan, omdat het niet overlegd had met Europa bij het invoeren van registratieplicht voor Airbnb.

Fusie TiVo en Xperi

De twee ongeveer evengrote bedrijven TiVo en Xperi hebben vandaag aangekondigd om een fusie aan te gaan. Samen zouden ze zo’n drie miljard waard zijn.
Xperi zit in de verkoop van audio, beeld en computer technologie en Tivo, ooit pionier in digitale videorecorders, in de Business van Intellectual Property of rechten op media en entertainment.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.