Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Belastingen 2020 in de VS * Sonos gerecycleerd in 2019 * Digitale zakkenroller 2019 * Klimaat 2020

i-nieuws 6 na 6 ** January 2nd, 2020 by wim.webgang **

Belastingen in de VS

Belastingbetalers in de VS morden vorig jaar omdat een gratis app vqn TurboTax niet meer zo vrij te gebruiken was als de jaren ervoor.

Door een nieuwe belastingswet van de regering Trump kon een veel groter aantal belastingsplichtigen een standaard editie van de software gebruiken in plaats van de betalende versie, en begon de fabrikant van de software op een andere manier gratis gebruik in te trekken, waardoor minder kapitaalkrachtigen het slachtoffer werden.
Eigenlijk had de belastingsdienst IRS een deal met de software makers, waarbij ze zich zelf weghielden van het maken van software of een tool om gratis je belastingen te berekenen, op voorwaarde dat de softwaremakers voor de lage inkomens zelf gratis software of tools ter beschikking stelden. Die hielden zich daar niet zo goed aan, en De belastingsdienst IRS (internal revenue service)
heeft nu aangekondigd de beperking om zelf geen gratis tools te ontwikkelen, op te zeggen.

2019: Sonos gerecycleerd

Hoewel luidsprekerverkoper Sonos zelf een rubriek heeft met zogenaamde “gecertifieerd refurbished” luidsprekers (opgekuiste tweedehands), is een eigenaardige praktijk aan het licht gekomen. Recyclagecentra telden een groter wordend aantal Sonos speakers die niet in kringloop konden verkocht worden omdat ze onbruikbaar waren gemaakt. Er lijkt een soort kill switch in te zitten, die de functionaliteit van de stembediende luidsprekers definitief uitschakelt, en ze dus zo goed als waardeloos maakt.
Dat gebeurt in het kader van een soort inruilaktie, “Trade Up” waarbij het bedrijf je een korting geeft van bv 30 procent op de aanschaf van een nieuw produkt, als je je oude toestel zogezegd “recycleert”. Je moet het niet echt inleveren, maar wel in je online instellingen aangeven als in te ruilen, en het bevestigen in de app die gekoppeld is aan je toestel. Je kan dan een nieuwe kopen met een tegoed dat in je online account zichbaar is, en de oude zal na 3 weken automatisch gewist worden. Zo verdwijnen al je persoonlijke gegevens van het toestel. Maar ook alle andere functies worden verwijderd, zodat het toestel niet meer werkt behalve als boekensteun. En het dus ook niet hergebruikt kan worden in een kringloopcircuit.
Sonos kan dit soort dingen doen omdat ze iedere gebruiker verplichten om een online account aan te maken, en dus al hun gekochte Sonos toestellen te registreren via het web. De Sonos toestellen halen niet alleen updates voor hun software van het web, maar verzamelen ook gegevens, en dat vonden niet alle gebruikers even leuk. In 2017 werden alle bestaande gebruikers zowat gedwongen om de nieuwe privacy voorwaarden te aanvaarden, op dreiging van het niet meer (normaal) werken van hun toestel bij weigering. En de Sonos speaker is niet zomaar een gratis dienst als zoeken op het web of een sociale netwerksite; het is een aangekocht produkt.

Linux gebruikers vielen trouwens al heel de tijd uit de boot. De software om de Sonos installaties te bedienen, werd alleen aangeboden voor iOS, Android, Mac en Windows. Dus niet voor Linux, voor geen enkele van de vele distributies, er werd enkel verwezen naar het gebruik van een emulator als Wine. Evenmin was er een app voor Sailfish of een ander op Linux gebaseerd smartphone systeem. Een beetje spijtig als je weet dat op de ingebouwde processer in de Sonos appartuur een embedded Linux besturingssysteem draait. Bv de Sonos 1 werd uitgebracht met een Linux 2.6.35 kernel ingebouwd.

In 2019 werd door Ubuntu gebruiker Pascal Opitz een niet-officiële software voor Linux ontwikkeld om de Sonos te bedienen, de code verscheen op GitHub en op Launchpad.

https://code.launchpad.net/unoffical-sonos-controller-for-linux

http://pascalopitz.github.io/unoffical-sonos-controller-for-linux/

Er circuleert ook een Noson controller app, die bv als snap package kan geinstalleerd worden in Ubuntu of als flatpack voor andere Linux distributies.

Digitale zakkenroller 2019

Een handige tool uit 2019 om je cryptocurrency te beheren bleek in 2020 mogelijk een digitale zakkenroller te zijn.
Sinds december 2019 werd een app aangeboden in de vorm van een browser extention voor Google Crhome, die door een download uit de Chrome web store kon geïnstalleerd worden. Er bestaat ook een desktop app van voor Windows.
De app had al een verdacht grappige naam: “Shitcoin wallet”.
Het lachen zou de 256 gebruikers die hem downloadden tot nu toe snel kunnen vergaan, want volgens onderzoekers komt hun digitaal geld op het spel te staan. De browser-extentie voegt aan bezochte websites extra JavaScript code toe die in de gaten houdt of je een nieuwe digitale portefeuille aanmaakt. Het stuurt dan de sleutel daarvan naar een externe server. Als je naar één van de vijf bekendste webplatformen gaat waar je cryptocurrency kan beheren, maakt de extenetie ook een kopietje van je login gegevens, en stuurt die eveneens naar de externe server.
De javascriptcode die wordt uitgevoerd komt van dezelfde server als waar de “backups” van je gegevens worden naartoegestuurd.
Bij installatie vraagt de app wel heel officieel toestemming om JavaScript te mogen toevoegen aan een enkele websites, maar welke gebruiker gaat die all 77 bekijken en daar dan achterdochtig over zijn? In die lijst zaten vooral sites van online media en kranten, maar ook github, booking.com enz.
Iemand met de bijnaam campuscodi haalde de hele lijst uit de javascript code en plakte hem op github:

https://gist.github.com/campuscodi/b63ea104e1cf17ef446dfa8e67651e5f#file-manifest-json-L33

De app is ondertussen uit de app store verdwenen.

Klimaat 2020

Eind vorig jaar verschenen ongemakkelijke berichten op nature.com, nationalgeographic.com en ook in media als de Guardian en de Financial Times, dat het erop lijkt dat het kantelpunt voor het klimaat bereikt is. De klimaatwijziging moet door de wetenschappers nu niet meer voorspeld worden, maar kan beschreven worden aan de hand van de concrete veranderingen die ze kunnen bestuderen. Daar zitten ondertussen al een paar bekenden bij: te lage grondwaterspiegel tot uitdrogende bodems, recordtemperaturen in de zomer, smeltende ijskappen en gletjers, langere droogteperiodes, en hevige regenval met overstromingen.
Meer extreem weer levert bedreigingen op voor de mens, denk maar aan de vele kerncentrales die langs een kustlijn of waterloop liggen.
Maar ook economische problemen: stormen onderbreken bv de stroomtoevoer, en dat kan geld kosten, tot tientallen miljoenen per uur uitval bij hoogtechnologische produkten.

Het is voor de wetenschappers een interessante periode, want er ontstaan ook nieuwe weertypes of fenomenen en hun impact op de biodiversiteit. Zoals de “Weather whiplash” die nu in de VS wordt beschreven.
Door het verminderen van de buffercapaciteit treedt er steeds meer een flip-flop-effect op naar de extremen van het weer. Extreme hitte gevolgd door extreme koude, extreme droogte gevolgd door extreme regenval, enz.
Ecosystemen kunnen daardoor veel sneller aangetast worden dan door een langzame opwarming of afkoeling van het klimaat. De opeenvolging van de extremen in twee richtingen heeft in Calfornia een onschuldige vlinder doen uitsterven, en elders in California worden een soort meesjes bedreigd door de droogte in de zomer en de overmatige sneeuw in de winter.
De whiplash zou ook een gevolg kunnen hebben op de effecten van bosbranden. Door het extreme weer schieten na een stortvloed veel grasachtigen op, die daarna door droogte uitdrogen, en een ideale voedingsbodem vormen voor de verspreiding van vuur.
Wetenschappers beginnen de Weather whiplash fenomenen nu verder onder te verdelen en er worden speciale gevallen benoemd als de “winterhittegolf”. Die kunnen erg ontwrichtend zijn voor ecosystemen omdat ze bv planten en dieren uit de winterslaap halen.
Maar wetenschappers hebben ook meer middelen dan ooit om te onderzoeken wat het effect is van onze akties, en om bij te sturen op het moment dat de overheden echte maatregelen beginnen te nemen en plannen beginnen uit te voeren.

En anders moeten we maar hopen dat de ruimtevluchten naar Mars die in 2020 gepland worden door de Verenigde staten, Rusland, Europa en China ons een alternatieve wereld opleveren…
En India hoopt in 2020 water te vinden op de maan te (na de mislukking van vorig jaar).

compiled by BCP v.0.4.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.