Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Open Bibliotheek 1 ACM * 2 Nationale noodbibliotheek *

i-nieuws 6 na 6 ** April 2nd, 2020 by wim.webgang **

Open Bibliotheek (1): ACM

Er is een nieuwe bibliotheek open gegaan: de ACM Digital Library. Ze richt zich tot wetenschappers, onderzoekers, medici enz. ACM staat voor Association for Computing Machinery en werd gesticht in 1947. Het is wereldwijd de grootste en meest prestigieuze wetenschappelijke organisatie voor computerwetenschappen. Het geeft verschillende tijdschriften uit, zoals het Journal of the Association for Computing Machinery, Communications of the ACM en Queue.
Hun digitale bibliotheek is een gesloten systeem met lidmaatschap. Maar nu openen ze die om tijdens deze crisistijd te helpen het onderzoek te stimuleren door toegang te geven tot vakkennis aan wetenschappers en studenten. En ook om hun publicaties wat bekender te maken natuurlijk.

Op de site wordt ook telkens iemand in de schijnwerpers gezet, bv S. Eggers en E. Bertino. Elisa Bertino is ondermeer onderzoeker aan de Universiteit van Milaan. In maart verscheen van haar, in samenwerking met andere onderzoekers, een onderzoeksartikel over het ontwikkelen van een overtuigende visie om de wapenwedloop in cyberveiligheid te winnen.
Susan Eggers werkt voor de universiteiten van Seattle en Berkeley en werkt rond Dynamic Memory en Simultane multithreading in computersystemen. Ze werkte met Emily Fortuna mee aan artikels over JavaScript, bv “Checked load: Architectural support for JavaScript type-checking op mobiele processors” en “A limit study of JavaScript parallelism”. Ze gaf de openingsspeech op de 13e internationale conferentie over Architectural Support for programming languages and operating systems”.

Open Bibliotheek (2): Nationale noodbibliotheek

Het internet archief project in de VS kondigde een initiatief aan om de mensen wat leesvoer te verstrekken nu de bibliotheken gesloten blijven: de “Nationale noodbibliotheek”. Ze gaven toegang tot meer dan een miljoen extra gedigitaliseerde werken. Het gaat over werken die in een beperkt uitleenprogramma zitten. Daarbij kan van een digitaal werk maar 1 gebruiker tegelijkertijd het werk online gebruiken gedurende 14 dagen, daarna komt het werk vrij voor de volgende gebruiker. Door de vele gefrustreerde wachtenden werd nu dat beperking op 1 gebruiker opgeheven, tot het einde van de Corona crisis, maximaal tot eind juni. Maar uitgevers en auteurs zijn daar niet zo blij mee. Schrijvers hebben het al niet breed, zegt Authors Guild, hun belangenvereniging. Zeker niet nu inkomsten uit lezingen en andere events verloren gaan. Ze beschouwen de aktie als pure piraterij. Maar het internet archief zegt dat zij zelf wel alle rechten betalen die nodig zijn, en dat de verspreiding zich houdt aan de rechten die zij zelf verworven hebben door donnaties, aankopen, of samenwerking met bestaande bibliotheken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.