Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Slotenkraker * Virus wordt gevolgd * Puzzeltekort

i-nieuws 6 na 6 ** April 9th, 2020 by wim.webgang **

Slotenkraker

De overheid in de VS stelde zich even op als slotenkraker en blijkt erg ontevreden te zijn over de veiligheid van een electronisch hangslot met vingerafdrukvoeler. Het concept is een sterk ijzeren hangslot, met enkel een vingerafdrukvoeler om het slot te openen.
Een bedrijf uit Canada begon als startup met dit project, dat verder ook voorzien is van software. Daarmee kan je verschillende vingerafdrukken registreren om het slot te openenen. Je kan het slot ook openen zonder het aan te raken, door een app op je gsm te gebruiken. Ook belangrijk: in de app kan je zien of de batterij nog genoeg geladen is.

Drie jaar geleden werd het smart lock al enthousiast besproken op het web, bv:

https://www.youtube.com/watch?v=bv5JcXcI1ic

En twee jaar geleden haalde een hacker het toestel uit elkaar en ontdekte op slag de zwakke punten. Je kon die niet langs buiten zien, maar 1 keer een electronisch hangslot met een slijpschijf doorzagen geeft je genoeg inzicht om ze vanaf dan in een dertig seconden met een zuignap en een kruiskopschroevendraaiertje open te krijgen.

https://www.youtube.com/watch?v=RxM55DNS9CE

Het ministerie van handel wil nu dat het bedrijf maatregelen neemt om de veiligheid van zijn produkten van in het begin te verbeteren.
Niet dat ze erg snel zijn met die opmerkingen.
Maar er zijn er nog problemen bijgekomen. Ook de electronische kant van de zaak was niet waterdicht. De afstandsbediening van het slot werkte met bluetooth van de smartphone naar het slot, en die communicatie was niet versleuteld. En ook als een eigenaar van het slot de toegang die iemand was gegeven, terug afneemt met de app, bleef de vroegere gebruiker door een zwakheid in het systeem in staat om gegevens te recupereren om het slot toch te kunnen bedienen.

Virus wordt gevolgd

In Florida is een auto met COVID-19 gesignaleerd, die gevolgd werd. Ze gebruiken daar autonome auto’s om stalen vqn Jacksonville over te brengen naar een labo. De auto die de stalen bevat is niet bemand, maar wordt wel op twee manieren in het oog gehouden. Ten eersten wordt het voertuig gevolgd door een terreinwagen, die er gewoon achter rijdt. En ten tweede kan hij op afstand worden gevolgd voor het afgelegde traject.

Als er nog een grote SUV achter rijdt kan je je afvragen wat hier eigenlijk de besparing is.

Maar het is nog maar een test. En eveneens een stap vooruit, want bij de vorige testperiode zat er een begeleider bij IN het voertuig. En er wordt bv aan gedacht om een colonne van 4 voertuigen te gaan gebruiken.

Puzzeltekort

Er is niet alleen een stormloop op wc papier en deegwaren gebeurd, maar ook op puzzels. Aangezien speelgoedwinkels niet meer open zijn worden die nu uitsluitend via internet verkocht. De fabrikanten weten niet waar ze het hebben. De verkoop heeft nu al een piek bereikt die groter is dan die van de kerstperiode, traditioneel het hoogtepunt in hun verkoop. De productie opdrijven is ook niet zo eenvoudig. De stukjes van een puzzel worden uitgesneden met een scherpe metalen strip, die in de vorm van de stukjes is gebogen, en zo een uitstansvorm maakt. Je kan het vergelijken met koekjes uit deeg uitsteken. Elke keer met de puzzelvorm wordt gesneden wordt het mes een beetje botter. Om te vermijden dat een puzzel niet volledig doorgesneden is, moeten de messen dus na een aantal keren gebruik vervangen worden. Ze kunnen nog wel eens één keer uitgekuist en aangescherpt worden, maar dan is de uitsnijvorm verloren. En een nieuwe maken gebeurt nog met de hand en duurt een maand. Voor het maken van een nieuwe puzzel wordt ook het beeld zorgvuldig uitgekozen op puzzeleigenschappen. Het beeld wordt dan gedrukt op papier, dat daarna op steviger karton wordt gelijmd. Een typische fabrikant is Ravensburger, die een jaaromzet van meer dan 500 miljoen euro heeft, en produceert in het zuiden van Duitsland, tussen Stuttgard en Liechtenstein (Zwitserland).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.