Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Spoedmaatregelen + Vervolg Pi-duino brouwerij

Uitzending do 18:00 ** April 23rd, 2020 by wim.webgang **

Spoedmaatregelen
Zoom
Door de corona-crisis worden er soms minder vragen gesteld; zo gaan veel mensen plots Zoom gebruiken, zowel voor het werk (was bedoeld als vergader-app), als voor prive gebruik om vrienden prive te ontmoeten.

e-mail: even naar Microsoft bellen
In het stedelijk basisonderwijs worden de kinderen nu plots aangmaand om een e-mail adres aan te maken op een systeem dat schijnbaar van de stad Antwerpen / het stedelijk onderwijs is. Wie beter kijkt, bv naar de URL, ziet dat het waarschijnlijk een cloud dienst is van Microsoft.

Wie het verlden van dat bedrijf kent (veroordeeld voor monopoliepraktijken en nooit verlegen om met FUD-en andere technieken concurrenten uit de markt te houden enz.). Dat bedrijf gaan we dan de voornaam en achternaam van onze kinderen aanleveren, en hen warm maken voor de produkten van- en als toekomstige klanten van dat bedrijf? Is het stedelijk onderwijs niet groot genoeg om zelf een mailserver op te zetten en te onderhouden? En zo nee, is er dan in Antwerpen niemand te vinden, geen enkel bedrijf dat dat voor het stedelijk onderwijs kan doen? Of in de buurt, Limburg bv? Ik denkt het toch wel…?

Het kind dat zich aanmeldt krijgt een vooraf klaarstaande voornaam.naam met verder “@eduso.antwerpen.be”
Dan moet een wachtwoord gekozen worden, en het moet natuurlijk moeilijk genoeg zijn, met mengeling van hoofdletters, kleine letters en andere tekens. Welke allemaal mogen of welke juist niet mogen staat niet vemeld. Het gebeurt dus dat een kind een wachtwoord bedenkt, dat invoert, en dan uitkomt op … een foutmelding. Meer nog, een foutpagina, Engelstalig en helemaal vol codes waar een volwassene zelfs geen touw aan kan vastknopen. Het lijkt eerder een interne systeemmelding of zo en het bevat op geen enkele manier bruikbare informatie over wat er is foutgegaan of wat je best zou doen.
Hoe kan een kind van de lagere school hier nu mee verder? Even naar Microsoft bellen?
De kinderen van een IT-ouder zullen van papa of mama misschien de tip krijgen om Firefox eens te sluiten en opnieuw te proberen, en uit het wachtwoord één of ander speciaal teken te vervangen door een ander, bv het vraagteken vervangen door een streepje.

En dan gaat het verder, na het aanmaken van het adres krijgt de gebruiker, hier dus een lagere-school kind, de vraag:

Stay signed in?
Do this to reduce the number of times you are asked to sign in.
[ ] Don’t show this again

Echt waar?

Pi-duino brouwerij
Vervolg van de open source brouwerij

Tweede deel van het bouwen van een thuis-brouwerij op zijn Brits.
Je kan de hele tekst van het LinuxVoice artikel in audio vinden op het net (tenzij het ondertussen offline gehaald is – het tijdschrift betstaat immers niet meer, wel het internet archief ervan: https://archive.org/details/LinuxVoice/mode/2up )
upd: Hier heb ik wel het originele artikel gevonden (tekst+foto’s) in pdf: http://linuxvoice.com/wp-content/uploads/2014/03/brewpi.pdf
En hier de broncode van de software: https://github.com/BrewPi

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.