Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Ubuntu 20.04 * UK verdeeld * Ben je zeker? * Groen blaadje * Zoom encryptie

i-nieuws 6 na 6 ** May 7th, 2020 by wim.webgang **

Ubuntu 20.04

Er is een nieuwe versie van Ubuntu Linux uitgekomen, 20.04. Het is een volledig bruikbaar besturingssysteem voor computers, servers, en andere computerapparatuur, maar ze moeten wel 64 bit zijn. Ubuntu 19.10 was de laatste versie die 32 bit ondersteunde.

Het Ubuntu systeem wordt gebundeld met allerlei gebruikerssoftware en hulpprogramma’s. Het besturingssysteem dat is in zit is Linux 5.4. Die Linux kern laat betere verdediging toe tegen misbruik van het root account dankzij Linux Security Module of LSM.

Ubuntu breng tweemaal per jaar een update uit van zijn systeem, en dat is herkenbaar aan de nummering van jj-mm, dus nu staat 20.04 voor maand april van 2020. Gebruikers worden veronderstelt om telkens de nieuwe versie te volgen, door een uprgrade te installeren. Nochtans is een upgrade niet altijd mogelijk, soms omdat de apparatuur de nieuwe versie niet kan draaien, en soms omdat software die in gebruik is niet meer voorkomt in de nieuwe versie.
Af en toe brengt Ubuntu een versie uit die extra lang wordt ondersteund, 5 jaar, zodat die problemen opgevangen worden. Deze 20.04 versie is zo’n Long Term Support versie, aangeduid met de afkorting LTS. Er zijn trouwens manieren, al dan niet betalend, om tot 10 jaar ondersteuning te krijgen.

Ubuntu staat er ook voor bekend roepnamen te geven aan zijn versies. Die namen zijn minder saai dan het versienummeer en voor gebruikers herkenbaarder. Een beetje zoals Apple met OSX doet, maar dan minder serieus, de namen bij Ubuntu doen meer aan albumtitels van Suske en Wiske denken; deze 20.04 heeft de bijnaam Focal Fossa.

Eén van de belangrijkste nieuwigheden voor de gebruikers is WireGuard. Dat is een “virtual private network” of VPN software. Die laat toe veilige verbindingen te maken over het internet naar het netwerk van iemand anders, bv van thuis naar het werk.
In vaktaal wordt het een secure tunnel genoemd, of vpn-tunnel. Die is niet alleen belangrijk voor thuiswerk, maar kan ook gebruikt worden voor een veilige verbinding met netwerken van een organisatie, vrienden of familie. Daarom is het belangrijk dat de software gemakkelijk bruikbaar en beschikbaar is. De maker van WireGuard beseft dat, en verklaarde dat WireGuard ook beschikbaar zal zijn voor de oudere Ubuntu LTS distributie 18.04. Dat zorgt er voor dat ook gebruikers mer oudere systemen veilig kunnen samenwerken over het internet.
In Ubuntu 20.04 worden nieuwe bestandssystemen ondersteund: het ZFS of Z File system van Sun/Oracle en het ExFAT systeem van Microsoft.

De Desktop dan; bij Ubuntu is dat tegenwoordig standaard de GNOME desktop, hier GNOME 3.36. PulseAudio 14.0, Firefox 75.0, Thunderbird 68.7, LibreOffice 6.4, en allerlei programma’s om cloud-diensten te gebruiken van verschillende leveranciers.
Voor programmeurs: Python 3.8.2, glibc 2.31, OpenJDK 11, GCC 9.3, Perl 5.3, p?p 7.4, ruby 2.7, enz

Verder heeft Ubuntu aandacht besteed aan Snap, een manier om gemakkelijk software te installeren. .

UK verdeeld

De politieke strukturen in het Verenigd Koninkrijk lijken verdeeld. Moeten ze Zoom gebruiken of moeten ze zich overgeven aan Microsoft’s Teams? Beide kamers maakten een andere keuze, en dus gebruikte The House of Lords “Microsoft Teams” en The House of Commons “Zoom”. In de Zoom sessie van The House of Commons ging het redelijk goed, maar in The House of Lords gingen er heel wat dingen fout.

Wie herinnert zich nog de digitale assistent die ongevraagd hulp kwam bieden in ergens een nieuwe versie van Microsoft Office? Wel, dat duiveltje dook nu op in een andere gedaante. Een soort Voice Assistent die hardop zegt “deelnemer Lord dinges heeft de vergadering verlaten”, of een andere gesproken melding telkens er iets veranderd in de deelnemersgroep …. een plaag. Ook zou persoonlijke informatie gepubliceerd zijn geweest, zoals persoonlijke telefoonnummers van sommige Lords…

Mogelijk schakelen ze allemaal over op Zoom deze week.

Er zijn zo al problemen genoeg met tele-vergaderen: micro’s thuis stonden op de verkeerde moment open, er duiken huisgenoten op in de achtergrond, of nog erger, voorgrond, en de internetverbinding is zo onbetrouwbaar dat een vraag niet gesteld of beantwoord kan worden in de vooropgezette tijd.

https://www.zdnet.com/article/parliaments-first-attempt-at-using-microsoft-teams-to-live-stream-hasnt-gone-all-that-well/

Ben je zeker?

Twitter is bezig met een proef om mensen die een tweet versturen te vragen of ze wel zeker zijn dat ze de geschreven tekst zo willen publiceren. De vraag komt niet bij alle publiceer-momenten, maar:
- alleen bij het reageren op tweets van anderen.
- alleen bij gebruikers die op het punt staan om mogelijk ongepaste taal te gebruiken, bv bedreigingen te uiten.
- de proef loopt alleen bij gebruikers van iOS.
Zoals de beschrijving nu is worden ze dus niet verhinderd om hun tekst te publiceren, maar wordt hen enkel gevraagd of ze zeker zijn van wat ze doen.

Twitter maakte het dindsdag bekend maar gaf er geen details bij over welk taalgebruik het exact gaat, of hoe de vraag er uit ziet, hoewel dat laatste wel snel genoeg zal euh getweet worden door iemand. Op zo’n moment wil iedereen natuurlijk proberen of ze mee in de proef zitten, en neemt het groffe taalgebruik misschien extra toe.

Groen blaadje

Onderzoekers van een universiteit in die “rijst” universiteit heet, Rice University dus, zijn erin geslaagd een apparaat te maken dat water splitst en zo brandstof kan maken. Ze gebruiken zonnecellen om een electrolyse op gang te brengen, wat op zich niet zo uitzonderlijk is. Maar zij gebruiken verschillende lagen met polymere film en bootsen het proces na dat plaatsvindt in de planten, meer bepaald in het blad.
In dit geval moet het kunstmatig blad wel in het water liggen, want het gebruikt zonlicht om zuurstof en waterstof te maken uit water. Er is een tussenstap, want eerst wordt electriciteit geproduceert met het zonlicht, dat dan onmiddellijk gebruikt wordt voor de electrolyse.
Voor de laag van de zonnecellen gebruikten ze niet de hoge opbrengst cellen met platinum maar een goedkopere variant met koolstof, zodat de massaproductie voor een schappelijke prijs zou moeten kunnen.

Op pubs.acs.org vind je er een artikel over:
A Low-Cost and High-Efficiency Integrated Device toward Solar-Driven Water Splittingé

Zoom encryptie

Eén van de de kritieken op zoom was dat het bedrijf het liet uitschijnen dat de communicatie bij zoom versleuteld was, terwijl al snel uitkwam dat dat niet het geval was.
Nu heeft zoom een ander bedrijf overgenomen om dat mogelijk wel te realiseren in de toekomst: Keybase. Keybase is een startup dat al een paar jaar producten bouwt met versleuteling, ondermeer voor het delen van bestanden en samenwerkingssoftware.

https://edition.cnn.com/videos/media/2020/04/05/zoom-founder-eric-yuan-security-concerns-stelter-rs-vpx.cnn

compiled by BCP v.0.4.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.