Goede energie-verhoudingen * Investeerders verliezen TON * Mot * Bitcoin beloning halveert * Volwassen informatie * ATM afpersing
i-nieuws 6 na 6 ** May 14th, 2020 by wim.webgang **Goede energie-verhoudingen
In deze coronatijden haalt de hernieuwbare energie in de VS een meer-dan-50 procent aandeel in de geproduceerde electriciteit, en dit niet op 1 record-dag, maar al 40 dagen op rij.
Wat heeft corona met hernieuwbare energie te maken?
Er is minder transport en minder economische aktiviteit. In de VS wordt het jaarverbruik electriciteit al 3 procent lager ingeschat dan vorig jaar. De brandstofprijzen dalen, en dus ook de verkoopprijs van electriciteit. Met weinig opbrengst kan je nog windmolens laten draaien en zonnepanelen laten oogsten, en bovendien leveren ze groene stroomcertificaten of iets dergelijks op. Maar de kost om bv steenkool te delven daalt niet, dus wordt het minder interessant om steenkool te verbranden om electriciteit te maken die je dan voor een heel lage prijs moet verkopen. De steenkoolcentrale zal sneller stilgelegd worden, en de verhouding van fossiele brandstoffen t.o.v. hernieuwbare energie verandert in het voordeel van de hernieuwbare energie. Vanaf 25 mei produceerden zon, wind en watercentrales meer electriciteit dan de traditionele steenkoolcentrales. En de stroomfabrikanten geven de voorkeur aan die hernieuwbare energie voor toekomstige installaties omdat ze zo’n lage bedrijfskost hebben. Er wordt verwacht dat volgend jaar die sektor nog met 11 procent zal groeien.
Investeerders verliezen TON
Investeerders in het TON project van Telegram, hebben een probleem sinds mei. Telegram had immers een deadline van 30 april voor de lancering van zijn TON project, en zou de investeerders terugbetalen als dat niet lukte.
Telegram, het bedrijf van Pavel Durov, kreeg problemen met de beurswaakhond SEC.
Durov wilde het Telegraph Open Network of TON uitbouwen, en riep daarvoor een blockchain technologie in het leven: het GRAM token. Maar in tegenstelling met bitcoins, waar de waarde werd opgebouwd uit de berekeningen, gebruikte Telegram een andere methode: Investeerders konden in 2018 intekenen op het initiatief met een Initial Coin Offering, dat 1,7 miljard zou opgeleverd hebben van een selectie van investeerders. Dat doet misschien een belletje rinkelen omdat het klinkt als een Initial Public Offering, of IPO, wat staat voor een beursgang. Dat trok blijkbaar de aandacht van de overheden in de VS, en na wat juridisch getouwtrek eind 2019 deed een rechtbank een uitspraak waarbij Telegram verboden werd de Gram tokens uit te geven.
Telegram moet nu beslissen wat ze gaan doen. De druk van de overheid is groot, en tegen een bevel van een rechtbank ingaan is niet aangewezen. Ze overwegen om investeerders ofwel gedeeltelijk terug te betalen, ofwel hen het geld in het systeem te laten zitten en later aan 110 procent terug te betalen volgend jaar. En de investeerders lijken niet geneigd om het project zomaar te laten vallen.
Telegram zelf is een bedrijf dat zich op de kaart zette met veilige communicatie, met andere woorden versleutelde communicatie. Het zou wereldwijd 200 miljoen gebruikers hebben over heel de wereld. Telegram gebruikt open source software voor zijn eigen diensten, en ook het TON project werd vorig jaar vrij gegegeven als open source.
Er draaien al een paar testnetwerken, en er is een community rond ontstaan, die het tegenhouden van het TON netwerk niet zomaar zal slikken. We kunnen het ook doen zonder Telegram, zeggen ze.
De baas van Telegram heeft daar wel sympathy voor, en wenst ze veel geluk.
Mot
BBC News heeft gisteren een artikel gepubliceerd over het nut van de mot. Hoewel lelijke fladderaars vooral bekend zijn als zich in het donker verschuilende dieren die het op het minder gebruikte deel van onze kleerkast gemunt hebben, hebben ze een erg onderschatte rol. Ze hebben een gigantisch netwerk dat zorgt voor de bevruchting van bloemen en planten. Ze hebben ook iets andere voorkeur dan bijtjes en vlinders, en bovendien hebben ze een harig lichaam dat bijzonder geschikt is om pollen te vervoeren. Maar ook de motten hebben te lijden onder de impact van de mens op het milieu, en hebben zware klappen gekregen. Wat zich dan weer vertaalt hoger op in de voedselketen, waar ook sommige vogels beginnen te verdwijnen; zo zou de koekeok wel graag de motjes lusten.
Bitcoin beloning halveert
De derde bitcoin halvering heeft plaatsgevonden voorbije maandag. Het gaat hierbij over de beloning voor het “minen” van bitcoins. Wie een bitcoin genereert, kreeg daarvoor een beloning van 12,5 BTC. Maar vanaf maandag wordt dat de helft daarvan, dus 6,25 BTC. Dat betekent niet noodzakelijk een verandering voor de bestaande bitcoins. Het zorgt er alleen voor dat de opbrengst voor het “minen” van een bitcoin block vanaf maandag maar de helft is, en er dus minder motivatie zou kunnen zijn om bitcoins te maken. De bitcoins worden gemaakt door een computerberekening die steeds moeilijker wordt, steeds meer electriciteit of dus energie kost, en om de vier jaar ongeveer halveert dan ook nog eens de opbrengst. Dat systeem is bewust ingebouwd in het bitcoin systeem, waarschijnlijk om inflatie tegen te gaan die ondermeer veroorzaakt zou kunnen worden door de evolutie van de technologie die steeds snellere berekeningen mogelijk zou maken.
Er is dus ingebouwd dat na het “minen” van 210.000 “blocks” automatisch een halvering van de beloning optreedt. De eerste bitcoins werden gemaakt in 2009 met een beloning van 50 BTC, en de eerste keer dat er 210.000 blocks werden bereikt was 2012. Toen viel de beloning dus terug op 25 BTC. In 2016 ging het bij de tweede keer 210.000 blocks naar een beloning van 12,5 BTC. Na verloop van tijd zal de beloning dus zo veel gedaald zijn dat ze nog maar 0.000 000 01 BTC bedraagt, wat meteen ook de laagst mogelijke waarde is. Die wordt 1 satoshi genoemd, naar de uitvinder van bitcoin. Op dat moment zullen er dus 21 miljoen bitcoins zijn, en stopt de beloning, en ook de productie van bitcoins. Er wordt nu geschat dat het nog zo’n 120 jaar zal duren eer het zover is (tot 2140).
Sommige bitcoin miners met verouderde en dus minder energie-efficiënte apparatuur gaven er al de brui aan voor de halvering werkelijk plaatsvond.
Volwassen informatie
Een site van live sex cams heeft een privacy probleem gehad. Ze hadden hun 7 terabyt grote database onbeheerd op het internet achtergelaten. Die bevatte meer dan tien miljard records of lijnen informatie. Daarin zat bedrijfsinformatie, maar ook klaten-informatie als namen, sexuele geaardheid, betaalbewijzen en e-mail en chat teksten, versleutelde wachtwoorden, en andere logs. En het is niet zomaar oude informatie die weer eens terug opduikt; het is recente informatie tot maart 2020. Er zijn gegevens van miljoenen gebruikers te vinden uit Frankrijk, de VS, Brazilië, Italië, enz. De open databank werd ontdekt door beveiligingsonderzoekers, die het bedrijf verwittigden. Een half uur later was alles afgesloten, en het is niet geweten of ook anderen de gegevens ontdekten.
Bedrijven huren databaseruimte op cloud-diensten, en vergeten soms die juist in te stellen en te beveiligen, of doen fouten waardoor data bereikbaar is via internet. Om wetenschappelijke gegevens te delen kan het handig zijn om je database via het internet te laten raadplegen; voor klantgegevens is dat meestal niet de bedoeling.
Maar dat soort foute instellingen komt zo veel voor dat er al websites zijn die zich specialiseren in het documenteren van slecht beveiligde databanken op cloud diensten, zoals de “Shodan engine”.
Wired heeft er een artikel over..
https://www.wired.com/story/cam4-adult-cam-data-leak-7tb/
ATM afpersing
De geldautomatenfabrikant Diebold Nixdorf kreeg te maken met een besmetting met afpers-software. Die sloeg toe in de administratie van het bedrijf, niet in het automatennetwerk gelukkig. Het bedrijf levert de meeste geldautomaten in de VS en een derde van de geldautomaten wereldwijd.
Het beveiligingsteam van het bedrijf ontdekte de malware in het laatste weekend van april. Ze reageerden door allerlei apparatuur van het netwerk af te koppelen zodat de malware zich niet kon verspreiden. Daardoor viel bv de planning van het onderhoudspersoneel voor de geldautomaten stil.
De malware die computersystemen onklaar maakt en een geldbedrag vraagt om de data terug vrij te geven, had de naam ProLock, een malware waar veel verschillende varianten van bestaan. Het bedrijf zei de afpersers niet betaald te hebben. Maar meestal zeggen bedrijven die getroffen zijn dat. Soms is het dan interessant te kijken naar de sommen die ze betalen aan specialisten die de versleutelde bestanden terug moeten vrijmaken. Die kosten veel geld en gaan dikwijls gewoon zelf de afpersers betalen om de code te krijgen om de gegevens te ontsleutelen. Het is zo erg dat er zelfs een geval bekend is waar ze de ontsleutelsoftware die een fout bevat waardoor het ontsleutelen niet werkt, zelf gaan repareren.
Bedragen die gevraagd worden door de afpersers zouden gaan van een paar honderdduizend euro tot een half miljoen.
En zelfs als je je bestanden terug leesbaar hebt ben je nog niet veilig, want de afpersers hebben soms ook kopies gemaakt en bijgehouden van je gegevens.
En bij computersinbrekers is niet de veiligste plaats om je backups te bewaren.
compiled by BCP v.0.4.7