Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Deepfake * Summit 2 * Summit voor Covid

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** September 3rd, 2020 by wim.webgang **

Deepfake

Met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht komt ook de rol van sociale media weer in aandacht. Eén van de bedreigingen voor het eerlijke verloop van de verkiezingen zijn zogenaamde deep fake berichten op sociala media. Dat zijn bv filmpjes die zo gemanipuleerd zijn met computers, met behulp van “Deep Learning” kunstmatige intelligentie, dat het voor de mens niet te onderscheiden is van echt.

Zo kunnen op een geloofwaardige manier totaal verzonnen feiten worden verspreid. Gelukkig is er nog kunstmatige Intelligentie om dat dan op te sporen, volgens Microsoft. Dat bedrijf biedt dat nu aan voor mediabedrijven: deep fake detectie, en een soort kwaliteitslabel als beelden deep fake-vrij zijn. Hun timing is veelbetekenend, zo net voor de verkiezingen, en ze hopen dat de deep fake programma’s niet te snel aangepast worden om de detectie te omzeilen.

Daar hebben we natuurlijk alle vertrouwen in!

Deep Fakes maken blijkt ondertussen trouwens ook al met eenvoudigere middelen te kunnen, door animatiesoftware die een beeld doet bewegen als een voorbeeldbeeld en wat code als “Deep Animator”.

Voorbeeldanimaties in dit artikel:

https://towardsdatascience.com/how-to-produce-a-deepfake-video-in-5-minutes-513984fd24b6

De broncode is te vinden op GitHub: https://github.com/AliaksandrSiarohin/first-order-model

Summit 2

Summit was op dat moment de snelste supercomputer ter wereld, maar hij is in juni voorbijgestoken door Fugaku, een Fujitsu supercomputer van Japan, die pas in 2021 helemaal af zal zijn. Fugaku haalde al een negende plaats in de lijst van energievriendelijkheid van supercomputers, de “groene 500″.
De CPU van de computer is van ARM architectuur, en er zullen er liefst meer dan 150.000 van ingebouwd worden.
Daarop gaat een heterogeen systeem draaien, de High Performance simulations draaien op de McKernel, en de POSIX compatibele diensten draaien op een Linux kernel.
Kortom, Summit blijft de snelste supercomputer van de VS.
Hij is eigenlijk gebouwd voor het ministerie van Energie, in een samenwerking van IBM en NVIDIA in 2018. NVIDIA is de opvallende partner, want meer dan negentig procent van de rekenkracht van de supercomputer zou komen van de GPU-grafische chip-fabrikant.
Summit haalt 200 Petaflops. Hij is zo groot als twee tennisvelden, en verbruikt 15 megawatt aan electriciteit, je zou er dus 5 flinke windmolens voor nodig hebben om de computer te doen draaien.

https://www.311institute.com/ibm-summit-supercomputer-worlds-fastest-ornl/

Goed om weten dat er Linux draait op de snelste computer ter wereld.

Summit voor Covid

Summit is de naam van een IBM supercomputer in Tenessee in de VS, die werd losgelaten op de raadsels van Covid19. Twee onderzoekers van de universiteit van Tenessee gingen al in de beginperiode aan de slag om de computer in te zetten in de strijd.
De genetische sequentie van het virus werd afgetoets aan andere virussen, en de verwantschap met SARS was snel duidelijk. Ze konden dus aan de slag met alle bestaande kennis van proteïnen die SARS aanmaakt. Die proteïnen vormen het mooie kroontje op de fantasievolle afbeeldingen van het virus. Maar terecht dus. Er zijn duizenden molekulen bekend die er vat op zouden kunnen hebben, en de onderzoekers lieten de supercomputer 9000 verschillende stoffen gebruiken in een simulatie. Daar kwamen er 8000 uit die ze dan rangschikten in volgorde van vermoedelijke bruikbaarheid. Dat was in maart, en moest dan allemaal in een labo worden uitgeprobeerd op echte virusdeeltjes. De resultaten kunnen mogelijk weer teruggekoppeld worden.
Werk van professor Jeremy Smith, en onderzoeker Michael Dean Smith, (kortom the Smiths?)

Bradykinine storm

Daarna werd Rhea mee ingezet, een (521)-node commodity-type Linux cluster, om de voor- en na-berekeningen te doen, kortom het hulpje van de supercomputer. De gegevens van 17.000 genetische stalen werden ingevoerd, en meer dan 40.000 genen werden daartegen telkens onderzocht. De supercomputer besteedde in juni een hele week rekenene aan de opdracht. Het resultaat gaf de onderzoekers het Bradykinin aha-moment, een doorbraak in het verstaan van de werking van het virus. Meer bepaald de Bradykinine storm, de reaktie van het menselijke afweersysteem, en de effekten op de longen. De onderzoekers vermoeden dat ze het mechanisme dat daar verontwoordelijk voor is, hebben doorgrond. Deze kennis geeft een aanzet voor mogelijke behandelingen, waarbij ze verwijzen naar een 10-tal bestaande middelen. Daarbij zijn bestaande geneesmiddelen tot eenvoudige als vitamine D.

https://elemental.medium.com/a-supercomputer-analyzed-covid-19-and-an-interesting-new-theory-has-emerged-31cb8eba9d63

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.