Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Linux(kennis) in de lift * jeugd en computerwetenschappen * op zoek naar de app store*

i-nieuws 6 na 6 ** October 1st, 2020 by wim.webgang **

Linux in de lift

Er komt stilaan wat meer keuze op de markt van de besturingssytemen die bij computers vooraf geïnstalleerd zijn.
Lenovo gaat enkele tientallen apparaten aanbieden met Ubuntu Linux 20.04 LTS. Er zijn tablets en desktop pc’s bij.

In juni kondigde Lenovo al aan om al zijn computers te gaan certifieren bij enkele grote Linux distributies, nl RedHat en Ubuntu. Voor Red Hat gaat het over Red Hat Enterprise Linux, de betalende Linux distributie afgeleid van Fedora, met ondersteuning van Red Hat.
En bij Ubuntu kozen ze voor de LTS versie, wat staat voor Long Term Support, dat is een distributie waar je nog jarenlang updates van kan krijgen, zonder een nieuw systeem te moeten installeren.

Lenovo wil er voor zorgen dat alle onderdelen van de apparatuur die ze samenstellen goed met Linux werkt, zodat een gebruiker nooit voor verrassingen komt te staan dat een bepaald onderdeel een speciale driver nodig heeft die niet gemaakt werd voor Linux, wat vroeger soms gebeurde. Ze zullen een ruim aanbod voorzien, en ondersteuning voor de hardware, ondermeer door speciale Linux gebruikers forums en handleidingen.

Lenovo mikt hiermee op de geschatte 3 procent van de markt waar de gebruikers Linux draaien op hun computer. Het zijn dikwijls wat gevorderde gebruikers, als wetenschappers, data analysten, programmeurs, webontwikkelaars, kunstmatige intelligentie toepassingen, netwerk en systeembeheerders enz.

Lenovo was vroeger een merknaam van IBM computers, zoals de beruchte hoekige Thinkpad laptops. Die waren in de tijd van IBM ook al bekend als geliefde Linux machines. Maar nadat Lenovo de laptop en pc afdelingen van IBM overnam, verwaterde de toewijding aan Linux wat. Even werd er nog Suse aangeboden, en nadien was het helemaal gedaan. Nu maken ze het terug goed.


Vroeger maakten fabrikanten een exclusieve overeenkomst met één enkel bedrijf: Microsoft. Er werd op een onderonsje besloten welke Microsoft systemen op welke hardware werden geïnstalleerd, en de gebruiker had zo goed als niets te kiezen.

Alleen op de tweedehandsmarkt of op de refurbished computers had men wel eens keuze voor Linux en/of OpenOffice/LibreOffice, of om een lege computer te kopen en zelf een Linux naar keuze te installeren.

Dell kwam als één van de eerste grote merken met een mogelijkheid voor wie een voorafgeïnstalleerde Linux wou, maar verstopte dat aanbod op zijn gewone webwinkel, zodat het niet erg toegankelijk was. Je moest naar een apart site gaan, en het was erg moeilijk vergelijken op gebied van hardware en prijs met het andere aanbod. Ze maakten onlqngs wel een aantal speciale developer editions: goede hardware met Ubuntu, waarmee ze wel aandacht trokken. Maar dat was geen lage drempel-aanbod, die waren duur.

Jeugd en computerwetenschappen

Google spendeerde meer dan tachtig miljoen dollar om de Amerikaanse kids wat meer interesse te doen krijgen in computerwetenschappen. Ze werkten via Google.org en edu.google.com met slogans als “Studenten verdienen iedere gelegenheid om te slagen in computerwetenschappen”. Ze staken geld en andere middelen in projecten die kinderen zonder toegang tot technologie meer kansen moest bieden om toch in te pikken. Natuurlijk lag wel de focus op Google: een GSuite op Chromebooks voor het onderwijs; Google Cloud platform voor universiteiten enz.
Maar ze maakten ook een evaluatie, in de vorm van een rapport met de naam (vrij vertaald): “Op zoek naar computerwetenschappen, Toegang en barrieres in K12 onderwijs in de VS”. K12 staat ongeveer voor het onderwijs vanaf de kleuterschool tot einde secondair, dus rond 18 jaar.

En hoewel de computerjobs nog toe zullen nemen in de komende 5 jaar, is dat met het enthousiasme bij de jeugd voor de computerrichtingen niet het geval, en met de toegang van iedere scholier tot computeropleidingen ook niet.
Om maar een voorbeeld te geven: slechts 22 procent van de jongens denken dat computerwetenschappen belangrijk zijn, en slechts 9 procent van de meisjes, volgens het Gallup rapport van 2020, waarvoor duizenden betrokkenen geïnterviewd werden.

De overtuiging aan de top schijnt niet door te sijpelen naar beneden: 58 procent van de inspectie vindt computerwetenschappen een prioriteit, 28 procent van de directie vindt dat, en 18 procent van de leerkrachten.

Google stelt dus vast dat hun financiële en technische initiatieven niet voldoende zijn om de digitale kloof te overbruggen.

Met geld en technologie win je een match, maar om de competitie te winnen is samenwerking nodig met de hele onderwijssector.

Op Zoek Naar De App Store

Er is een strijd aan de gang tussen de computerplatformen en de app-ontwikkelaars, zowel op het Apple platform als op het Android platform. Beide grootmachten van de IT eisen een percentje op alle aankopen die gemaakt worden via een app die verdeeld wordt via hun kanaal. Hun kanalen zijn de iOS App Store en de Google Play Store, en ze willen dat de app makers ook hun facturatiesysteem gebruiken. En hun duopolie dekt het grootste deel van de mobiele markt af, dus voor ontwikkelaars is het moeilijk ontsnappen aan de duopolie-taks.
Epic probeerde via een update in hun Fornite software de gebruikers langs een eigen kanaal te laten betalen, en ze werden uit de app stores verwijderd. Epic daagt hen voor de rechter en de zaak tegen Apple zou volgende zomer voorkomen. Google heeft ondertussen beloofd om in de toekomst andere app stores toe te laten, zodat er toch een alternatief is. Voorlopig is dat enkel een belofte voor Android 12.

Linuxkennis in de lift

We kunnen ons weer afvragen of het Linux-gebruik toeneemt. Een van de indicatoren zou het aantal inschrijvingen in cursussen Linux kunnen zijn. De Linux Foundation, de non-profit die Linux ondersteunt, heeft aangekondigd dat hun cursus inleiding tot Linux meer dan een miljoen keer gevolgd is. De kursus biedt de student een basis inzicht in het gebruik van zowel de desktop als het commandolijn systeem. De cursus loopt online op het edX, een online cursusplatform, waarmee de Linux Foundation in zee ging. Volgens edX zit de Linux cursus in hun cursus top tien aller tijden. Hij is zo laagdrempelig mogelijk gehouden, zodat iedereen die nieuwsgierig is naar Linux er aan kan deelnemen. Hij is ook gratis te volgen, maar iemand die bv vanuit een bedrijf de cursus volgt, en een officieel attest nodig heeft, moet wel betalen. De Linux Foundation heeft nog verschillende andere cursussen op dat platform, zoals Kubernetes, DevOps, GraphQL, Blockchain, Cloud infrastructure technologies, enz

https://www.edx.org/school/linuxfoundationx

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.