Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Te succesvolle GPU * Kindbeïnvloeders * BottleRocket * Kunstmatige intelligentie of Kunstmatige rijkdom? * Spreadsheet of virus

i-nieuws 6 na 6 ** October 8th, 2020 by wim.webgang **

Te succesvolle GPU

Nvidia, de fabrikant van grafische kaarten voor computertoepassingen, kan de vraag naar zijn RTX 3080 en 3090 kaarten niet bijhouden. Vanaf de lancering zijn ze uitverkocht, en er zijn zoveel bestellingen dat ze tot het einde van het jaar de vraag niet zullen kunnen volgen. In principe moest nu ongeveer het goedkoper model 3070 uitkomen, maar om niet met hetzelfde probleem te zitten wordt de lancering voorlopig uitgesteld, minstens tot het einde van de maand.
En met goedkoper bedoelen ze rond 500 dollar; de andere kaarten gaan in de richting van 700 en rond 1500 dollar. Maar de pandemie heeft de computergamers gemotiveerd om voor de nieuwste grafische kaarten te gaan om de winter door te komen. Je ziet het effect ook bij de spelconsole PS5 van Sony; bij ons moet die in november op de markt komen, maar in de VS verliep de lancering in september al totaal chaotisch. De PS5 heeft dezelfde architectuur als de nieuwe Radeon RX 6000 serie van grafische kaarten van Nvidia concurrent AMD. Misschien kunnen ze een graantje meepikken door de tekorten op de markt als ze eind oktober hun GPU-antwoord lanceren.

De oorzaak van de tekorten zijn niet enkel de computergamers. Het tekort onstond door de populariteit van de cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum, enz. Die digitale munten worden gemaakt door computerberekeningen, en de GPU van een grafische kaart is daar ideaal voor. Wie investeert in computers met veel van die rekenkracht, kan er een rendabele bezigheid van maken: het zogenaamde “minen”. En aangezien de berekening bij die digitale munten moeilijker wordt me de tijd, zijn de “miners” begonnen aan een wedloop voor de snelste GPU’s. Het is een soort digitale goudkoorts die de markt helemaal verstoord, en die bovendien enorm veel energie opslorpt.

En terwijl de gaming wereld misschien hoopt dat het hele bitcoin bubbel springt zodat hun grafische kaarten terug verkrijgbaar en betaalbaar worden, zie ik eerder het omgekeerde gebeuren. Bitcoin miners zullen ingebouwd worden in de games, en je betaalt niet meer om het game te kopen of te spelen. Of toch, maar dan doordat je dure hardware gebruikt wordt om digitale waarde te maken.
Ondertussen wordt hier en daar aangeraden om maar op de tweedehandsmarkt te gaan kopen, alhoewel ik niet graag een grafische kaart uit de computer van een miner zou aanschaffen, want die heeft heel wat meer uurtjes aan volle kracht gedraaid dan die in de gemiddelde pc.

https://www.wepc.com/tips/gpu-shortage-solutions/

Kindbeïnvloeders

Het beïnvloeden van kinderen via sociale media heeft een heel nieuw spoor geopend voor de bedrijfswereld. Een spoor dat buiten de reklamewetgeving valt. En buiten de controle van veel ouders. En één dat buiten de arbeidswetgeving valt, want de beïnvloeders die posten op sociale mediasites, zijn als minderjarigen daar zo intensief mee bezig dat er ook geld mee verdient wordt. Zodat ze er dus eigenlijk professioneel mee bezig zijn, en dan doemt de vraag over kinderarbeid op.

In Frankrijk is er nu een wet gemaakt die daar een mouw aan moet passen. Ze hebben een wet gemaakt om de kinderen te beschermen, gebaseerd op de wetten voor kindmodellen en kindacteurs. Voor de privacy bescherming krijgen de kinderen het recht om zich volledig online terug te trekkken, waarbij de sociale mediasites ook alles offline moeten halen. Dat wordt het recht om vergeten te worden genoemd (the right to be forgotten).
Voor financiële bescherming: De inkomsten moeten tot hun 16 geblokkeerd worden op een bankrekening.

De wet, ingediend door Bruno Studer, werd unaniem goedgekeurd.

https://www.brunostuder.fr/2019/12/18/proposition-de-loi-enfants-influenceurs/

BottleRocket

Er is weer een Linux bijgekomen: BottleRocket 1.0. De distributie voor cloudtoepassingen is geïnspireerd op Atomic, CoreOS, en RancherOs. Het implementeert slechts een deel van een normaal volledig Linux systeem, enkel wat nodig is voor het draaien van Containers. Maar er zijn ook extra dingen toegevoegd voor het beheer van containsers. BottleRocket is grotendeels in de programmeertaal Rust geschreven. Het is uitgegeven door Amazon, en draait op de Elastic en Kubernetes Conainerdiensten van het bedrijf.
Er is extra gelet op de veiligheid: ze maken gebruik van SELinux, dat de verschillende instanties van elkaar gescheiden houdt, en de taal Rust helpt bij het beveiligen van buffer overflow en andere geheugenproblemen tussen de verschillende threads. En als er een update moet gebeuren wordt met volledige images gewerkt, zodat de update ingeval van problemen teruggedraaid kan worden.
BottleRocket is open source en te vinden
op GitHub.
De naam Bottle Rocket is bekend van een film van 1996.

Kunstmatige intelligentie of Kunstmatige rijkdom?

Op 22 september (vorige dinsdag) kondigde Microsoft aan dat het van OpenAI een exclusieve licentie neemt op het GPT-3 taal model. Kunstmatige intelligentie is de belangrijkste computertrend, en taal speelt daar natuurlijk een rol in. OpenAI is een bedrijf dat de GPT-3 taal ontwikkeld heeft. Het bedrijf werd in 2015 ondermeer opgericht door mensen als Elon Musk, als non-profit onderzoeksinstituut, en het had de bedoeling om Kunstmatige intelligentie technologie breed beschikbaar te maken, vandaar het woord “open” in OpenAI. Maar deze exclusieve overeenkomst lijkt eerder het tegenovergestelde te zijn, menen waarnemers als Musk. In plaats van de mensheid te dienen, zal het exclusief een van de rijkste bedrijven ter wereld dienen.

Dat is pas kunstmatig intelligent. Of kunstmatig rijk.

Lees meer over “..the most gratifying parts of my job at Microsoft is being able to witness and influence the intersection of technological progress and impact: harnessing the big trends in computing that have the opportunity to benefit everybody on the planet.
..”

https://blogs.microsoft.com/blog/2020/09/22/microsoft-teams-up-with-openai-to-exclusively-license-gpt-3-language-model/

https://www.theverge.com/2020/9/22/21451283/microsoft-openai-gpt-3-exclusive-license-ai-language-research

Spreadsheet of virus

In het Verenigd Koninkrijk van Boris Johnson is een spijtige vergissing gemaakt bij de contacttracing. Van bijna 16.000 mensen waarvan een corona test uitwees dat ze besmet waren, werd geen opvolging gedaan naar hun contacten. In het noordwesten van het Verenigd Koninkrijk vermeerderden de gevallen met 93 procent; bijna verdubbeld dus, na correcties van de cijfers.

De gegevens van de contacttracing werden bijgehouden in een rekenblad op de computer, meer bepaald Excel. Ze kwamen van verschillende bronnen, en werden door een gebruiker geïmporteerd in Excel om een overzicht te krijgen en verdere aktie aan te sturen.

Maar de gebruiker was zich niet bewust van de 2 tot de 20e grens van Excel. De spreadsheet kan 1.048.576 rijen weergegeven, of 2 tot de macht 20. En dat is misschien genoeg om het succesverhaal van een bedrijf in bij te houden, maar in geval van de coronacrisis gaan de hoeveelheden gegevens buiten die grenzen. Toch als je dan meer gegevens inlaadt en niet gezien hebt dat ze van het blad vielen.
Maar het was nog erger. De gebruiker koos het hem of haar vertrouwde “xls” formaat, daterend van MS-Office 95. Misschien was dat om compatibel te zijn met zo veel mogelijk administraties, pakweg ook die waar ze nog met Windows XP werken.
Maar dat xls formaat heeft maar een maximum van 65.536 rijen (komt overeen met 2 tot de 16e).
Bovendien waren de gegevens niet georganiseerd als echte records. Bij een record staan alle gegevens naast elkaar, elk gegeven in een volgende kolom. Hier was voor ieder testresultaat meer dan 1 rij gebruikt, dus dan geraken de rijen snel op; er zouden zelfs maar 1400 gevallen op een sheet hebben gepast, dat wil zeggen dat ze 46 rijen per geval nodig hadden. Vanaf het aantal gegevens wat groot wordt voor een spreadsheet, wordt normaal een databank gebruikt.

De zestienduizend rijen die wegvielen zorgden ervoor dat 48.000 contacten van positief geteste coronagevallen niet werden verwittigd, volgens de BBC. Interessant, want daaruit kunnen we afleiden dat iedere besmette dus gemiddeld contact had met 3 mensen in de “besmettelijke periode”.

De aangeleverde bestanden waren waarschijnlijk .CSV bestanden, zoals te downloaden van de Belgische Sciensano site. Maar ook daar zijn die waarschijnlijk een uitvoer uit een tussenvorm waarin ze verzameld worden. Vanaf een bepaald moment veranderden zelfs de volgorde van de kolommen en vielen er een paar kolommen weg.

Het probleem van een maximum aantal rijen zou trouwens ook optreden bij LibreOffice of OpenOffice, die ook een maximum van 1.048.576 rijen hebben. Ook daar zou je vastzitten. Alhoewel. Ze zijn open source. Er is een voorbeeld van een programmeur die de broncode van calc heeft genomen en die aangepast heeft. De limiet staat in een bestand in de subdirectory sc/inc/address.hxx en heet MAXROWCOUNT_DEFINE. Je kan die aanpassen, maar het getal moet wel een veelvoud zijn van 128 (2 tot de 7e). Dan compileer je de broncode, en je kan Calc gebruiken met een groter aantal rijen. Natuurlijk volledig op eigen verantwoordelijkheid, want op andere plaatsen in het programma zal geen rekening gehouden zijn met het buiten proporties grote getal dat jij ingegeven kan hebben.
Maar er is een gedocumenteerd voorbeeld van Laurent Godard die het maximum naar 2 miljoen rijen heeft gezet rond 2006 (die nuxeo blog is helaas niet meer online). Wie dat voor eigen gebruik doet moet er wel aan denken de documenten niet naar Excel gebruikende vriendjes te sturen, want dan hebben die een probleem.

compiled by BCP v.0.4.8

https://www.facebook.com/BrunoStuder67/videos/ma-proposition-de-loi-protegeant-les-enfants-influenceurs-adoptee-a-lunanimite-c/582588735923261/

terwijl gevochten wordt om het toestel door sommigen, wordt het uiteengehaald door anderen..

https://www.youtube.com/watch?v=CaAY-jAjm0whttps://www.youtube.com/watch?v=CaAY-jAjm0w

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.