Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Internet In De Vs * JCVI-syn * Twitterzon

i-nieuws 6 na 6 ** April 1st, 2021 by wim.webgang **

Internet In De Vs

Biden is een “Internet komt naar je toe deze zomer” campagne begonnen. Hij wil dat er in de VS bij iedereen breedband internet ligt, zo rap mogelijk, en ten laatste binnen acht jaar. Hij maakt gigantische budgetten vrij om dit doel te bereiken, er is sprake van honderd milard. Vroeger werden internetproviders gesubsidieerd door overheden om internet aan te bieden aan mensen met lage inkomens. Maar die methode heeft blijkbaar niet gewerkt, behalve dat ze winstgeven was voor de telecoms. Uit frustraties hebben honderden gemeenten eigen providerdiensten uit de grond gestampt, die beter en goedkopere internettoegang leveren aan hun inwoners.
Het plan maakt deel uit van een groter heroplevingsplan met investeringen in infrastructuur als autowegen en bruggen, openbaar vervoer, woningen, electriciteitsnet, drinkwater (o.m. verwijderen van loden buizen) enz.

JCVI-syn

In 2010 hebben wetenschappers voor het eerst een op de computer ontworpen DNA sequentie syntethisch gebouwd en ingeplant in een cel van een bacterie van wie het eigen DNA vernietigd was. De voorgeprogrammeerde nieuwe vorm van leven had 473 genen. Het kreeg de naam JCVI-syn1.0.
Daar werd verder op gewerkt, en er werd gekeken hoeveel genen er nog konden uitgelaten worden om tot een minimale vorm van levende cel te komen. Na verloop van tijd was het resultaat JCVI-syn3.0
Het vreemde aan deze cel was dat ze volledig onvoorspelbaar deelde; er kwamen altijd andere vormen en groottes uit.
Onderzoekers maakten stop-motion filmpjes van het proces van de celdeling, om die te bestuderen. (zie www.nist.gov)
https://www.nist.gov/sites/default/files/images/2021/03/25/21MML006_Video_S4_(JCVI-syn3A).gif
Door willekeurig genen terug te plaatsen, hebben de wetenschappers een twintigtal genen geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor het beheersen van de celdeling. Ze hebben nu een balans gevonden in een nieuwe samenstelling van genen, de naam van deze aangepaste syntetische levensvorm is JCVI-syn3A.
Het aantal genen onder 500 is bijzonder weinig, eenvoudige darmbacteriën hebben er al 8 keer zo veel, en onze eigen cellen hebben een dertigduizendtal genen.

Twitterzon

In de strijd om al dan niet een vakbondsafvaardiging in te voeren bij Amazon in Alabama, zijn op sociale media een aantal werknemers van Amazon zich beginnen uitspreken tegen de vakbond en in verdediging van Amazon. Amazon zorgt goed voor zijn werknemers, en een vakbond is niet nodig, schijnt de teneur. Maar wie in detail naar de accounts keek, zag wel opvallende eigenschappen. Bv de foto van de account van een van de Amazon verdedigers kwam van een of andere site, en was uit een groepsfoto geknipt. Nadien veranderde die foto. Andere accounts werden door twitter geblokkeerd omdat ze vals waren.
De Amazon verdedigers hebben dikwijls een herkenbare accountnaam, met een vast deel Amazon, dan de letters FC, wat niet staat voor football club van Amazon, maar wel voor Fulfillment Center, waar ze zogezegd werken, en dan een herkenbare voornaam.
Amazon heeft ook echte werknemers die twitteren ter verdediging van Amazon. Die worden Amazon “Ambassadeurs” genoemd, en ze worden er ook voor betaald door Amazon om op sociale media het bedrijf en zijn bazen te verdedigen.

Amazon startte in 2018 een programma onder de codenaam “Verizon”, waarbij ze werknemers selecteerden op basis van hun sterke en humoristische antwoorden op kritiek. Die werden dan opgeleid tot Amazon verdedigers in de sociale media, vooral twitter blijkbaar, en vormden zo een soort online Amazon leger.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.