Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Antitrust maakt cijfers los * Nieuw covidjaar * Realtek botnet

i-nieuws 6 na 6 ** September 2nd, 2021 by wim.webgang **

Antitrust maakt cijfers los

Antitrust onderzoek in de VS bracht interessante cijfers aan het licht die het bedrijf anders niet vrijgeeft: de inkomsten van de app store voor Android toestellen (“play store”) zouden voor 2019 meer dan 11 miljard bedragen (in dollars). Volgens klachten verdient Google onterecht veel geld aan de door hen opgelegde “in-app” aankopen. Google heeft een procentje op de verkoop van een app, maar ze eisen ook 30 procent van de transacties die verricht worden met de app (als het gaat over digitale aankopen bv).
Meer dan 11 miljard lijkt misschien veel, en ondertussen zal dat zeker verder gestegen zijn, maar Apple steekt Google naar de kroon: in de eerste helft van 2001 zouden gebruikers al 40 miljard besteed hebben in de app store van Apple. Apple ligt dus veel voor, maar toch maakt Google een inhaalbeweging met meer stijging dan Apple. Apple daarentegen heeft een motivatiekanon voor de app ontwikkelaars bovengehaald; zo zouden de tarieven voor kleine app ontwikkelaars zakken van 30 procent naar 15 procent.
Het meeste geld wordt trouwens nog altijd verdiend aan spelletjes.

Nieuw covidjaar

Aangezien covid19 zich verspreid tussen mensen die in elkaars nabijheid verblijven, is het niet onlogisch om te kijken naar de veranderde contactpatronen, met als grootste breekpunt de zomervakantie, om een covid-jaar af te bakenen. Dat betekent dat we in september/oktober aan een nieuw covidjaar beginnen. Voor Antwerpen vormde de steile opgang die begon in september uiteindelijk in november de grootste piek van vorig jaar.
Het laagste punt zat toen in juni, en ook nu zaten we in juni op het laagste punt sinds juni van het jaar ervoor. En net als vorig jaar zien we in Antwerpen een stijging in augustus, die ongeveer evenhoog komt als vorig jaar, zonder vaccinaties. Het wordt dus spannend voor september en oktober wat besmettingscijfers betreft. In de hospitalisaties zien we gelukkig meer verschil met vorig jaar, wat zou kunnen betekenen dat dezelfde besmettingschijfers een kleinere tol zullen eisen.
Maar sommige bedrijven reageren al; de aangekondigde terugkeer naar kantoor van de pandemie-thuiswerkers zal uitgesteld worden. Eigenlijk wilden ze nu (2021) in oktober iedereen terug naar kantoor laten komen, maar dat wordt nu alvast uitgesteld tot volgend jaar januari (2022).

Realtek botnet

Er is voorbije week een aanval geweest van een botnet bende op apparaten met een wifi onderdeel van Realtek. Reaktek maakt netwerkkaarten die ingebouwd worden in computers en andere draadloze apparaten. Er was midden augustus een beveiligingsprobleem aan de oppervlakte gekomen in de software devolopoment kit (SDK) die bij de Realtek System-on-a-chip hoort. Als je van zoiets wil weten wat de impact is, moet je gaan kijken naar het aantal apparaten dat rond deze chip gebouwd is, en dat zijn er verrasend veel. Er zijn meer dan tweehonderd apparaten gevonden, van 65 verschillende fabrikanten. Daar zitten ook veel IOT apparaten bij, maar ook routers van service providers enz.

Concreet gaat het over:
Realtek SDK v2.x
Realtek “Jungle” SDK v3.0/v3.1/v3.2/v3.4.x/v3.4T/v3.4T-CT
Realtek “Luna” SDK tot versie 1.3.2

(meer op https://www.iot-inspector.com
/blog/advisory-multiple-issues-realtek-sdk-iot-supply-chain/)

Het probleem werd ontdekt met behulp van Shodan, een systeem om problemen op netwerken op te sporen. John Matherly, oprichter van Shodan, oppert dat de overheid misschien wel een rol heeft in het ervoor zorgen dat allerlei appartuur die aan het internet of netwerk gehangen wordt, van huize uit veilig moet zijn. Dit kan je niet meer aan de individuele gebruiker overlaten. Wie een apparaat op de markt brengt moet er alles aan doen om te zorgen dat het veilig is.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.