Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Reclaim the browser * Zuid-Afrika versleuteld * Kazachstan’s sociale media * Nine Eleven bij Olympus *

i-nieuws 6 na 6 ** September 16th, 2021 by wim.webgang **

Reclaim the browser

Mozilla heeft een manier gevonden om op Windows computers terug een kans te krijgen.
Nadat Microsoft het moeilijker maakte voor gebruikers om een andere browser te kiezen dan die door Microsoft vooraf ge\u00efnstalleer wordt meegeleverd op, was de vrije software wereld op zoek naar de impact, en vooral de remedie. Mozilla onderzocht op welke manier de eigen browser van Microsoft altijd weer de voorkeur weet te verzetten in zijn voordeel. Daarna verspreidden ze een update waarin ze Mozilla Firefox diezelfde mogelijkheid gaven. Onlangs heefft Microsoft het extra moeilijk gemaakt om er aan uit te kunnen hoe je een standaard programma kan verzetten. Dat gaat bv over het openen van een webpagina in de Firefox browser, muziek spelen in een VLC player, een document openen in het LibreOffice programma enz. in plaats van in de programma’s die Microsoft zelf verkoopt. Meestal komt \u00e9\u00e9nmaal de vraag om eventueel een ander programma te kiezen, maar eens je daar voorbij bent, is het moeilijk om die instelling nog te veranderen.

Zuid-Afrika versleuteld

Het ministerie van justitie in Zuid-Afrika is een ministerie van miserie geworden, toch op gebied van informatica. Cyberkriminelen zijn het computernetwerk binnengedrongen en hebben hun malware programma’s aan het werk gezet om alle bestanden onleesbaar te maken door ze te versleutelen.
Met als gevolg dat alle electronische diensten van het ministerie buiten gebruik zijn. Zowel de websites waar ze diensten aanbieden, als de interne systemen liggen stil.

Daardoor kan bv het kindergeld niet meer uitbetaald worden.
Zittingen van de rechtbank gaan nog wel door, daar wordt voorlopig terug met manuele systemen gewerkt om bv de verslagen bij te houden. Ook sommige offici\u00eble papieren worden nog uitgereikt.

De gerechtelijke molen maalt langzaam, want de aanval vond plaats op 6 september, tien dagen geleden.
Ze werken er ondertussen aan om hun systemen terug in werking te krijgen. Een van de dingen die ze aan het doen zijn is een nieuw e-mail server opzetten.

De aanval zou nog niet opge\u00ebist zijn.

Kazachstan’s sociale media

Je kan je er misschien niets bij voorstellen, maar de sociale media in Kazachstan werken in principe net zoals bij ons. Tenzij de wet anders voorschrijft. En het parlement daar keurde gisteren (15/9) een wet goed die sociale media_sites verplicht een vertegenwoordiging te hebben in het land zelf. Dat moet een echte locatie zijn, met echte mensen die er werken. Bovendien zijn de leidinggevenden ook zelf persoonlijk aansprakelijk voor het naleven van de regels, bv het verwijderen van illegal inhoud binnen de 24 uur. Wie zich niet schikt zou geblokkeerd kunnen worden op het internet in Kazachstan.
De wet heeft als paraplu het verdedigen van de rechten van kinderen op het internet.

Nine Eleven bij Olympus

Na vorig weekend was een opmerkelijke titel te vinden op de website van het bedrijf Olympus, een technologie bedrijf waarschijnlijk het best bekend voor zijn (oorspronkelijk ‘analoge’) fototoestellen, maar die afdeling werd begin dit jaar verkocht.
De titel beloofde niet veel goeds:
“Hamburg, 11-09-2021 | Persbericht | Onderneming
Onderzoek naar mogelijke cyberbeveiligingsincidenten die impact hebben op beperkte delen van ons IT-systeem”

Het gaat over een incident dat al dateert van midden vorige week. Het trof hun computersystemen in Afrika, het midden oosten, en Europa. De website was dus niet getroffen, want daar konden we het lezen. Maar de rest van de IT systemen zijn mogelijk ten prooi gevallen van de BlackMatter afpersingsgroep. Die zou een aantal systemen zijn binnengedrongen, waarna ze de gegevens versleuteld hebben met een geheime code, zodat het bedrijf zijn eigen gegevens niet meer kan lezen. “Als jullie betalen, dan geven de ontsleuteling”, luidde de boodschap op de besmette computers. BlackMatter heeft overlappende eigenschappen met DarkSide, een andere inernetbende die zich bezighoudt met afpersing na het versleutelen van gegevens. En tegenwoordig worden de gegevens eerst gekopieerd, zodat een bedrijf dat geen losgeld wil betalen, verder onder druk gezet kan worden met dreiging van publicatie van privacy-gevoelige gegevens.

Er is ook goed nieuws: De klantendienst van het bedrijf zou niet getroffen zijn.

https://www.olympus.be/company/nl/nieuws/persberichten/2021-09-11t03-00-00/onderzoek-naar-mogelijke-cyberbeveiligingsincidenten-die-impact-hebben-op-beperkte-delen-van-ons-it-systeem-in-emea.html

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.