Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bug eet foto’s * Oriëntatie * Grapje met grote G * Electrisch

i-nieuws 6 na 6 ** September 30th, 2021 by wim.webgang **

Bug eet foto’s

De gelukkige bezitters van een iPhone met iOS 15, lopen het risico door een bug foto’s kwijt te geraken. De bug treedt op in bepaalde omstandigheden, als je een foto hebt bewaard van een message, bv in je persoonlijke iCloud Photo Library. iOS lijkt te ondhouden dat die foto bij die message hoort, en als je de message verwijdert, is na een synchronisatie met iCloud ook die apart bewaarde foto weg. Ook de iCloud backup heeft ze dan niet meer.

Oriëntatie

Op de ingenieurswebsite IEEE verscheen een onderzoek naar alternatief gebruik van satellieten. In IEEE Transactions on Aerospace and Electronic Systems bestudeert en ontwerpt de ingewikkelde systemen voor navigatie. Daarin hebben ze bedacht dat de vele satellieten van Starlink onrechtstreeks wel van pas kunnen komen. Starlink is het netwerk van satellieten die door een bedrijf van Elon Musk, ook bekend van de electrische auto’s, gelanceerd wordt. Zijn bedoeling met SpaceX is om wereldwijd internet per sattelliet te verschaffen. Ze landeerden hun eerste test satelliet met de naam “TinTin” in 2018. In 2019 stuurden ze 60 testsatellieten. Daarna willen ze tienduizenden kleine satellieten rond de aarde schieten. En de onderzoekers beginnen in te zien dat de positie van die vele satellieten goede bakens zijn om de eigen positie op aarde te bepalen. Die satellieten sturen signalen, die kunnen opgevangen worden als een onverstaanbaar signaal, dat wel bepaalde eigenschappen heeft als sterkte. Ze hebben op de campus van de Ohio State University een systeem met een antenne opgezet om daarvan te plaats te bepalen op basis van de signalen van de satellieten. Ze hadden dat vroeger met andere ruimtelichamen al gedaan met een nauwkeurigheid van iets meer dan twintig meter. Nu konden ze de plaats daarvan bepalen met een fout van minder dan tien meter.
Maar GPS is nog nauwkeuriger, iets tussen een halve meter en vijf meter.

Grapje met grote G

In een rechtszaak tegen Google verklaarde dat bedrijf doodleuk dat op het zoekprogramma van Microsoft de meestgebruikte zoek er één is naar “Google”.
Dat werd volgens Bloomberg dinsdag verklaard door een advocaat van Alphabet, het moederbedrijf van Google.
De zaak ging er over dat Google zijn macht misbruikt heeft op Android, door daar Google zoek op te leggen aan de gebruikers.

Electrisch

In het Verenigd Koninkrijk staan mensen in lange rijen aan te schuiven aan de nafstations, omdat de branstofbevoorrading scheef loopt. De petroleumproducten geraken niet op hun plaats door een gebrek aan vrachtwagenchauffers.
Ondertussen rijden de eigenaars van electrische auto’s zacht zoemend voorbij de rijen. De voorbije week liep de interesse voor electrische wagens dan ook op, merkten de autoverkopers. In Londen komt er dan nog de “ultra low emission zone” bij, die op 25 oktober gevoelig zal uitbreiden. Dat betekent niet dat je met een verbrandingsmotor niet meer binnenmag in Londen, maar wel dat je er extra voor betaalt. Dat hielt al meer dan 15.000 auto’s per dag weg, nog voor de corona epidemie het verkeer verminderde. Een vuilophaaldienst schakelde al over op CNG, of samengedrukt natuurlijk gas, dat ze zelf opwekken in een anaërobe afvalinstallatie.

compiled by BCP v.0.6.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.