Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

smartphone ban * Vallende sterren * Ziek klimaat

i-nieuws 6 na 6 ** August 11th, 2022 by wim.webgang **

Ziek klimaat
De klimaatverandeging brengt ook problemen mee op gebied van ziektes.
Door branden die meer voorkomen worden dieren uit hun woongebied verjaagd en komen ze meer in contact met de mens, en brengen ze ziektes mee. Door de stijgende temperatuur springen virussen gemakkelijker over van dier naar mens.
Muggensoorten kunnen overleven waar ze dat vroeger niet konden, en brengen nieuwe ziektes mee in hun nieuw woongebied.
Ook overstromingen kunnen ziektes een handje helpen. En het immuumsysteem van de mens kan door de grotere temperatuurschommelingen minder goed reageren op de aanvallen.

Biogeografie-wetenschappers hebben een overzicht gemaakt met een model dat interactief reageert, onder de titel “Na te trekken bewijs van de impact van klimaatverandering op ziekteverwekkers voor de mens”

https://camilo-mora.github.io/Diseases/

https://camilo-mora.github.io/GEO309/basic-concepts.html

smartphone ban

Een schoolbestuur in Sydney haalde het in hun hoofd om smartphones te verbieden in de klas. Op nog geen twee maanden tijd waren de desastreuse gevolgen zichtbaar:
de leerlingen praatten meer met elkaar, de conflicten tussen de studenten verminderden, en leraars moesten minder ingrijpen.
Ook het gedrag tijdens de pauzes veranderde. Leerlingen zaten niet meer massaal tegen de muur op de grond op hun smartphone spelletjes te spelen. Het risico bestaat dat ze nu meer bewegen.

In veel scholen bij ons is zo’n ban niet meer mogelijk omdat de leerlingen hun smartphone nodig hebben voor de lessen en voor hun electronische agenda.

Vallende sterren

De Amerikaanse overheidsdienst voor communicatie publiceerde woensdag een document waaruit blijkt dat ze de vraag voor subsidies voor Starlink afwijzen.

De aanvraag voor subsidies draaide rond het uitbouwen van een netwerk van sattellieten die voor snelle internettoegang moesten zorgen in dun bevolkte gebieden in de VS. De voorzitster van de FCC vindt de technologie veelbelovend, maar wijst er op dat niet aangetoond kan worden dat de doelstellingen gehaald kunnen worden, zo zou de snelheid niet voldoende zijn voor breedbandtoepassingen.
Het starlink programma zou nog vele honderden miljoenen kosten de volgende tien jaar, en dan moeten de gebruikers ook nog een schotelantenne kopen van zeshonderd dollar. Er wordt wel verder geïnvesteerd in breedband netwerken met glasvezel. Daar is al vijf miljard dollar voor uitgetrokken.

Starlink kondigde de internettoegang aan met: “High-speed, low-latency broadband internet in remote and rural locations across the globe. €99/mo with a one-time hardware cost of €639.” Moederbedrijf Space-X heeft al een aantal satellieten gelanceerd. Op de website https://findstarlink.com/ kan je op zoek gaan naar de omlooptijden en daarmee kan je de sattellieten waarnemen ’s nachts. Ze zijn zichtbaar als een rij bewegende lichtpuntjes.
Bij goede zichtbaarheid is er waarschijnlijk ook goede ontvangst.
Gebruikers hebben al gemerkt dat weersinvloeden de snelheid van de verbinding kunnen afremmen, bv bij een hevige regenbui.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.