Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Pine64 Risc-V * Zon in het kanaal * KI-chip * Zoekmachine bij Debian

i-nieuws 6 na 6 ** September 1st, 2022 by wim.webgang **

Pine64 Risc-V

Drie maanden na de aankondiging wordt het prototype voorgesteld van de Star64, een Single Board Computer met een RISC-V processor. Er komt een 4GB en 8GB geheugen versie uit.
Er is 1 USB voorzien in versie 3.0 naast de drie gewone USB poorten, en (in vergelijking met de raspberry pi) een beetje gek uitziend hoge aansluiting voor netwerk, maar dat komt omdat ze twee netwerkpoorten boven elkaar hebben, beide zijn Gigabit ethernet.
Er zouden al versies zijn van Debian en Fedora voor dit bord, en andere zullen snel volgen.

Vanaf 1:34 : Pine 64 RISC etc

Zon in het kanaal

De zon zorgt in Californië voor lekkere wijn, maar ook voor het verdampen van water en de groei van algen in het water. De zon kan ook voor electriciteit zorgen, en met de ambities van de plaatselijke overheid om 60 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen te halen tegen 2030 zal dat nodig zijn. Nu is een conceptueel project opgestart om een aantal dingen te combineren. Het idee is om de vele kilometers kanalen te overkappen met zonnepanelen. Dat zou electriciteit opwekken, de verdamping van het water tegenhouden, en de algengroei in het water afremmen.
Fotovoltaïsche zonnepanelen hebben de eigenschap bij grotere warmte een lagere opbrengst te hebben, en de panelen zullen door het onderligende water ook koeler blijven, en dus een hogere opbrengst hebben dan op het land.
In 2021 publiceerde de Universiteit van Californië een onderzoek met de titel “Energy and water co-benefits from covering canals with solar panels”, en daar werd de inspiratie gehaald. Het pilootproject zal 20 miljoen dollar kosten.
De opbrengst van de zonnepanelen is niet de enige financiëel positieve factor: er wordt ook bespaard op de brandstof van de pompen die de honderden liters water door het irrigatiesysteem moeten pompen. De liters water die onderweg verdampen, zijn wel eerst opgepompt, en zowel dat water als de energie van het pompen ervan gaan verloren door verdamping. Meestal draaien die pompen op diesel.

Een andere toepassing van het ondezoek zou kunnen zijn om wateropslag met grote open oppervlakte te voorzien van drijvende zonnepanelen: stuwmeren, waterzuiveringsstations, enz.

KI-chip

De technologie-boycot van de VS ten opzichte van China heeft een nieuw gevolg: het bedrijf NVIDIA, die vooral bekend zijn van hun processor-technologie voor grafische kaarten, moet de export naar China van bepaalde chips stopzetten.
Het gaat over twee chips die gebruikt kunnen worden voor Kunstmatige Intelligentie-toepassingen, bv voor beeldherkenning door software.
Volgens het bedrijf gaat het over de A100 en de H100 chips, ontworpen voor machine-leren.
Ook concurrent AMD kreeg nieuwe exportbeperkingen: ze mogen hun MI250 chips niet meer exporteren. Die zijn ook bedoeld voor Kunstmatige Intelligentie.

Zoekmachine bij Debian

De Debian Linux distributie gaat de standaard zoekmachine in de beschikbare Chromium browser omschakelen van Google naar DuckDuckGo. Er ging een discussie van twee jaar vooraf aan deze beslissing, met als inzet: “privacy”.
Chromium is trouwens niet de standaard browser in Debian, dat is nog altijd Firefox.

https://www.mail-archive.com/debian-devel-changes@lists.debian.org/msg760508.html

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.