Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

IceWM * Meer reklame * NOEMA * Ubuntu 22.10 is onderweg

WebGang blog ** October 6th, 2022 by wim.webgang **

Ubuntu 22.10 is onderweg

De oktober uitgave van Ubuntu Linux van dit jaar is bijna klaar. Die heeft het versienummer 22.10 en de bijnaam “Kinetic Kudu”. Op de mailinglist werd de “Final Beta” vrijgegeven, met de verschillende versies: Ubuntu server, Ubuntu desktop, Cloud products, Budgie, MATE, Studio, Unity. En dan zijn er nog de varianten Kubuntu, Lubuntu en Xubuntu, waar de eerste letter aangeeft dat de Kde desktop of een lichtgewicht desktop gebruikt worden in die versie. Lubuntu heeft tegenwoordig de Lichtewicht Qt Desktop Omgeving, afgekort LXQT. En Xubuntu dat met de eveneens lichte XFCE desktop werkt. Het is allemaal nog in Beta, een huidig snapshot of toestand van de ontwikkeling, maar normaal verandert daar niets essentieels meer aan. Je kan die dus al downloaden en uitproberen van “releases.ubuntu.com/22.10/”.
De echte officiële uitgave wordt rond 20 oktober verwacht.

Ubuntu is één van de top tien Linux distributies, met collega’s als Mint, Manjaro, Fedora, openSUSE, en Debian (waar het de basis van gebruikt).

IceWM 3

Ook andere Linux distributies hebben lichtgewicht desktops, en daar wordt soms IceWM voor gebruikt. IceWM bestaat al 25 jaar, en was een eenvoudige desktop met een programma starter in de vorm van een menu, en een takenbalk om een andere aktief programma te selecteren.
De vorige versie 2.0 dateert van 2020, en die kreeg updates tot 2.9.9 voorbije zomer. Maar nu hebben ze een nieuwe versie uit: 3.0. Die bevat een nieuwe manier om programma’s te groeperen op je desktop, en ze hebben een soort desktop met tabs gemaakt, zoals in een Firefox venster.

Distributies als Antix en Absolut Linux gebruiken IceWM. Antix richt zich op oudere computers, en daar moet je zo licht mogelijke programma’s op draaien om werkbaar te zijn. Maar je kan het bv ook als een snelle lichte desktop kiezen bij de openSUSE Linux distributie.

De broncode van dit project staat onder de GNU GPL licentie, een vrije softwarelicentie die bv ook door Linux gebruikt wordt. Een drietal ontwikkelaars doen het grote werk, maar in totaal zijn er tientallen deelnemers.

https://github.com/ice-wm/icewm/releases/tag/3.0.0


NOEMA

In de Franse Alpen is een nieuwe ruimtetelescoop afgewerkt. Nieuw is veelgezegd want acht jaar geleden werd de eerste antenne al geïnstalleerd. Nu is hij met zijn twaalf antennes compleet. Die staan op speciale rails, zodat de antennes verder uit elkaar of dichter bij elkaar ingesteld kunnen worden. De langste afstand kan 1.7 km worden. Dat systeem werkt als een lens, waar je aan draait om in te zoemen of uit te zoemen. De twaalf antennes werken samen als één telescoop. Meer dan vijfduizend wetenschappers gaan er gebruik van maken om de ruimte te onderzoeken. Ze kijken ermee naar sterrenstelsels, onstaan en sterven van sterren, zwarte gaten, en rondvliegende brokstukken allerlei. Het verste waargenomen sterrenstelsel met NOEMA is onstaan kort na de Big Bang. Ze hopen meer te weten te komen over de donkere energie die het heelal uit elkaar doet drijven.


Meer reklame

Hoewel door de crisis de reklameuitgaven gedaald zijn, is de kans groot dat je toch niet minder adverenties te zien gaat krijgen bij Meta. Ze gaan het verlies compenseren door meer advertentiemogelijkheden bij te maken. Ondermeer bij Instagram, een van de bedrijven in de Meta groep, en in Facebook zullen nieuwe vormen van advertenties opduiken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.