Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Tom’s Window Manager

Uitzending do 18:00 ** October 6th, 2022 by wim.webgang **

IceWM

Eerst op zoek naar de IceWM, die in ons nieuws ter sprake kwam: op een standaard openSUSE desktop met KDE loggen we uit en komen op het login scherm, met keuze van de gebruiker uit de bestaande gebruikers, en onderaan links – naast de toetsenbordhulp – de keuze voor een window manager. Het menu bevat naast Plasma (kde) ook IceWM en TWM.

ps: De computer start met het Linux systeem, maar dat “toont” alleen maar een zwart scherm waar je commando’s kan intikken. Daar bovenop komt een grafische laag, de software die lijntjes kan tekenen, een muisbesturing voorziet enz; “X” of het X window system. Dat wordt dan gebruikt door de “Window Manager”, die de echt voor de gebruiker bruikbare desktop levert. Door deze laagjes heb je dus meer keuze mogelijkheden: op “X” kunnen verschillende window managers draaien. Zo kan je KDE Plasma draaien, een desktop met ongelooflijk veel functies en aanpassingsmogelijkheden, die daardoor ook wel meer van de computer vergt. KDE gebruikt “Qt”, een soort softwarebibliotheek die de programmeurs van KDE de hulpmiddelen levert om consistent die desktop te maken.

We kiezen IceWM, en de gebruiker, en schrikken hoe snel de desktop er is; op deze oude computer staat die er echt in een flits.
Als je programma’s start komen die in vensters mooi naast elkaar geplakt staan. Je kan ze daarna ook verzetten natuurlijk, maar dit is wel handig. We spelen verder wat rond. IceWM is open source/vrije software, en is vertaald in veel verschillende en zelfs kleine taalgroep talen.

Tom
Dan herinneren we ons die andere keuze, en Marthe vind dat TWM de afkorting is van Tom’s Window Manager*. Geen idee wie Tom is, maar we loggen gezwind uit en kiezen voor TWM. Het scherm wordt een soort roos-paars, er verschijnt een pijltje en we wachten op het opstarten van de desktop. Maar er gebeurt niets. We wachten nog even , bewegen even met het pijltje, maar er gebeurt niets. Tenzij .. misschien *is* dit Tom’s Window Manager? Dit is echt een minimal window manager … Gewoon een pijltje, dat is alles.

Rechtsklikken gaat niet, gewoon klikken levert een zwevend menu op waaruit je bv de console applicatie kan starten, verder niet veel. Je krijgt een soort rooster, zwevend aan het pijltje, die je door een klik op een plek op het scherm kan neerzetten.

*) Er bestaan verschillende manieren om de afkorting TWM uit te leggen, zoals “Timeless Window Manager”, en “Tab Window Manager”, maar de maker heette inderdaad Tom.

Zonder i
We willen Firefox starten, maar vinden niet hoe, we vinden niets in het menu. Misschien vanop de commandolijn, vanuit de terminal die al geopend werd? Spijtig genoeg is de “i” van deze computer in de kleine studio kapot.
Hoe “kopieer” en “plak” ik een “i” in deze WM?
Een ander programma dan … bv het tekenprogramma Gimp? Nee, dat bevat ook een “i”… en ondertussen.. z t onze t jd er op…

Nawoord:
Je kan inderdaag gewoon programma’s starten vanop de commandolijn in een geopende terminal. En dat mogen ook KDE programma’s zijn, zoals bv de editor “Kate” (starten met kate ~/home/username/klad.txt).
Zo heb je een snelle, lichte desktop waarin je toch heel wat .txt werk kan verzetten.. (log files, configuratie, …)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.