Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Herkansing * In the Navy * Handelsmerk in zicht * Gevaarlijke vakantie * Privacy te koop * Sommige mensen denken dat het internet Slecht is…

i-nieuws 6 na 6 ** June 7th, 2007 by wim.webgang **

06/07/2007

Herkansing

Een lerares in Engeland krijgt een herkansing. Haar advokaat was in beroep gegaan tegen haar veroordeling en het Hoogste Gerechtshof van New London heeft ingestemd met een nieuw proces. De vrouw werkte als vervangster op een middenschool, waar ze volgens de aanklacht haar minderjarige leerlingen blootstelde aan pornografische beelden. Die doken verschillende keren op het computerscherm op nadat ze op een pop-up had geklikt had – per vergissing volgens haar verdediging.
Ze was oorspronkelijk schuldig bevonden en kon daarvoor 40 jaar cel krijgen. De verdediging argumenteert nu op basis van een nieuw diepgaand onderzoek van de computer dat er omstandigheden buiten haar wil meespeelden. Ze zal nu op het nieuwe proces onschuldig pleiten.

In the Navy

Volgens een aankondiging van het Open Source Software Instituut zou de Amerikaanse zeemacht vanaf nu ook gebruik mogen maken van Open Source software. Dat is een opmerkelijke verandering van politiek binnen de Navy. In een memorandum schrijven ze nu zelf dat ze tot nu toe de mogelijkheid gemist hebben om open source ten volle te gebruiken. De reden was dat er twee categorieën van software waren voor de administratie: commerciele software en overheidssoftware. Open Source viel onder geen van beide en kon dus niet gebruikt worden.

Eigenaardig dat de Navy er geen gebruik van zou maken. Andere afdelingen van het leger gebruiken al jaren open source software, denk maar aan de geinformatiseerde soldaten van de landmacht met hun Linux rugzakjes.

Handelsmerk in zicht

Microsoft heeft zich met de keuze van de naam “Vista” heel wat problemen op de hals gehaald. Een Frans bedrijf heeft jaren geleden “Vista” als handelsnaam geregistreerd voor het opstarten van een TV station. Dat zou dit jaar van start moeten gaan, en er ging een lange voorbereiding aan vooraf. Zo werd 2 jaar voor het verschijnen van het programma van Microsoft de naam Vista geregistreerd voor het tv-kanaal “Tele Vista”.

Ze hebben geen geluk met hun naam. Eerder deden al woordspelingen de ronde zoals in de campagne “Bad Vista”, zie ook BadVista.org

Gevaarlijke vakantie

Tegen de vakantiemaanden wordt het internet gevaarlijk in de perceptie van de Amerikanen. De senaat heeft een resolutie goedgekeurd die de Amerikanen moet aanzetten zich beter te informeren over de gevaren van het internet. En wat zijn die gevaren dan? Spam? Schending van de privacy? De senaat heeft zo haar eigen idee over de gevaren van het internet. Ze voerden een studie uit en daaruit bleek dat meer dan 30 procent van de 18-jarigen weet hoe ze op de computer de software die de internettoegang filtert, kunnen uitschakelen of omzeilen.

Privacy te koop

Amerikaanse computergebruikers denken anders over de gevaren van het internet dan de Amerikaanse senaat. Volgens een onderzoek in de VS willen klanten betálen voor meer privacy. Een klant heeft op een aankoop van 15 dollar een meerkost van 60 cent over om te kopen bij een website met een betere privacy bescherming.
Het onderzoek werd uitgevoerd door de Carnegie Mellon universiteit. Daar hebben ze een “Privacy en Security Lab”. Ze merken op dat het moeilijk is om te beoordelen of een willekeurige website betrouwbaar is, en wat er met gegevens als e-mail adres en creditcard nummers gebeurt.

Sommige mensen denken dat het internet Slecht is…

Ook Amnesty International denkt anders over de gevaren van het internet dan de Amerikaanse Senaat. Volgens hen verspreidt een nieuw virus zich razendsnel over het internet, en het heet … censuur! Steeds meer regeringen grijpen in op de persvrijheid en de persoonlijke vrijheid op het internet, in zoverre dat het internet zelf erdoor verandert. 25 landen hebben al aktieve filters die een stuk van het internet buiten de grenzen probeert te houden. Naast censuur zijn er de laatste tijd heel wat gevallen van vervolging op basis van internet-activiteit, denk maar aan de tot gevangenisstraf veroordeelde bloggers.
Maar het zijn niet alleen regeringen, ook grote bedrijven proberen steeds meer controle te verwerven over wat op het net gebeurt. Amnesty International organiseert een conferentie onder de titel:
“Some People Think the Internet is a Bad Thing: The Struggle for Freedom of Expression in Cyberspace.”
Een jaar geleden werd een site opgestart om een centraal informatiepunt te worden over de toekomstige vrijheid op het internet, de naam is “irrepressible.info”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.