Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Chips voor Amerika * Laat mij spioneren * Raspberry Pi stepjes

i-nieuws 6 na 6 ** August 10th, 2023 by wim.webgang **

Chips voor Amerika

De VS zijn hun technologiesector aan het steunen om de concurrentie met China aan te kunnen. Ze hebben een programma opgezet onder de naam “Chips for America”, waar meer dan 50 miljard dollar naar toe moet vloeien. Elf miljard moet gaan naar onderzoek en ontwikkeling.
Honderden bedrijven hebben zich al kandidaat gesteld sinds de opening van de inschrijvingen in juni, maar de beslissing over de besteding van het geld moet nog vallen.
Het ministerie van handel heeft het voorbije jaar meer dan honderd mensen aangeworven en opgeleid om alles in goede banen te leiden. Het Nationaal Halfgeleider technologiecentrum moet de samenwerking tussen de ministeries van defensie, energie, handel en wetenschap verzekeren.

Laat mij spioneren

Het bedrijf LetMeSpy, dat software maakte om stiekem op iemands smartphone te installeren om die dan te volgen te bespioneren, is ermee gestopt. Niet omdat ze op morele gronden tot inzicht kwamen dat hun model onverantwoord was, maar omdat ze vorige maand gehackt werden.
Op hun website stond dinsdag een mededeling dat vriendelijk meedelen dat de website zal verdwijnen eind augustus.
Oorzaak is een “incident” dat eind juni plaatsvond, waarna de toegang geblokkeerd werd. Gebruikers konden niet meer inloggen, geen nieuwe accounts maken, en de hele letmespy dienst viel stil.
Wie toch nog aan gegevens wil kunnen moet voor eind september contact opnemen zegt de website nog. Daarna zullen ze vernietigd worden (zoals de wet voorschrijft zegt de site).
Maar helaas is het niet zeker dat de gegevens dan definief weg zijn. De computerinbrekers hebben mogelijk een kopie gemaakt van alle gegevens waar ze aan konden. Ze hebben in ieder geval gegevens op de servers gewist. Volgens beveiligingsonderzoekers werd een kopie van de data gevonden op het internet, en die bevatte gegevens die teruggingen tot 2013, waaronder de telefoongeschiedenis en sms berichten, van meer dan tienduizend nummers.

Het bedrijf was gevestigd in Polen en maakte de LetMeSpy app enkel voor Android. Eens de app geïnstalleerd was, was die niet zichtbaar op het scherm van de gsm.

Het systeem was opgezet zodat je je eigen gsm in het oog kon houden, als hij verloren was toch nog alle sms-en en teksten en data kon raadplegen via de site, en hem kon localiseren en terugvinden, en als er misbruik van gemaakt werd nadat hij verloren was, kon je zien wat er juist mee gebeurd was.

Wat voor sommigen op het eerste zicht een goed idee leek, was voor anderen op het eerste zicht al een slecht idee. Want in principe zou je het alleen installeren op je eigen toestel, maar wat is je eigen toestel? Een toestel waar je voor betaalt? Dus ook die van je kinderen? Ook, als werkgever, die van je werknemers? Die van je partner?

https://letmespy.com/en/

Raspberry Pi stepjes

In Seattle waren een paar bedrijven aktief in een proefperiode met electrische steps, waaronder Spin, dat ooit begon onder de naam “Skinny Labs”, maar later in handen kwam van Ford. Spin hield in Seattle op met zijn aktiviteiten wegens niet rendabel, en er bleven een aantal stepjes achter in het straatbeeld, terwijl onduidelijk was wat daarmee zou gebeuren.
Een nieuwsgierige vinder van zo’n step, maakte het zwarte kastje open om te kijken wat voor electronica er in zat, om tot zijn verrasssing daar een Raspberry Pi 4 te vinden. Die was voorzien van een hat of opzetbord met extra functies en aansluitingen.
Deze ontdekking is interessant in het kader van het tekort aan Raspberry Pi’s de voorbije jaren. Het bleek toen dat bedrijven voorrang kregen op individuele gebruikers voor de aankoop van de bordjes voor inbouw in toepassingen.
Het is voorlopig niet duidelijk of ook in de electrische steps in andere landen zo’n Raspberry Pi4 ingebouwd is. Het bedrijf was ook aktief in Duitsland (Keulen), Spanje, Frankrijk, Portugal en andere landen. Toch hoeven ze niet te vrezen voor een aanval op de steps omdat de productie van de Raspberry Pi’s nu terug de vraag heeft bijgehaald.

In nieuwere steps zou je ook eerder klenere versies van de Raspberry Pi verwachten.

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/JFDcsNnubRnfxamQJqpREf-970-80.jpg.webp

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.