Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Einde van ISS * Code.org in Farsi

i-nieuws 6 na 6 ** September 28th, 2023 by wim.webgang **

Einde van ISS

De VS kijkt al vooruit naar het einde van het ISS, dat normaal tot 2030 zou moeten meegaan. Maar eens het zover is moeten ze natuurlijk voorbereid zijn op het ontmantelen van het gevaarte. Daar beginnen ze nu programma’s voor uit te schrijven. Het concept is een “US Deorbit Vehicle”, of USDV. Bedrijven kunnen intekenen om hun eigen ruimteschredder te ontwikkelen, op basis van een nieuwe ontwerp, of op basis van een bestaand gevaarte dat aangepast word voor de taak. Eigenlijk is het de bedoeling om het ISS gecontroleerd te laten terugkeren naar de aarde, waarbij het grotendeels in de dampkring zal opbranden. Dat moet gebeuren boven een zo dunbevolkt mogelijke plaats op aarde, want er worden ook nog wel wat brokstukken beneden verwacht.
Op termijn zal in de plaats van het ISS een commercieel initiatief verwacht worden, waarbij de NASA minder betrokken is.

Code.org in Farsi

Code.org is een non-profit die zoveel mogelijk mensen wil laten kennismaken met programmeren, in de hoop nieuw talent aan te trekken voor de IT sector. Ze maken opleidingsprogramma’s in verschillende talen, en wilden ook een versie maken in de Perzische taal.
Maar daar botsten ze op de sancties die in de VS gelden tegen Iran, waar Perzisch de officiƫle taal is. Maar ook in Afganistan, en Tajikistan wordt de taal gesproken. Bovendien zijn er miljoenen Perzisch-sprekenden die verspreid over de wereld wonen, dikwijls omdat ze gevlucht of geemigreerd zijn uit Iran. Code.org startte overleg op met de overheid, en meer bepaald met ITSR, gespecialiseerd in sancties en taalkwesties, en kreeg een uitzondering waardoor ze hun leerprogramma in het Perzisch kunnen uitdragen. Niet iedereen is een fan van code.org, het is een organisatie die gesponsord wordt door een aantal grote IT bedrijven als Microsoft, en Facebook, en die drukken hun stempel op het leerplatform. Er wordt op een website gewerkt in plaats van echt te programmeren op je eigen computer, en misschien mist er wel wat van het echte programmeergevoel. Maar er zijn ook alternatieven, bv freeCodeCamp, een initiatief van de open source community.

https://www.freecodecamp.org/

https://code.org/farsi

https://devrant.com/rants/991285/fuck-linux-now-that-i-have-your-attention-and-you-re-probably-angry-too-please-e

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.