Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Copyleft Lasso vangt Orange * Titan gesneuveld

i-nieuws 6 na 6 ** March 14th, 2024 by wim.webgang **

Copyleft Lasso vangt Orange

De Franse telecomprovider Orange is veroordeeld voor het misbruiken van software met een copyleft licentie, meer bepaald de GPL.
De software heet Lasso, een standaard voor identiteiscontrole bij toegang tot een online dienst. Die dient om veilige verbindingen te maken voor betaalverkeer of andere communicatie bv met een overheid als een gemeentebestuur of belastingsdienst en is bekend als “Singel Sign-On”

De overtreding gaat al terug tot rond 2005, toen Orange een contract binnenhaalde voor een Frans ministerie om een web-portaal te ontwerpen: service-public.fr
Orange gebruikte de Lasso software in hun toepassing, maar hielden zich niet aan de licentie van de Lasso software.

De software bestaat in twee vormen:

- één met een commerciele licentie. Als je Lasso wil gebruiken in eigen gesloten commerciële software betaal je licentiegeld.

- één met een GPL licentie, die voor het GPL ecosysteem bedoeld is; als je zelf open source software maakt die onder een GPL licentie wordt vrijgegeven, is aan de voorwaarde voldaan.

De rechtzaak kende een aantal stadia, ondermeer door een discussie of het contractbreuk was of een auteursrechtenovertreding, en met een uitspraak, een beroep en een cassatie-uitspraak, en een laatste uitspraak van het hof van beroep in februari dit jaar.

Orange werd veroordeeld tot het betalen van 500.000 euro als financiële schadevergoeding, en 150.000 euro morele schade.

De hele zaak heeft negen jaar geduurd, alleen al het expertenonderzoek naar de aard en de schaal van het gebruik van de software door Orange duurde drie jaar.

https://www.entrouvert.com/actualites/2019/entrouvert-versus-orange/

Titan gesneuveld

Apple heeft onlangs een hele afdeling opgedoekt die werkte aan het project van een electrische auto. De naam gaf al aan hoe ambitieus het project was, het afgevoerde project heette “Titan”. Eind februari was er een interne mededeling aan de “special projects group”. De zowat 2000 mensen die er werkten komen op andere afdelingen terecht, veel ontslagen zullen er niet vallen met de huidige krapte op de arbeidsmarkt.
Daarmee valt het doek over een project dat een heel nieuw product moest ontwikkelen voor een hele nieuwe markt. Met de iPhone was dat goed gelukt, maar Apple beseft dat ze dat succes niet kunnen overdoen met hun auto project. Er komt dus geen i-car. Sinds 2014 werkten ze eraan, en het doel was een stem-bestuurde auto. Apple heeft daar al miljarden aan besteed, maar dat is niet allemaal weggegooid geld.
Een deel van het team dat aan kunstmatige intelligentie werkte voor de besturing van de auto, kan zeker terecht in de algemene AI afdeling die Apple nu voorrang wil geven. Of de hardware-ingenieurs nog van pas komen blijft een vraag, maar een interessante ontwikkeling was een chip voor in de auto. Die zou de kracht hebben van vier M2 Ultra chips, de krachtigste huidige zelfgemaakte chips van Apple. En de i-car was misschien ver van klaar, deze nieuwe chips waren wel zo goed als klaar.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.