Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Slecht rapport * Ransomware in Missouri * Net neutraliteit op en neer * Aardbeving kost chips * Binary scanner voor Linux

i-nieuws 6 na 6 ** April 4th, 2024 by wim.webgang **

Slecht rapport

Dinsdag werd in de vS een rapport bekendgemaakt dat de zittende regering had laten maken naar aanleiding van de inbraak in de mail van de minister van handel. Er werd in 2021 een speciale Cyber Safety Rreview Board opgericht om te kijken hoe dat kon gebeuren.
Het rapport is niet mals voor Microsoft, wiens software gebruikt werd voor de mailserver. Het bedrijf wordt een lakse bedrijfscultuur ivm cybersecurity aangewreven. Bovendien waren ze niet eerlijk over de ware toedracht van de inbraak.

In juni 2021 werd een inbraak vastgesteld in ondermeer de e-mail van Gina Raimondo, op dat moment “Commerce secretary”. De inbraak zelf dateerde van mei dat jaar; De onderzoeksgroep kwam tot de conclusie dat dit nooit had mogen gebeuren, en dat het ook perfect te vermijden was geweest.
De beveiligingscultuur bij Microsoft was ontoereikend en moet dringend herzien worden, zeker in de context van kritische rol die de software speelt in belangrijke instellingen als het ministerie van handel. Het ging immers niet over “een foutje”, maar over een opeenstapeling van te vermijden fouten. En het ergste is, zegt de onderzoeksrgroep, Microsoft weet nog altijd niet hoe de hackers zijn binnengeraakt.

De leiding van Microsoft moet dringend een omslag maken in het beleid, en een duidelijk plan publiek maken, met tijdslijn, hoe ze de zaken fundamenteel anders gaan aanpakken met een hele reeks van hun softwareproducten.

Ransomware in Missouri

In Missouri is de noodtoestand uitgeroepen nadat een aantal IT-systemen buiten werken werden gesteld door een aanval op hun systemen via internet.
Jackson County ligt zowat plat op gebied van betaling van belastingen, huwelijksakten, enz.
Dat alles gebeurde op de dag dat er een volksraadpleging werd gehouden over een speciale tax om een stadion te kunnen bouwen voor enkele van hun topclubs in de MLB en de NFL. Het is niet duidelijk of deze raadpleging iets te maken heeft met de cyberaanval, mogeiljk is het een gewone ransomware attack, met afpersing door het vragen van losgeld om de systemen teurg bruikbaar te maken.
Mogelijk zijn gegevens getroffen van meer dan zeshonderdduizend inwoners, maar voorlopig is er nog geen zicht op welke manier de gegevens zijn aangetast.

Net neutraliteit op en neer

In de VS werd ooit de net neutraliteit hoog in het vaandel gedragen, maar nadien, tijdens de regering van Trump, veranderden de wetten in het voordeel van de grote internet bedrijven en internettoegang providers en ten nadele van de gebruikers. Nu heeft de FCC een stemming in het verschiet waarop ze mogelijk de “net neutrality” wetten terug willen installeren. Daardoor moet de internettoegang voor zoveel mogelijk mensen in de VS terug snel, open en eerlijk wordt.

Daarmee zien we wel een duidelijk verschil tussen twee presidenten.

Aardbeving kost chips

De aardbeving in Taiwan zal geen goed doen aan de toestand van chiptekorten op de wereldmarkt. De grootste aardbeving in 25 jaar daar heeft de productie van chips die gebruikt worden voor kunstmatige intelligentie-toepassingen onderbroken.
Ook leveringen aan de auto-industrie en fabrikanten van smartphones komen mogelijk in het gedrang. Machines van TMSC die pruduceren voor Apple en NVidia liggen stil wegens evacuaties, voor hoelang is nog af te wachten.
Eigenlijk weet de technologiewereld al sinds de tekorten onstaan ten tijde van de cororna-epidemie dat de productie van chips in Taiwan de achillespees van de sector is.
En een bedrijf als Intel gaat het niet oplossen, want ook zij laten aanzienlijke aantlallen van hun chips daar maken, tot 30 procent wordt door hun CEO toegegeven.
En hun verlies van de “foundry unit” of hun chip productie eenheid is van meer dan 5 miljard vorig jaar verergerd naar 7 miljard verlies dit jaar. Maar voor de toekomst verwachten ze natuurlijk beterschap.

Binary scanner voor Linux

Er is een gratis online scanner uitgekomen om Linus binaries te scannen, die mogelijk aangetast zijn door de “XZ Utils sypply chain attack”.
XZ Utils zijn programma’s voor datacompressie, beter bekend als bestanden te “zippen”. Het is een tool die aanwezig is in zowat alle Linux distributies.
De laatste XZ Utils, versie 5.6.0, had een backdoor, werd ontdekt door Andres Freud, die zich afvroeg waarom de ssh logins op een bepaalde Debian Sid (een rolling release) zo traag waren.

compiled by BCP v.0.0.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.