Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Australische ISP is geen politie * Kliksite * Androïde wijkt af * Gestolen lucht * Definitieve Apache 1.3 * Gewrongen ARM

i-nieuws 6 na 6 ** February 4th, 2010 by wim.webgang **

4/2/2010


Australische ISP is geen politie

Een rechter in Australie heeft iiNet vrijgesproken van medeplichtigheid aan auteursrechtenovertreding. AFACT, een groep die de filmindustrie vertegenwoordigt stuurde een hele reeks klachten over copyrightovertredingen van gebruikers naar de internetprovider. Deze ging er niet op in, en werd daarom door de AFACT voor de rechter gedaagd.
De recher bevestigde dat gebruikers de copyrights overtreden door het downloaden van bepaalde films via BitTorrent, maar ten eerste overdreef de filmindustrie de aantallen, en ten tweede is de internetprovider niet verantwoordelijk voor alle individuele activiteiten die de internetgebruikers uitvoeren op hun verbinding.
De AFACT werd veroordeeld tot het vergoeden van de kosten voor het verdedigen van de internetprovider.
De internetprovider zegt dat de filmindustrie hiermee een jaar verloren heeft dat ze beter besteed zou hebben aan het creëren van een goed online aanbod van hun materiaal.

Om geen auteursrechten van de filmindustrie te overtreden geven we enkel de link naar een filmpje waarin AFACT zegt hoe teleurgesteld ze zijn, op www.itnews.com.au

.

Kliksite

In Engeland is een speciale website opgericht door de overheid om haatsites aan te geven.
Een formulier op de site “reporting.direct.gov.uk” laat toe om sites te melden die terroristisch opleidingsmateriaal bevatten, of die aanzetten tot haat. De aangifte is anoniem. De klachten worden bekeken door politiemensen van de nieuw opgerichte anti-terrorisme cel.
De sites worden dan beoordeeld en in het Verenigd Koninkrijk kunnen ze eventueel gesloten worden door de provider waar de serverruimte gehuurd wordt te contacteren. Als dat in het buitenland gebeurt zal contact gezocht worden met andere diensten.
In het bezit zijn van informatie in functie van terrorisme is een misdrijf in Engeland. Het probleem is dat een boek als “The Anarchist Cookbook” nog gewoon in de handel te krijgen is, en toch aanleiding geven voor vervolging.
Het vormt de uitbreiding van de “Weirdo Line”, waar mensen telefonisch verdachte dingen kunnen melden.

reporting.direct.gov.uk

.
Androïde wijkt af

Volgens Greg Kroah-Hartman, een ontwikkelaar van de Linux kern, zorgt de politiek van Google ervoor dat er een zijtak ontstaat aan Linux. Google heeft een Linux kern gebruikt als basis voor Android. Zij maakten wijzigingen aan de code, en gaven die ook vrij zoals hoort onder de GPL. Maar omdat een aantal van die wijzigingen te maken hebben met specifieke beveiligingsstemen voor de Android gsm’s, kunnen ze niet opgenomen worden in de algmene Linux kern. Daardoor zullen sommige drivers die voor Android geschreven worden, niet compatibel zijn met de standaard Linux kern.

Gestolen lucht

Een van de milieumaatregelen die internationaal overeengekomen werd, was de beperking van hoeveel vervuiling mag uitgestoten worden per jaar. Landen kregen een toegelaten hoeveeldheid, en verdeelden die toelating onder bedrijven. Die konden ofwel die toelating gebruiken om zoveel vuile lucht uit te stoten, ofwel als ze minder uitstoten, die rechten verkopen aan andere bedrijven die rechten tekortkomen. Deze handel kan over de grenzen heen gebeuren, en daarop is nu een doelgerichte oplichting gebeurd via internet. Er werden valse mails gestuurd, zogezegd vanuit het Duitse ministerie voor milieu, en daarmee werden bedrijven in de val gelokt om hun login gegevens te geven. Een paar bedrijven trapten erin en zo werden hun rechten electronisch ontvreemd en weer doorverkocht aan anderen. Er is voor miljoenen schade, alleen in Duitsland al voor drie miljoen Euro.

De Chaos Computer Club heeft commentaar op het systeem… lees in Duits

.

Definitieve Apache 1.3

Een nieuwe update van de meestgebruikte webserver, Apache, is aangekondigd op de apache.org site. De uitgebrachte versie is 1.3.42, wat misschien eigenaardig lijkt omdat Apache webserver eigenlijk al aan versie 2.2 was.
Maar de vorige 1.3.x versie wordt af en toe nog aangepast als er nog beveiligingslekken ontdekt worden. Dus de 1.3.42 is de “Final release” van de 1.3 versie. De
Apache is ‘vrije software’ die niet onder de GPL, maar onder een eigen “Apache Licentie” uitgebracht wordt, maar die is wel “compatibel” met de GPL versie 3.
Apache is zowat de standaard webserver in Linux distributies en ook in OS-X, en er bestaan ook Windows versies.

apache.org en de apache licentie
.

Gewrongen ARM

Hoewel Apple met veel bombarie het einde van de netbook aankondigde met zijn tablet pc, voorspelt ARM baas Warren East dat de netbooks tot 90 procent van de computerverkoop kunnen gaan uitmaken. Hoopt hij, want ARM maakt en ontwikkelt chips die gebruikt kunnen worden in lichte computers als netbooks. Hun chips komen al voor in allerlei hulpprocessoren, maar nog niet als de hoofdprocessor, die meestal van Intel of AMD is. Een probleem voor het bedrijf is dat Windows niet draait op ARM processoren. Daarom verwachten ze veel van Linux, dat in de netbook markt zijn sterkte al bewezen heeft.

Nu zitten bv ARM chips in de draadloze netwerkzender, in de harde schijf, de webcam enz.

Niet
En dan hebben we het nog niet over de copy-cat die het zakenmodel van de RIAA, AFACT enz kopieerde in zijn eigen kleine wereldje van de universiteit waar hij werkte als IT’er verantwoordelijk voor onder meer het opvolgen van illegale downloads door studenten. Hij verwittigde de studenten en liet merken dat voor een aan hem betaald bedrag de naam van de betrapte student van de lijst kon verdwijnen…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.