Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

James * Laatste woorden van Darth Vader * Gebakken lucht * Intelligente auto’s * AI-Fake gestraft * Kunstmatige energie * Boetes in Europa * KI monopolie op reklame-inkomsten

i-nieuws 6 na 6 ** September 12th, 2024 by wim.webgang **

Uitzending vanop locatie in de Singel

James

The Garden Island, een lokaal krantje van één van de eilanden van Hawai, probeert zijn bereik uit te breiden met gesproken nieuws. Ze willen een nieuws-uitzending, waarin de nieuwsankers met elkaar praten over het nieuws. Ze zouden daarvoor twee mensen kunnen aanwerven, om die nieuwsuitzending te maken, zoals Marthe en Wim in het i-nieuws van 6 na 6. Maar zij kozen voor James en Rose. Die zoeken het nieuws op en vertellen het in de vorm van een conversatie. Ze blijven opvallend oppervlakkig, maar het zijn dan ook maar beginners, geleverd door Caledo. Dat is een bedrijf dat Kunstmatige Intelligentie bots maakt, en hoopt binnen te geraken bij kleine nieuwsbedrijven zoals hier op Hawaï, waar het alvast gelukt is.
De nieuwslezers hebben ook een avatar, dus je ziet ze ook bezig op het scherm. In Los Angeles is er zelfs een starup die er een streaming nieuwskanaal mee wil maken, dus binnenkort krijgen ze daar NewsGPT.
Chanel 1 daar pakt er mee uit, voorlopig hebben ze nog meer dan 10 werknemers die de inhoud in goede banen leiden, vooral om de huidge minpuntjes van de KI op te vangen. Ze moeten bv de gegenereerde inhoud selecteren die werkelijk gebruikt gaat worden.

Laatste woorden van Darth Vader

De stem van Darth Vader zwijgt voor altijd, sinds de akteur die de rol in Star Wars speelde maandag overleed.
James Earl Jones heette de man, die 93 werd en een carriere van 60 jaar opbouwde. Hij begon met rollen in stukken van Shakespeare, maar werd al snel opgepikt door de filmindustrie.
Ondanks zijn mooie theatercarriere is de zin “I’m your father” is waarschijnlijk de beroemdste zin die hij ooit uitsprak.

Gebakken lucht

Google heeft een contract getekend om CO2 credits te kopen van het bedrijf Holocene. Die gaan CO2 uit de lucht halen, en ze willen dat realiseren tegen 2030. Google betaalt tien miljoen dollar om honderdduizend ton CO2 uit de atmosfeer te halen, dat is dus 100 dollar per ton. Dat is zowat de laagste prijs ooit betaald voor dergelijke diensten, maar ze moeten nog uitgevoerd worden natuurlijk.

Microsoft heeft het ook eens geprobeerd, om met een smak geld 12.000 CO2 te doen oplossen door Tide. Niet het wasmiddel, maar het bedrijf Running Tide, dat één van de eerste was om CO2 uit de oceaan te halen. Dat lukte voor zo’n 25.000 ton, maar Running Tide ging uiteindelijk failliet door gebrek aan aankopen van CO2 credits. Uit wereldwijde onderhandelingen over het klimaat zou de hoop gegroeid zijn dat bedrijven zouden verplicht worden hun CO2 te compenseren, maar de meeste klimaatakkoorden bleven theorie. Running Tide had maar een twintigtal klanten.
Running Tide heeft wel heel wat onderzoeksmateriaal publiek gemaakt, dus mogelijk werken anderen verder op die bevindingen.
Er was trouwens ook kritiek op het bedrijf; ze haalden immers CO2 uit de oceaan, en niet uit de lucht. Er wordt wel verondersteld dat de oceaan al tussen de 20 en 40 procent van de CO2 uitstoot van menselijke aktiviteit heeft opgenomen, maar op grote schaal de CO2 uit de oceaan halen zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor het plaatselijke ecosysteem.


Of je kan natuurlijk ook voor een paar honderdduizend euro op een Chinese online site een diamantmachine kopen om CO2 uit de atmosfeer te verwerken tot diamant. Helaas is dat een proces dat ook veel energie verbruikt..

Intelligente auto’s

Waymo, één van de bedrijven die automatisch rijdende auto’s gebruikt voor een taxi-dienst, heeft cijfers vrijgegeven over de ongevallen waarin hun voertuigen betrokken geraakten.
De eerste helft van 2024 waren dat er bijna tweehonderd, voor honderdduizend ritten per week die ze doen.
In vergelijking met menselijke bestuurders geraken Waymo voertuigen minder betrokken bij ongevallen, maar 1/3 zelfs.
De meeste van de ongevallen waarin ze betrokken geraakten gebeurden bij zeer lage snelheid, waardoor er ook maar minieme materiële schade voorvalt. Er blijven nog een twintigtal serieuzere ongevallen over, waarbij de airbag openging of waarbij echt iemand gewond geraakte.
In 16 van de 23 gevallen is een ander voertuig achterop een waymo wagen gereden.

In drie gevallen reed een andere bestuurder door het rood licht, wat het ongeval veroorzaakte.
- 1 van die 3 een bestuurder was die achtervolgd werd door de politie.
- een andere was een door overvallers gestolen wagen, die ook vluchtte voor de politie.
- een derde was een wagen die door het rood reed, een andere wagen raakte, die dan weer de waymo raakte.

Dan blijven er nog vier gevallen over.

Bij twee daarvan werd de waymo van links ingehaald, en het inhalend voertuig raakte de waymo bij het terug naar rechts komen, een keer licht, een andere keer echt de weg afsnijdend.

De twee laaste dan; Eén ongeval gebeurde toen een tegenligger een vrachtwagen was, en daar plotseling een fietser achteruitkwam die snel linksaf probeerde te draaien, en de waymo de weg afsneed. De waymo gooide zijn remmen dicht, maar raakte de fietser wel. Het is niet zeker dat een menselijke bestuurder beter geremd zou hebben, want de fietser kon op eigen kracht de plek van het ongeval verlaten.

De laaste was een tegenligger die door een gaatje in twee parrallele rijen auto’s probeerde te schieten bij het linksafdraaien. De waymo reed in de rechtse rij, in de linkse rij was een opening tussen twee auto’s en daar kwam de afdraaiende tegenligger plots tussenuit. De waymo knalde erop.

Meestal bestaat het ongeval dus uit een aanrijding achteraan door een menselijke bestuurder, of uit een botsing met een menselijke bestuurder die door het rood rijdt.

Specialisten zoals verzekeraars zijn het er over eens dat de resultaten van Waymo goed zijn, en eigenlijk beter dan die van menselijke bestuurders.

AI-Fake gestraft

In augustus heeft kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen Donald Trump, een aantal beelden gedeeld die moesten aantonen dat hij brede steun had als kandidaat. Daar zaten beelden van Taylor Swift bij, en die was daar niet gelukkig mee. Het beeld was een KI gegenereerd beeld van de zangeres in een Uncle Sam kleed met de tekst “Taylor wants you to vote for Donald Trump”, waar hij als commentaar dan bijschreef: “I accept”. Het leek een van de verkrampte pogingen van het Trump team om wat aandacht te sprokkelen op het moment dat alle ogen gericht waren op de nieuwe kandidaat Harris.
Maar heeft Taylor Swift de voorstelling van zaken van Trump tegengesproken en juist het tegenovergestelde gezegd, dat ze Kamala Harris verkiest. Ze deed dat na het eerste debat tussen de twee pesidentskandidadten. Ze verklaarde dat het circuleren van de AI fakes haar dwongen om zich duidelijk uit te spreken, om geen misverstanden te laten bestaan na wat er op sociale media circuleerde. Voor de gemakkelijkheid had ze ook een link voorzien naar vote.gov. Honderdduizenden internetbezoekers gingen prompt op zoek hoe ze kunnen registreren om te gaan stemmen. Het misbruik van haar beeld lijkt dus het averechtse effect op te leveren voor de Trump campagne.

Kunstmatige energie

Kunstmatige Intelligentie is zo’n grote verbruiker van energie dat er nu gegrepen wordt naar een kunstmatige oplossing. Oracle, het bedrijf van de gelijknamige databank die in de achtergrond draait bij heel wat cloud diensten, administraties en Kunstmatige Intelligentiebedrijven, gaat een nieuw datacenter bouwen dat gevoed wordt door drie nucleaire reactoren, zegt hun baas. Spijtig genoeg bestaan die nog niet, de nucleaire industrie zelf schat dat ze pas tegen 2030 gecommercialiseerd kunnen worden.

Maar Oracle is echt op zoek naar electriciteit, veel electriciteit. Ze hebben voor hun datacenter meer dan een gigawat aan electrisch vermogen nodig, dus zo’n beetje het vermogen van de nooit gebouwde Doel5 hier om de hoek.

Trouwens als de Oracle-baas een oplossing gevonden heeft voor het radio-actief afval van zijn kerncentrales, kan hij misschien eens contact opnemen met Doel.

Moest er een ongelukje gebeuren, dan kan hij ten rade in Fukushima voor een robotje. Daar wordt er nu één in gebruik genomen om overblijfselen van de gesmolten brandstofstaven uit de kapotte reactoren van 2011 te halen. Dat had al veel eerder moeten gebeuren, want de radioactiviteit tast de overgebleven struktuur verder aan. Door de dodelijke straling is dat mensen tot nu toe niet gelukt. Een mens mag nu wel het robotje op afstand besturen. Ze gaan het werk beginnen met het halen van een staaltje van 3 gram, wat 2 weken kan duren. Als alles goed gaat kunnen ze daarna verder werken en de 880 ton weghalen. Dat zou dertig tot veertig jaar duren, volgens sommige experts langer, dus de m/v aan de joystick van de robot heeft wel werkzekerheid.

Boetes in Europa

De boetes die Europa uitdeelde aan monopoliebedrijven als Google en Apple, lijken stand te houden in beroep.

De boete die Google kreeg voor misbruik van zijn dominante positie in 2017 werd bevestigd. Ze bedroeg 2,4 miljard. Ze hebben na 2017 hun praktijken aangepast, de boete dateert van ervoor.

De boete die Apple kreeg ook, hoewel het eerder het betalen is van achterstallige belastingen. Apple kreeg in Ierland een belastingvermindering die ertoe leidde dat het bedrijf soms minder dan 1 % belastingen betaalde. Dat is onterecht, en ze moeten nu de achterstallige belastingen betalen voor een bedrag van 14 miljard. Dat moet niet aan Europa betaald worden, maar aan Ierland. Leuke meevaller voor de begroting.

KI monopolie op reklame-inkomsten

Een aantal Amerikaanse senatoren heeft de overheid gevraagd een onderzoek in te stellen naar de praktijken van Kunstmatige Intelligentie-bedrijven die nieuws samenvatten en daar reklame-inkomsten mee vergaren. Ze vragen zich af of het geen concurrentie-vervalsende praktijken zijn. Gewone uitgevers van kranten en tijdschriften krijgen het steeds moelijker, terwijl het materiaal van auteurs die teksten maken zomaar gebruikt wordt door de Kunstmatige Intelligentie systemen. Google en Meta zijn nu al grote opsoepeerders van reklame-inkomsten door hun gebruik van de inhoud van anderen. De Kunstmatige intelligentie gaat dit nog erger maken, vrezen ze.
De originele auteurs en uitgevers hebben weinig keuze: ofwel vragen ze uit de “indexen” van de zoekbedrijven te blijven, en worden ze op internet niet gevonden, ofwel staan ze toe, en wordt hun inhoud gebruikt zonder garantie dat ze er iets voor terugkrijgen. Zeker bij de produkten van de KI is er geen link meer terug naar de originele auteurs, en zijn zij enkel de verliezers. De auteurs kunnen niet kiezen om wel opgenomen te worden in de zoek-indexen, maar niet gebruikt te worden voor KI produkten of in andere vormen waarin hun inhoud gebruikt wordt voor andere doelen, en dat is monopolie-gedrag, denken de senatoren.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.