Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

RIAA maal 6500 * Australie en open source * Vliegende politierobots in Engeland * Grote internetinbraak

i-nieuws 6 na 6 ** February 11th, 2010 by wim.webgang **

RIAA maal 6500

In een rechtszaak van de muziekindustrie tegen een op illegaal downloaden betrapte internetgebruiker, eiste de RIAA twee miljoen dollar. De rechter vond het een excessieve claim en bracht het bedrag terug tot 54.000 dollar, wat nog een indrukwekkende som is voor de 24 liedjes die illegaal werden gedownload. En hoewel 54.000 dollar nog 6500 keer de waarde van de werkelijke schade is, gaat de RIAA een herziening vragen. Een hoop extra kosten en ze kunnen wettelijk geen hoger bedrag meer toegekend krijgen dan de voordien uitgesproken 54.000 dollar. In principe lopen ze het risico dat de rechter slechts de waarde van de 24 liedjes als schadevergoeding toekent, aan 1,4 dollar per stuk.

Misschien mikken ze op een procedurefout, waardoor ze in hoger beroep kunnen gaan en terug vanaf nul kunnen beginnen met hun schadeclaims. Hoewel “vanaf nul” misschien niet de juiste uitdrukking is hier.

Australie en open source

De Australische senaat wilde dat AGIMO, de overheidsdienst die de informatica beheert, zijn budget eens onder de loupe nam. Momenteel wordt er meer dan 500 miljoen dollar uitgegeven aan software. “Misschien kunnen ze eens kijken naar open source software?” vroeg de senaat zich af.
In 2007 bracht een onderzoek al aan het licht dat bij zowat twee overheidsinstellingen op drie interesse bestond voor open source software. Eigenaardig genoeg werd daar nooit verder onderzoek naar gedaan.
De AGIMO chef lijkt niet enthousiast te zijn, hij “nam nota van de vraag”. Hij vindt verder dat de afzonderlijke overheidsdiensten zelf maar moeten kiezen wat ze gebruiken, en zelf afwegen wat het voordeligst is.
Zo hoeft hij natuurlijk ook geen onderzoek te doen. Verder gebruikt de AGIMO chef de oude Microsoft FUD-slogan dat het misschien wel meer kost om over te schakelen naar open source dan het kost om de bestaande software te verlengen. Ook moeilijk aan te tonen natuurlijk als je weigert dat te onderzoeken.
De Australische dienst voor statistiek vindt het niet erg om wat moeite te doen, en gebruikt dan ook tot grote tevredenheid open source software.
Ook in de bedrijfswereld wordt open source gebruikt, en er is een bloeiende sektor van meerd dan 120 bedrijven en bedrijfjes die ondersteuning doen.
Een studie van de sektor toont aan dat de Australische open source sektor goed is voor 500 miljoen dollar, geld dat grotendeels lokaal blijft. Slechts 7% van de bedrijven heeft zijn hoofdzetel in het buitenland. En de open source sektor zorgt zelfs voor export.

De Australische dienst voor Statistiek is al jaren bezig, in 2004 stelden ze een formeel open source document op om hun strategie op lange termijn vast te leggen.
Bij de realisatie moesten ze soms rekening houden met tegenwerking; ze legden hun omvorming naar open source 6 weken stil in een verkiezingsperiode, en ook het proces van SCO tegen “Linux” zorgde voor vertraging. Maar uiteindelijke bouwen ze voort en zouden ze zowel op servers als op de desktop met open source gaan werken. Ze plannen daarmee miljoenen te besparen en willen hun kennis ook delen met andere overheidsdiensten, zodat ook die hun voordeel kunnen doen.

Vliegende politierobots in Engeland

De militaire onbemande vliegtuigen, die in oorlogsgebied werden ingezet voor spionage en bombardementen, zullen in een aangepaste versie ook gebruikt gaan worden door de Britse politie. Ze kunnen daarmee bv betogingen observeren. De onbemande vliegende robots kunnen ook ingezet worden voor de bewaking van de Olympische spelen in 2012.
De pure observatie van problemen op de grond zou wel eens te frustrerend kunnen worden. Onmiddellijk ingrijpen van in de lucht kan als die “drones” ook voorzien worden van wapens, laserwapens, electrische schok wapens, rubberkogels of zelfs vuurwapens. In principe kan het want daarvoor zijn ze ontwikkeld en gebruikt in Afganistan bv.

Wired heeft er een artikel over deze maand.
www.wired.co.uk/news/archive/2010-02/10/

Grote internetinbraak

De inbraak in Google en een dertigtal andere bedrijven maakt nog steeds onderwerp uit van discussie en onderzoek. Volgens experten zijn veel meer bedrijven getroffen. Over de bron van de inbraak zijn ze nog steeds in onderzoek. De aanval op bedrijven in de VS werd gepland onder de naam “Operation Aurora”.
De onderzoekers kijken naar sporen in de gecompileerde programma’s die de malware uitmaken. Ze zoeken ook naar IP-adressen, bestuderen het gedrag van de programma’s en alles wat zou kunnen leiden tot meer informatie over de bron van de kraak. Bij het bestuderen van de programma’s zou men zover kunnen gaan dat er een “stijl” van programmeren herkend wordt, die tot op een persoon terug te voeren kan zijn. Er wordt dan vergeleken met andere computerprogramma’s om die stijl terug te vinden, bv met andere malware waar men meer over weet, of met eender welke andere software. De onderzoekers zouden duidelijke overeenkomsten hebben gevonden met vroegere inbraken in honderden andere bedrijven. Daarbij wordt duidelijk gesproken over een “groep” en niet over een individu. Bovendien zegt het nog niets over de mogelijke opdrachtgever.
Ondertussen heeft het onderzoek al wel tot een resultaat geleid: er is een anti-software geschreven die de Aurora malware van je computer kan verwijderen. De traditionele antivirusprogramma’ vinden de malware niet omdat die te subtiel gemaakt is. Uit een collectie van 1800 malware programma’s werd een half jaar geleden geen enkel als virus herkend, en ook nu wordt nog niet 1/4 door antivirusprogramma’s herkend.

De onderzoekers spreken ook van “op maat gemaakte malware”, dus specifiek gericht op een bepaald bedrijf. Een van de voorwerpen van de inbraak lijkt kennis te zijn, zogenaamd “intellectual property”, die via het internet doorgesluist werd naar IP-adressen in China. Ook in de getroffen bedrijven zitten veel bedrijven die iets met China te maken hebben, bv bezig zijn met de opstart van een Chinese afdeling, of ondersteuning bieden voor bedrijven die in China willen opstarten.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.