Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Linux in 2025 * Help de KI bedrijven * Vertraging * Beste energiekeuze * Meer compatibel * Raspberry Pi 500

i-nieuws 6 na 6 ** December 19th, 2024 by wim.webgang **

Linux in 2025

Hoe ziet de toekomst van Linux er uit in 2025, vragen Linuxgebruikers zich af op internetfora en nieuwsdeelsites, hier een greep uit Brian Fagioli op Betanews: Linux in de onernemingswereld, bij de consument, in KI, en op de desktop. We vullen aan met onze eigen ervaring:

- Linux domineert de ondernemingswereld (doet het nu ook trouwens). De ondernemingen ontdekken de lagere kost en de grotere flexibiliteit van de open source wereld. Linux domineert nu al de cloud sektor (denk aan AWS en Google Cloud), maar ondernemingen die de broeksriem moeten aanhalen, kijken ook voor hun eigen software meer naar open source.

- de consument: Hier zijn verschillende deelgebieden; ten eerste mobiele systemen, waar Android marktleider is; het is een systeem van Google dat draait op de Linux kern, maar zonder herkenbare Linux-achtige desktop. Wetende dat Linux onder de motorkap draait van Android, is het waarschijnlijk het meest gebruikte systeem ter wereld. Er zijn nog veel groeimogelijkheden in de automobielsektor, smart home of domoticasystemen, en allerlei draagbare apparaten. Het feit dat in de kern Linux draait zorgt voor een grote stabiele gebruiksmassa die een goede garantie voor Linux is. Niet alle fans van open source en vrije software zijn ook fan van Android natuurlijk, want Android zelf is geen open source of free software project. Daar wordt dan door de community wel aan gewerkt om bv een vrije variant te onwikkelen als LineageOS.

- tweede consumentengebied is gaming: met projecten als Proton en de Steam Deck is gamen op Linux in opgang.

- Kunstmatige Intelligentie: er zijn veel open source frameworks die op Linux draaien, en ook het marktaandeel van Android speelt hier in het voordeel van Linux, er zijn veel Android apps met AI krachten.

- en dan de grote vraag: de desktop? Er is niet echt een sterke drijvende kracht voor Linux op de desktop, maar Windows doet erg zijn best om zijn gebruikers te frustreren met onverwachte updates, eenzijdig opgelegde veranderingen en frustrerende licentiebeperkingen, en dus blijven regelmatig gebruikers overstappen naar Ubuntu, Fedora of openSUSE of een van de vele andere distributies. Ook ondernemingen kunnen dat omdat er ondersteuning is van achterliggende bedrijve als Canonical, RedHat, SUSE, enz, naast kleinere lokale consultants. Stilaan begin je meer kansen te krijgen om een computer aan te kopen met Linux vooraf geïnstalleerd, zoals het met Windows systemen gangbaar is. Bij de meer technische gebruikers is Linux al langer de lieveling op hun computer met een zelfgekozen, soms gespecialiseerde downloadbare Linux distributie en allerlei krachtige web- en andere serversoftware.

We wensen iedereen meer vrijheid in en op zijn computer voor 2025.

Help de KI bedrijven

De regering van Groot-Brittanië is van mening dat bedrijven die met Kunstmatige Intelligentie bezig zijn, ondersteund moeten worden. Ze hebben het plan opgevat om een uitzondering te maken op de auteursrechtenwetten voor de AI bedrijven als Google, openAI, enz. Met het voorstel zouden die bedrijven het beeld, geluid en ander materiaal waar auteursrechten op gelden, mogen gebruiken voor het trainen van hun kunstmatige intelligentie modellen zonder daar rechten op te betalen, tenzij de maker van het oorspronkelijk werk zich uitdrukkelijk verzet. Dat is de zogenaamde “opt-out”, waarbij de standaard is dat je toestemt als schepper van creatief werk. Het is aan de laatste om uit te zoeken hoe hij voor de “opt-out” kiest.
De creatieve sector is perplex: waarom moet dat ten koste gaan van de rechten van de creatieve werkers? Waarom wil de regering die bedrijven een kado van meer dan honderd miljard per jaar geven?

De regering waarschuwt dat de huidige juridische onzekerheid die bedrijven belemmert. Het remt de investeringen af en vertraagt de ingebruikname van AI.
Ze argumenteert dat de nieuwe wet de artiesten juist zal voorzien van een manier om hun rechten te handhaven. De Britse minister voor “data protection” zei dat het een win-win was voor beide partijen, in deze “difficult and complex set of circumstances to creators and right holders”.

Het is een interessante suggestie dat er nu een probleem is, want er is wel degelijk wetgeving, en de nieuwe voorstellen gaan over een uitzondering maken op de bestaande.

En een vraag die wij als “libre software” makers on stellen: geldt dat dan ook voor ons werk? Is er een licentie die dat voor ons regelt, bv een GPL-4?

Vertraging

Wij kunnen wel eens vloeken als onze tram vertraging heeft of onze trein afgeschaft werd, waardoor we te laat op onze bestemming komen.
Maar de astronauten die in het Internationaal Ruimtestation ISS zitten, hebben hetzelfde voor. De lancering van de Crew-10 van Space-X, waarmee ze terug zouden komen, is uitgesteld tot maart, in plaats van februari.
Ze zijn in juni met de Starliner van Boeing naar het ISS gevlogen voor een verblijf in de ruimte van een weekje, maar de terugvlucht werd afgeschaft wegens problemen met de Boeing. En ze zitten er nu nog altijd, met de verwachting in februari terug te kunnen met de Crew-10, die nu dus ook vertraging heeft.

Beste energiekeuze

Japan is aan het plannen voor de toekomst van hun energiebehoeften. Ze hadden al wat nare ervaringen met de gevolgen van proliferatie van nucleaire kennis door het verduren van twee atoombommen, en waren ook al slachtoffer van een kernramp in Fukushima. Dus welke doordachte keuze maakt Japan?
Ze kiezen voor de goedkoopste manier om energie op te wekken. Ze hebben ondertussen wat aardgas-generatoren draaien, want dat was de goedkoopste optie uit onderzoek in 2021. Maar een recent document van het ministerie van handel pleit voor het heropstarten van de nucleaire centrales, en de bouw van een nieuwe.
Andere manieren van energie-opwekken verdwijnen niet helemaal, maar leveren bijkomende kosten op, zoals CO2 opvang bij gas-installaties en batterijsystemen bij zonnepanelen.

Veel industriële landen zijn afhankelijk van goedkope energie, wat trouwens niet alleen voor Japan geldt maar ook bv voor Duitsland…waar je dan ook dezelfde discussies kan verwachten.

Meer compatibel

De EE heeft een voorstel uitgewerkt van maatregelen om Apple te verplichten meer uitwisselbaar te zijn met andere platformen. Veel gebruikers die vochten met kabeltjes en verbindingen tussen hun iPhone of iPad en een andere computer zullen geïnteresseerd opkijken. Maar zij zijn blijkbaar niet het doel van deze voorstellen. Het is het bedrijf Meta dat meer compatibiliteit wil, om meer gegevens “uit te wisselen”, eigenlijk dus toegang te krijgen tot meer gegevens van de Apple gebruikers, bv in combinatie met externe smartwatches en andere apparatuur.

Raspberry Pi 500

Eindelijk is het nieuws bevestigd waar we al langer op wachtten: er wordt een Raspberry pi 500 uitgebracht.
Grootste verschil met de -400 is dat hij 8 GB geheugen heeft (ipv 4).
(meer nieuws volgt…)

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.