Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Computer van 2 Watt * “Robot-de-Paris” * Open Source Tablet * Inlog-coalitie * Spamkoning ontsnapt

i-nieuws 6 na 6 ** July 24th, 2008 by wim.webgang **

24/07/2008

Computer van 2 Watt

Een bedrijf in de VS brengt een nieuwe desktop-computer op de markt die slechts 2 watt zou verbruiken. Ze zeggen dat te kunnen realiseren door gebruik van een zeer klein ontwerp, een “freescale triple core” mobiele processor, en andere energievriendelijke ingrepen. Het toestel krijgt de naam “CherryPal Desktop” en bestaat uit een klein zwart kastje met afgeronde hoeken, en een kersen-logo.
De stroom wordt voorzien door een externe adapter van 9 Volt. Er zijn 2 usb poorten, een koptelefoon uitgang, netwerk aansluiting en wifi ingebouwd. Er is geen beeldscherm bijgeleverd. Het toestel kost in de VS ongeveer 250 dollar en zal het einde van de maand beschikbaar worden. Het draait op een aangepaste versie van Debian Linux en is voorzien van OpenOffice(.org) en allerlei andere software.

Er is geen sprake over verdeling in Europa, maar het ontwerp doet erg denken aan de linutop uit Frankrijk.
De website geeft in plaats van de url een ip-adres weer: http://72.51.37.17

“Robot-de-Paris”

Aldebaran-Robotics, een bedrijf uit Parijs, haalde voor miljoenen euro’s investeringen bijeen om een menselijke robot te maken en op de markt te brengen. Niet voor de supermarkt, maar wel voor onderzoekslabo’s die onderzoek doen naar toekomstige robots en de bijhorende software.

De robot heet Nao. Hij is 57 cm hoog en weegt 4,5 kg. Wie de robot bekijkt en hem meent te herkennen, zou hem inderdaad al gezien kunnen hebben in de “Robocup Humanoid football league”. Een aantal teams in die voetbalcompetitie voor robots gebruikte een vroege, eenvoudigere versie van de robot.

Het bedrijf gaf de specificaties vrij en wekte daardoor nogal wat interesse. Het wist nog meer investeerders aan te trekken voor een commerciele versie. Ze haalden nog eens 5 miljoen euro op.

De robots zouden 10.000 euro kosten, wat 3 tot 4 keer minder is dan andere mensrobotten, en ze hopen door massaproductie de prijs nog te drukken tot 5.000 Euro.

 
Open Source Tablet

De mensen van de site “techcrunch” zijn het beu. Er wordt al jaren gesproken over de “tablet pc”, maar het enige wat op de markt is zijn dure toestellen van duizenden dollars. Ze deden wat onderzoek en kwamen tot de conclusie dat een eenvoudige web-tablet-computer met eigenlijk alleen maar een scherm en een aan-uit knop, voor 200 dollar te bouwen moet zijn. Alleen is er niemand die het doet. Dus publiceerden ze een oproep om samen te werken en het produkt te ontwerpen, de software te maken op basis van Linux en Firefox, en een prototype te laten bouwen. Als dat lukt worden alle specificaties – van de standaard-onderdelen tot de broncode van de software – gepubliceerd, zodat eender welke fabrikant het toestel in produktie kan nemen. De site belooft de co√∂rdinatie te doen.

Oproep op hun site

Inlog-coalitie

MySpace is toegetreden tot de coalitie van de OpenID. De bedoeling is om met een enkele loginnaam met bijhorend wachtwoord in te kunnen loggen op alle diensten die je gebruikt. De steun voor OpenID wordt daarmee steeds groter, en bevat onder meer Blogger, WordPress, AOL, Yahoo, Vox, LiveJournal enz. Er zouden al 120 miljoen OpenID accounts zijn, en MySpace zou er nog eens 100 miljoen gebruikers bijbrengen.
OpenID is bovendien voorzien van de nodige opensource software-bibliotheken. Ook de “smidse van de vrije software”, “SourceForge”, maakt ook gebruik van OpenID voor de login van de deelnemende programmeurs.

Opvallende ontbrekende deelnemer is voorlopig Microsoft, dat een traditie heeft van het doordrukken van eigen standaarden…

Spamkoning ontsnapt

In de VS is “Ed Davidson” ontsnapt uit een Federale gevangenis. Hij was eind vorig jaar voor de rechtbank gehaald en in april dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna 2 jaar, gevolgd door nog eens 3 jaar onder toezicht blijven, en het betalen van boetes voor ondermeer ontdoken belastingen.
Hij gebruikte een aantal onderaannemers om het spammen uit te voeren, en hij verzamelde honderdduizenden e-mail adressen. De afzender gegevens werden diepgaand vervalst. Hij werkte voor een 19-tal bedrijven en maakte reklame voor horloges, parfum enz. Het FBI maakte echter vooral werk van zijn arrestatie omdat hij aandelenkoersen begon te manipuleren met zijn spamaktiviteit.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.