Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Programmeren voor Android * Wikileaks bron * Google verlaat Windows * Digitaal cursusboek

i-nieuws 6 na 6 ** June 3rd, 2010 by wim.webgang **

03/06/2010


Programmeren voor Android

Nu de toestellen met Android met honderdduizenden verkocht worden, komt ook de webwinkel voor Android programma’s van de grond. Er is een blog gewijd aan Android programmeurs, android-developers.blogspot.com, en daar wordt verwezen naar de regels waaraan programma’s voor Android moeten voldoen. Naast de beschrijving van de regels is er ook een testprogramma beschikbaar, waarmee de programma’s voor Android door hun programmeurs kunnen getest worden. Uiteindelijk moet de uitgever van software voor Android ook een duidelijke beschrijving geven wat het programma verwacht dat het toestel van mogelijkheden heeft. Alleen bij die toestellen wordt het programma dan getoond in de online shop. Android zelf is open source, en de daarbij horende website is “source.android.com”.

android developers blog.

Wikileaks bron

Er is inzicht ontstaan in de grote aantallen interessante documenten die wikileaks in bezit had bij het opstarten van de site. Ze zouden afkomstig zijn van een vrijwilliger die een tor-netwerk had afgeluisterd. TOR netwerken maken internetverkeer anoniem, zodat internet kan gebruikt worden zonder dat de gebruiker kan getraceerd worden via de ip-adressen bv. Hackers of spionnen die inbraken in allerlei bedrijfs en overheidssystemen zouden langs TOR hun data doorgesluist hebben. Maar hoewel de gebruiker niet achterhaald kan worden, is de data zelf niet beschermd door TOR; daar is extra encryptie voor nodig. Zonder die encryptie kan de inhoud wel bekeken worden via een toestel dat in het TOR netwerk hangt, bv een exit router. Daardoor zou de oprichter van wikileaks van een activist dus miljoenen pagina’s documenten uit meer dan 13 landen hebben toegespeeld gekregen.

Google verlaat Windows

Toen in januari tientallen bedrijven in de VS problemen hadden met een computerkraak vanuit China, was Google een van de getroffenen. Uit onderzoek bleek dat een veiligheidslek in internet explorer de kraak mogelijk had gemaakt. Google heeft ondertussen blijkbaar zijn conclusies getrokken: werknemers werden overgeschakeld van Windows naar Mac en Linux computersystemen. In totaal stelt Google meer dan 10.000 mensen tewerk, dus het is een interessante showcas voor Linux-gebruik. Maar het bedrijf zegt dat het een interne kwestie is waarover ze niet communiceren. Uiteindelijk sluit het ook aan bij het besturingssysteem dat Google zelf ontwikkelt, “Chrome OS”, dat gebaseerd is op Linux, en dient voor mobiele computers. En het bespaart ook op Windows licenties voor de systemen die naar Linux overschakelen.

Digitaal cursusboek

Een bedrijf in de VS is bezig met de ontwikkeling van een digitaal cursusboek. Voorlopig heet zowel de firma als het apparaat “Kno”, wat de afkorting is van “knowledge”.
Het apparaat bestaat uit twee schermen, en het kan dichtgeplooid worden als een boek. Opengeplooid heb je dus twee bladzijden, en heb je zonder scrollen evenveel overzicht als bij een boek. Behalve het tonen van cursusinhoud en beelden, kan het apparaat ook programma’s draaien om bv samen te werken aan een tekst, heeft het spellingscontrole, enz. Het kan bediend worden met een pen. Als besturingssysteem wordt Linux gebruikt. Andere partijen zullen programma’s kunnen maken die aan de Kno kunnen toegevoegd worden. Het eerste prototype dook op op een technologieconferentie in Californië.

Ze zullen moeten opboksen tegen de digitale tabletten van andere fabrikanten, en het ontwerp doet ook denken aan de XO2, een idee van het “OLPC” project, dat ze echter eind vorig jaar afgevoerd hebben. OLPC werkt nu aan een tablet voor schoolkinderen dat helemaal open source moet worden. Er mag niet een partij zijn die de “webwinkel” of “app store” monopoliseert, volgens de coordinator van het project. Als besturingssysteem zou zowel Windows Mobile, of het Android systeem van Google, of een versie van Linux zoals Ubuntu geleverd kunnen worden. Daarbinnen draait dan de Sugar desktop, die al bekend is van de XO-1, de eerste leerlinglaptop van het One Laptop Per Child project. Het concept van een goedkope kleine laptop-achtige computer zette de opkomst van de “netbooks” in gang.


Marc Andreessen zou ook in het bedrijf hebben geïnvesteerd; hij was de mede-oprichter van Netscape.

kno.com
sugarlabs.org.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.