Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Online Linux les * De nonferentie * E-mail adressen ontsnapt * Glasvezel in Nieuwzeeland * Google uit * Stroom uit

i-nieuws 6 na 6 ** June 10th, 2010 by wim.webgang **

10/6/2010


Online Linux les

De “Open University” heeft een cursus van 10 weken ingericht om Linux te leren. De stof houdt in het installeren, instellen en onderhouden van een moderne Linux desktop. De voorziene plaatsen waren onmiddellijk overboekt; meer dan 500 studenten hadden interesse. Een deel zal misschien terecht kunnen in de volgende reeks, die in oktober van start gaat. De Open University is een Brits initiatief dat te vinden is op www.open.ac.uk. De inschrijvingsprijs is 190 pond.
.

De nonferentie

Er duiken steeds meer “unconferences” op, die verschillen van de traditionele conferenties door het niet op voorhand plannen van de onderwerpen en de sprekers. Geïnteresseerde toehoorders en sprekers komen naar de unconference, en creëren een ad-hoc programma. De unconferenties zijn naar een breed publiek gericht en leggen meer de nadruk op “grass roots”-gevoel. Een voorbeeld is het Blackpool Barcamp 2010, waar mogelijke sprekers bij aankomst hun “talk” kunnen invullen op het bord.
Er zijn 3 conferentiezalen voorzien, met nodige presentatie-apparatuur. De lezingen worden ingepland per 30 minuten. Ter plaatse is gratis Wi-Fi. Barcamp Blackpool gaat door op zaterdag 3 juli 2010 in Blackpool, een goede 100 km van Manchester, aan de westkust van GB.
Er wordt geen inkomgeld gevraagd, maar reserveren op de website is wel nodig: barcampblackpool.com.

E-mail adressen ontsnapt

Op de website van AT&T liet een programma toe e-mail adressen op te vragen door het nummer van een sim-kaart op te geven. Het was niet de bedoeling dat dit programma publiek toegankelijke was. Een groep die zich “Goatse Security” noemt, ontdekte de mogelijkheid, en schreef een programma om opeenvolgende nummers te proberen. Ze wiste zo een lijst van meer dan 100.000 e-mail adressen te maken, en die kwam op internet terecht. Die lijst bestond dus uit de combinatie van een ICC-ID nummer en een e-mail adres. Aan de domeinen van de e-mail adressen kan men soms de werkgever herkennen; bv “@us.army.mil” en “@nasa.gov”. De lek is ondertussen gesloten; het was blijkbaar een overblijfsel van een test voor applicaties op de iPad; het zijn dus e-mail adressen van iPad gebruikers, en mogelijk het adres dat gebruikt wordt op het toestel.

Glasvezel in Nieuwzeeland

De regering in Nieuwzeeland heeft een duidelijke beslissing genomen: er moet tegen 2020 glasvezel zijn in minstens 75 procent van de woningen. Daarvoor heeft ze een staatsbedrijf opgericht dat de aanleg moet uitvoeren.

De gebruikers moeten minstens 100 Mbit snelheid voor het internetverkeer naar zich toe hebben, en 50 Mbit uploadsnelheid. Bovendien moet er keuze zijn uit verschillende providers.

Het aanleggen ervan gaat 1,5 miljard Nieuwzeelandse dollars kosten.

Het opzet is er duidelijk op gericht om te vermijden dat 1 bedrijf de macht krijgt over de glasvezel internetverbinding, en daardoor de prijzen kan opdrijven.

Google uit
In Turkije zijn een aantal internetdiensten niet meer bereikbaar, melden bloggers en tweeters op internet op dinsdag. Een aantal ip-adressen van Google zijn van in Turkije niet meer te bereiken, wat ondermeer Google’s vertaaldienst en document-sharing onbruikbaar maakt, ook AppEngine, FeedBurner, Analytics waren buiten gebruik. Andere meldingen spraken over YouTube en Facebook die onbereikbaar waren. De oorzaak moet op het niveau van de Turkse telecommunicatiedienst zitten, mogelijk is het de bedoeling bepaalde inhoud te weren die in Turkije niet toegelaten is.

Stroom uit

Vorige week is in Dallas het datacenter van de plaatselijke “county” stilgevallen door een breuk in de waterleiding. Het water overspoelde de kelders waar de stroom en noodstroomvoorzieningen stonden. Een IT-medewerker kon nog net op tijd de servers manueel uitschakelen, die nu stil liggen. Daardoor zijn er problemen in de rechtbanken, de belastingsdienst, de personeelsdienst en nog enkele andere diensten. De rechtbanken waren de laatste maanden net overgeschakeld op computers en netwerken, en hadden hun papier door de versnipperaar gedraaid. Er is geen tweede datacenter voorzien dat voorlopig als vervanging kan draaien. Voor belangrijke computersystemen wordt meestal met een “failover” systeem gewerkt; een volledig dubbel dat op een andere plaats staat en dat ingeval van problemen kan overnemen.

Nog erger dan het datacenter dat zonder stroom kwam zitten doordat een vrachtwagen een hoogspanningsmast had omgereden, en dat uitviel nadat de noodstroomvoorziening gefaald had.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.