Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Recht op de wet * Frankrijk open source voorbeeld * Google Chrome

i-nieuws 6 na 6 ** September 4th, 2008 by wim.webgang **

04/09/2008

Google Chrome

Google bracht een browser uit voor het Windows platform. Chrome kan daar als alternatief gebruikt worden voor het door Microsoft geleverde Internet Explorer, vooral de komende versie IE8. Voor Linux en Mac gebruikers is er nog geen versie. Google geeft de broncode vrij onder een open source toelating. In de Chrome browser werd ook bestaande open source software gebruikt; zoals het WebKit framework. Die wordt ook gebruikt door Apple (in Safari), Nokia, en Touch Mobile dat er “Iris” mee maakte, een browser voor mobiele apparaten. Het grote voordeel van WebKit is de Javascript verwerker; die werkt veel sneller dan in gewone browsers, en laat ook toe veel meer te doen in de browser dan surfen op het internet. De mogelijkheden in een WebKit browser gaan in de richting van echte programma’s in Javascript die bovendien niet afhankelijk hoeven te zijn van een verbinding met het internet.

Incognito tab is (niet) voor niets (zie de gebruiksvoorwaarden van de browser)

Frankrijk open source voorbeeld

Een economische commissie die opgezet werd door de Franse president Sarkozy gaat bekijken hoe er belastinsvoordeel kan gegeven worden aan open source ontwikkelingen te stimuleren.
Grote Franse bedrijven als France Télécom maken vergaand gebruik van open source. Ook in het onderwijs wordt geïnvesteerd in het promoten van open source; zo werd open source software verspreid onder hogeschoolstudenten. Die vormen de kweekvijver voor een “open source kultuur”. Het moet een creatieve spiraal op gang brengen en Frankrijk minder afhankelijk maken van Amerikaanse software. In de VS begint de IT pers dat door te krijgen, er verscheen bv een artikel over Frankrijk en OS in InfoWorld, dat Frankrijk als voorbeeld stelt voor ontwikkelaars in de VS.

 

Recht op de wet

Californie verbiedt zijn inwoners de wetten te te kopieren of te downloaden naar hun computer. Ze roepen daarvoor het copyright in. Carl Malamud, een voorstander van openheid en voorvechter van digitale toegang tot overheidsinformatie, is daar niet mee gediend, Hij is gestart met het publiceren op zijn website van de “Californian Code of Regulation”, 33.000 bladzijden die hij zelf blad voor blad heeft ingescand. Als je die in digitale vorm wil kan je die kopen bij de overheid voor meer dan 1500 dollar, en als je een print wil kost dat meer dan 2300 dollar.

Soms sluiten overheden ook een contract af met een prive bedrijf dat de wetteksten vormgeeft en inbindt en in boekvorm uitgeeft. Door zo’n exclusieve overeenkomsten wordt de toegang tot de wetteksten beperkt. Zo komen de wetten niet in een andere, flexibel doorzoekbare vorm op het net bv. Daarom wil Malamud doorgaan met het publiceren van de teksten zelfs als hij vervolgd wordt door Californië. In het verleden heeft hij dat soort conficten altijd gewonnen, en zo heel wat overheidsinformatie beschikbaar gemaakt op het internet.

De teksten gaan bv over aan welke voorwaarden bebouwing moet voldoen, en allerlei andere reglementeringen. Een van de gevolgen van een vroegere zaak met de beurscommissie was bv dat er gespecialiseerde finaciële sites en zoekopdrachten door Google mogelijk werden in beurs informatie.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.