Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Printerspam * IT-Beroepsspion * Dumpen * Speciale prijs

i-nieuws 6 na 6 ** June 17th, 2010 by wim.webgang **

17/6/2010


Printerspam

Een printerfabrikant kondigde aan een reeks “web”- printers te maken; bv in de vorm van een kleurenprinter die thuis mee aan de internetverbinding hangt. De printer krijgt een eigen e-mail adres, zodat je zonder thuis te zijn toch een print ernaartoe kan sturen. Ook zou je abonnementen kunnen nemen op nieuwsoverzichten, of andere informatiebladen, die dan rechtstreeks uit je printer rollen. De advertenties die mee afgedrukt worden, zullen aangepast worden aan de klant; dat kan door bepaling van de plaats waar de printer op het internet aangesloten is, gevolgd door het selecteren van adverteerders uit die buurt.

IT-Beroepsspion

Volgens een professor aan de universiteit van Florida, neemt het “monitoren” één vijfde in van de tijd van IT managers. Dat kan bestaan uit in het oog houden wat voor internetverbindingen gebruikers leggen, en wat voor mails en andere berichten verzonden worden. Het kan ook bestaan uit het opvolgen van wat werknemers schrijven op sociale netwerksites, blogs en andere fora. Ook het traject van personeel onderweg kan gevolgd worden door software in de smartphones.
Zo komt het dat IT-ers, die wel gewend zijn om in logs naar foutmeldingen van serversystemen te zoeken, nu web-gebruikers logs moeten doorsnuffelen naar illegaal of ongeoorloofd internetgebruik.
Het ergert sommigen dat ze moeten “babysitten” op personeel, in plaats van “echt” IT-werk te kunnen doen.
Bovendien laten sommige werkgevers IT-ers software installeren op de computers, die enkel dient om het computergebruik te loggen. De software houdt bezochte websites bij, ook alles wat getypt wordt, en af een toe een schermbeeld. In sommige staten in de VS is het illegaal om dat te doen zonder de personeelsleden daarover in te lichten.

Als een personeelslid betrapt wordt op te erge inbreuken kan die ontslagen worden. Tot een officiële aanklacht tegen de werknemer komt het meestal niet omdat het bedrijf de feiten niet aan de grote klok wil hangen omdat dat slecht is voor het bedrijfsimago. Bovendien vereist juridische bewijsvoering ook een specifiek traject van bewijsvergaring, zoals onderzoek op een cloon van de harde schijf.

Dumpen
Er worden heel wat aankopen van beloftevolle internetbedrijfjes weer gedumpt.
AOL verkoopt de sociale netwerksite Bebo na twee jaar, waarin de site steeds meer terrein verloor aan Facebook en twitter. AOL kocht de site voor 850 miljoen euro, maar zal er nu niet veel geld meer voor krijgen. Ze overwogen hem gewoon te sluiten, maar nu zou er contact zijn met een investeringsmaatschappij.
Vroeger al deed AOL zijn Instant Message dienst “ICQ” van de hand voor 187 miljoen dollar. ICQ was ontwikkeld door het Israelische Mirabilis. Het was een pioneer in Instant Messaging en erg populair eind jaren 90, maar het werd nadien weggedrukt door MSN. De Amerikaanse overheid maakte zich zorgen toen een Russisch bedrijf, DST, de chat-dienst kocht.

www.bebo.com
www.icq.com

Speciale prijs
De regering van de VS voelt zich in de buidel getast door Oracle. Het bedrijf wordt aangeklaagd voor het overfactureren van zijn diensten. In vergelijking met andere even grote klanten, werd de overheid systematisch meer aangerekend volgens de klacht. Het zou de overheid miljoenen tot 10-tallen miljoenen teveel gekost hebben. De bal werd aan het rollen gebracht door een ex-werknemer van Oracle. Als de staat geld kan terugvorderen is er voor de “klokkenluider” een percentje weggelegd.
.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.