Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Supercomputers Top 500 * Patent valt niet ver van de boom * Google meet de snelheid * .org krijgt DNSSEC

i-nieuws 6 na 6 ** June 24th, 2010 by wim.webgang **

24/06/2010

Supercomputers Top 500
In juni vond in Hamburg de Internationale Supercomputer Conferentie plaats. Er waren 2000 bezoekers en meer dan 150 standhouders. Een daarvan was bv SGI, bekend om zijn ICE Cubes. Dat zijn rekencentra in containers van 6 of 12 meter lang. Hun servers kunnen tot meer dan 46.000 rekenkernen bevatten en meer dan 29 Petabyte opslagcapaciteit bieden. De containers kunnen gekoeld worden met lucht of waterkoelingssystemen. Een andere standhouder is T-Platforms, een bedrijf uit Rusland. Hun servers draaien op een speciaal aangepaste versie van Linux die Clustrx heet. En er is ook Cray, dat een cluster-compatibiliteitsmode heeft ingebouwd in zijn CLE of Cray Linux Environment. Aan de kant van de bezoekers of klanten zien we rekencentra van universiteiten, financiële sector, kernenergie-onderzoekscentra, bio-informatica, enz.
Deze conferentie is ook de aanleiding om de nieuwe top-500 te publiceren, die tweejaarlijks uitkomt. Die bevat de 500 krachtigste supercomputers van de wereld. De snelste computer staat in Oak Ridge in de VS, de tweede op de lijst is China. Op de vijfde plaats vinden we Duitsland en dat is ook de hoogste Europese score.
Die supercomputers hebben wel de grootste rekenkracht, ze wordt uitgedrukt in Teraflops, maar dat gaat gepaard met groot energiegebruik. Daarom heeft Green500 een andere rangschikking gemaakt in de Top 500: niet op snelheid maar op de energie die nodig is om de rekenkracht op te wekken.

www.top500.org
www.green500.org

Ter vergelijking: wat een supercomputer doet in 1 seconde heeft een pc 10 uur voor nodig. Een uur werken voor een supercomputer als de Amerikaanse “Jaguar” zou een PC 4 jaar kosten. Of als een supercomputer 1 dag werkt, is een pc 100 jaar bezig.

Patent valt niet ver van de boom
Apple heeft HTC alweer aangeklaagd voor het overtreden van 2 patenten, en het voegt nog details toe in een zaak over twintig andere patenten die al liep van voorheen. Het gaat over de smartphones die HTC uitbrengt. Niet dat die er als twee druppels water uitzien als die van Apple. Ook het grote aantal patenten geeft al aan dat het hier niet gaat over het stelen van die ene subliemen uitvinding. De patenten beschrijven dikwijls helemaal niet het uiterlijk of de techniek, maar de bediening. Die heeft natuurlijk meer met software te maken, en HTC gebruikt onder meer het Androïd systeem van Google. In de tekst van de klacht, die neergelegd werd in Delaware in de VS, worden specifiek de toestellen met Android genoemd.
Dat betekent dat ook andere fabrikanten, die het systeem van Google gebruiken op hun toestellen, geviseerd kunnen worden. HTC is de grootste bouwer van Android toestellen, het aantal verkochte Android toestellen overstijgt ondertussen het aantal verkochte i-Phones in de VS.
Apple heeft trouwens ook een patent-klacht lopen tegen Nokia, en wil nu de import van Nokia gsm’s in de VS laten blokkeren. Nokia heeft al geantwoord met een klacht dat Apple 7 patenten van Nokia overtreedt en vraagt dat de import van Apple iPhones en iPods wordt verboden. Ook HTC heeft geantwoord met een klacht voor overtreden van hun patenten door Apple.

Google meet de snelheid
Google meet de snelheid van websites. Uit hun metingen concluderen ze dat de gemiddelde website 4,9 seconden nodig heeft om te laden, en 320 kilobyte aan inhoud bevat. Google is er van overtuigd dat de snelheid van Firefox en Internet Explorer gestegen is door de concurrentie van Google browser, Chrome. Google gaat nog een stap verder, en heeft suggesties hoe de techniek van het internet aangepast zou kunnen worden om alle sneller te laten verlopen. Zo zouden headers kunnen samengedrukt worden, en zouden de protocols als TCP, DNS, en SSL kunnen verfijnd worden.
De meting van de snelheid van het laden van een website is ook niet vrijblijvend: de sites die traag leiden zullen vanaf nu zakken in de rangschikking van Google.

.org krijgt DNSSEC
De technische beheerder van het hele .org Top Level Domain, heeft aangekondigd dat DNSSEC ingevoerd wordt. Dat moet de betrouwbaarheid van het domein verhogen; met name domeinnaamkaping door aanval op het dns-systeem zou daarmee voorkomen worden. DNSSEC staat voor “Domain Name Systems Security Extentions”. Nu de beheerder de infrastructuur van zijn DNS heeft aangepast, is het aan de beheerders van de individuele websites om er gebruik van te maken. Als DNSSEC een soort controlesysteem voor handtekeningen is, moeten de websitebeheerders de handtekening van hun website eerst registreren eer de controle ervan mogelijk wordt.

Een voorbeeld van een probleem met het domeinnaamsysteem is het Kaminsky-achterpoortje. Deze onderzoeker ontdekte in 2008 een veiligheidslek. Hij waarschuwde eerst de betrokkenen op 8 juli en gaf in augustus een lezing over het thema.

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.