Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Koolstof * Koolstofdatering * Sms * Zoekmachine in Rusland * Machine-besturing

i-nieuws 6 na 6 ** September 18th, 2008 by wim.webgang **

11/09/2008


Koolstof

Er is in de VS een spectaculair ondergronds bos gevonden van miljoenen jaren oud. Volgens onderzoekers uit England en Amerika zou het het oudste ontdekte bos van de wereld zijn, en bestaan uit de oorspronkelijke begroeing van de eerste bossen die ontstonden op aarde. Ze zijn gevonden in een koolmijn, volledig versteend. Het fossiel bos bestrijkt een oppervlakte van duizenden hectaren en zou gedateerd worden op 300 miljoen jaar geleden. Het bestaat bovendien uit verschillende lagen, die onderling maar een paar miljoen jaar verschillen.

De wouden zouden dateren uit de periode waarin de aarde overging van een toestand met grote bevroren poolkappen naar een klimaat waarin de poolkappen smolten en een soort serre-effect optrad. De wetenschappers kijken er naar uit om vergelijkingen te maken met de huidige opwarming van de aarde.

Koolstofdatering

De datering van fossielen wordt momenteel in vraag gesteld. Onderzoek aan de universiteit van Miami zou aantonen dat de interpretatie van de koolstofmethode, gebruikt om de leeftijd van fossielen in vast te stellen, herzien moet worden. Vooral resultaten van dateringen meer dan 150 miljoen jaar geleden zouden onbetrouwbaar zijn. Daardoor zouden heel wat theoriën over de beginperiode van het ontstaan van leven op de planeet.

Sms

Een senator in de VS stelt vragen bij de prijs van tekstberichten op de gsm. Er werd vastgesteld dat op een paar jaar tijd de prijs verdubbeld is, terwijl er geen aanwijzing is dat de kost ook verdubbelde. Wel opmerkelijk is dat enkele grote telecombedrijven er samengingen en het aantal verminderde
van 6 naar 4, waardoor ook minder concurrentie optreedt.
Ook in Europa zijn de tekstberichten duur. De prijs voor een sms-je van één land naar een ander binnen Europa zou met twee derde naar beneden moeten volgens EU commissaris Reding. Dat zou gaan over 2,5 miljard tekstberichten per jaar, die omdat ze over de grens moeten 10 keer meer kosten dan in het binnenland. Vroeger al wist Europa de tarieven voor internationaal bellen te verlagen tot de helft door maximumprijzen op te leggen.

 

Zoekmachine in Rusland

Yandex, een zoekmachine in Rusland, en een concurrent voor Google, lanceerde een Instant Messenger dienst. Ze combineren hun zoek al met e-mail diensten en sociale netwerksites. Ze hebben de nieuwe “IM” dienst gelanceerd die gebruik maakt van open source software en het jabber protocol. De software komt ook uit op Mac OSX en Linux. Ze hebben een eigen mirror site met een heel aanbod van vrije en open source software als Mozilla/Firefox, OpenOffice, BSD, en natuurlijk Linux. Ze bieden Linux versies aal als debian, fedora, opensuse, ubuntu, mandriva en knoppix, maar ook minder bekende distributies als slackware, gentoo, puppy, alt-, arch-, asp-linux.

Yandex werkt samen met lokale internetproviders om hun diensten zo snel mogelijk te maken voor de gebruikers. Ze hebben nu servers in een 6-tal regio’s. Lokale aanwezigheid is belangrijk omdat de verschillen in internetverbindingen in Rusland groot zijn, zowel wat snelheid als prijs betreft. Ze hebben trouwens ook een server in Frankfurt, om een snelle verbinding te maken met Europa.

http://mirror.yandex.ru/

http://imgl.yandex.net/i/www/logo1.png

Machine-besturing

Een IT-beveiligingsexpert heeft een probleem gevonden in software die geinstalleerd is op computers die industriële machines sturen. De SCADA software dient eigenlijk om meetgegevens van de machine te verzamelen, en die gegevens kunnen dan vanop afstand opgevraagd worden. Maar helaas kan een computerinbreker ook vanop afstand binnengeraken in die systemen, doordat er een beveiligingslek zit in de software. Die lek werd in juni ontdekt, en ondertussen heeft iemand software geschreven om daar gemakkelijk gebruik van te maken. Die software is een plugin voor “Metasploit”. Dat is een pakket om de veiligheid van IT-systemen te onderzoeken. Metasploit is vanzelfsprekend alleen bedoeld voor legaal gebruik.
Tot de productieomgevingen waar zo’n software gebruikt wordt horen fabrieken maar ook energiecentrales. Dat maakt dat deze zaak gevoelig ligt in de VS; op een discussieforum over die systemen kan je bv alleen binnen na registratie.

SCADA: “Supervisory Control And Data Acquisition”

http://www.metasploit.com/

Discussie site:

http://news.infracritical.com/mailman/listinfo/scadasec

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.