Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Verboden te linken * Rel over GVO * Samsonite One * Invloed van plastics op gezondheid * Verkeersopvolging

i-nieuws 6 na 6 ** September 18th, 2008 by wim.webgang **

18/09/2008

Verboden te linken

Een vrouw in de VS zit met een rechtszaak over het maken van een link naar de website van de lokale politie. Zij had zo’n link op haar site staan, en ze kreeg van de burgemeester de opdracht om die te verwijderen. Er werd zelfs door de politie een onderzoek naar haar gestart. Ze haalde de links naar gemeentesites weg, en spande een zaak in tegen de burgemeester en andere verantwoordelijken. De gemeentesecretaris zou eerst rondgevraagd hebben of linken naar een site van de stad wel mocht, maar daarna toch een verbod hebben laten uitvaardigen.

Rel over GVO

Tot verwondering van sommige Linux gebruikers opent een Firefox browser, die voor de eerste keer gebruikt wordt, een GebruiksVoorwaardenOvereenkomst. Dat is redelijk ongebruikelijk in de vrije softwarewereld, en er is dan ook heel wat discussie over. Je kan altijd de licentievoorwaarden bekijken bij open source- of vrije software, maar een overeenkomst bevestigen zoals bij commerciële software is er voor veel gebruikers toch wat over. Vooral als het een trend zou worden en alle programma’s dat beginnen doen. Nu is een vers geïnstalleerd Linux systeem onmiddellijk gebruiksklaar. Linux distributies hebben soms tijdens de installatie wel een scherm met licentie-informatie, maar daar staat in dat je de software mag kopieren, mag verspreiden, mag wijzigen enz.

Samsonite One

Sarah Palin, gouverneur van Alaska en republikeins kandidaat voor het vice-presidentschap, kreeg na haar nominatie heel wat kritiek te verduren. Zo zou ze de openbaarheid van bestuur in haar huidige functie omzeild hebben door overheidscommunicatie niet te doen via de officiële e-mail adressen. Het gebruik van haar prive e-mail adres wekt het vermoeden dat er dingen geregeld moesten worden op een niet-officiële manier.
Er werd nu ingebroken in haar Yahoo mail-account en een activistengroep met de naam “anonymous” heeft daardoor toegang gekregen tot haar mail. Ze hebben er materiaal uit gehaald en gepubliceerd om aan te tonen dat die beschuldigingen kloppen.

 

Invloed van plastics op gezondheid

In de VS is een studie gepubliceerd van Britse onderzoekers, die toont dat het voorkomen in bloed en urinestalen van de chemische stof BPA gelijk loopt met ziekten als diabetes en hartziekten. Op basis van de stalen werd een rangschikking gemaakt op hoeveelheid BPA in het bloed. Van de bovenste en de onderste 25 procent van die groep werd gekeken naar hun gezondheid; de bovenste groep had 2x zoveel diabetes en hartziekten als de onderste.

Een woordvoerder van de chemische industrie in de VS zegt dat je daaruit niet de conclusie kan trekken dat de aanwezigheid van BPA die problemen dan ook veroorzaakte.

Maar proeven bij dieren tonen dat wel aan. Bovendien werd vastgesteld dat ook het hormonaal systeem van dieren door BPA wordt beïnvloed.

De stof, “bisphenol A”, wordt gebruikt in plastic verpakkingen, baby- en andere plasticflessen, in de plastificeerlaag van andere drankverpakkingen, enz.

Er wordt 2,2 miljoen ton per jaar van geproduceerd. Negentig procent van de mensen in het westen zouden de chemicaliën in hun lichaam hebben.
Canada zette BPA op de lijst van giftige stoffen en wil het bannen uit bepaalde produkten omdat het als een gevaar beschouwd wordt voor hun babies.
De Europese Unie denkt dat de hoeveelheden in babyflesjes niet schadelijk zijn.

Verkeersopvolging

De bedrijven die in de VS verkeerscamera’s verkopen willen het verkeer nogal letterlijk gaan opvolgen. Ze stellen voor een netwerk te maken van camera’s waarbij ook bestaande rood licht- en snelheidscamera’s kunnen ingeschakeld worden. Ze willen software gebruiken om de nummerplaten te “lezen”, en zelfs foto- of video-opnamen maken van de inzittenden van de wagen. Ze hopen hun toezichtssysteem te verkopen als manier om autodiefstallen op te lossen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.