Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Linpus

Uitzending do 18:00 ** September 18th, 2008 by wim.webgang **

De eerste “Linpus” Linuxcomputer in Antwerpen en Webgang had er een in de studio!
LinpusLinux

Het is een mini laptop die, zoals enkele andere (*) ge├»nspireerd werden door het OLPC project; de nieuwe soortnaam lijkt “netbook” te worden. Dit toestel heeft geen harde schijf maar een 8Gb “Solid State Disk”, aansluitingen voor scherm, micro, koptelefoon – die we als uitgang gebruiken- en 3 usb. Daarvan gebruiken we er 1 om een externe muis aan te sluiten, wat iets gemakkelijker werkt dan het ingebouwde touchpad. Het toetsenbord is prima. We sluiten de netwerkkabel aan (we merkten niet dat de kleine schakelaar vooraan dient om draadloos netwerk te aktiveren). Lydia meet dat het toestel 25 cm breed is, 17 cm diep en 3 cm dik.
Linpus scherm
Hij draait Linpus Linux Lite v.1 in het Nederlands, en start snel op in een eenvoudig menu. Lydia experimenteert er live mee (zie foto) en we draaien de muziek van deze uitzending rechtstreeks van dat toestel, zoals PlanetsCitizens “When do we fuck”.

Lydia probeert de SD card van haar camera in het linkse SD-slot en leest de kleine lettertjes niet die zeggen “Storage Expansion”. Met brute werktuigen haalt ze de kaart er terug uit (slik) – aan de rechtse kant heb je echter een handig klik-in en klik-uit systeem voor SD en andere media.

In het menu vinden we software als OpenOffice 2.3, Firefox 2.0, mediaplayer, agenda, e-mail, instant messenger, fotobeheer, spelletjes, webcambeheer, …. KolourPaint doet veronderstellen dat we KDE gebruiken, wat verder niet op te maken is uit de interface.


Dat project had het al moeilijk om een Linux pc te “mogen” maken, maar ze hebben het toch gedaan. Daarmee hebben ze de weg opengebroken voor andere fabrikanten, die nu schoorvoetend ook Linux computers op de markt durven brengen. De eerste die echt bekendheid verwierf, Eee Pc*, is al vervangen door versies met Xp, wij vonden hem enkel nog in postorder bij een Brussels bedrijf. Maar dat laat dan weer de deur open voor alternatieven, als de Aspire One**, die daarmee als eerste gewoon verkrijgbare Linux laptop iedereen de loef afsteekt.


* Asus Eee pc
** Acer Aspire One

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.