Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Afluisteren in Italië * Russische spion bij Microsoft * Australië, Google en privacy * Pirate bay en privacy * De kost van de vervolging * Net neutraliteit in wet

i-nieuws 6 na 6 ** July 15th, 2010 by wim.webgang **

15/07/2010

Afluisteren in Italië
In Italië ligt een omstreden voorstel van wet voor, dat afluisteren streng bestraft, bv met gevangenisstraffen van 4 jaar. De wet werd opgesteld nadat Berlusconi in moeilijke papieren kwam, nadat stiekeme opnames uitgelekt waren. Als reaktie tegen de nieuwe wet gingen journalisten in Italië in staking, behalve die van de Berlusconi-gezinde krant die officieel in handen is van diens broer.

In een land waar journalisten het al moeilijk hebben om onafhankelijk te werken, kan onafhankelijke berichtgeving belangrijk worden, zoals bv blogs en andere kanalen op het internet. Eens daar iets gepubliceerd kunnen journalisten er naar verwijzen zonder zelf de kat de bel aan te binden.

Russische spion bij Microsoft
In de rand van de spionnenruil tussen de VS en Rusland werd nog een andere Rus Amerika uitgezet. Hij zou zich volgens de officiële versie niet gehouden hebben aan de immigratiewetten. Over zijn aktiviteiten werd niets meegedeeld, maar journalisten ontdekten dat hij voor Microsoft werkte als softwaretester.

Australië, Google en privacy

Google is nu officiëel op de vingers getikt voor het schenden van de privacy wetgeving in Australië bij het opslaan van draadloze netwerkgegevens, hoewel er onmiddellijk bijgezegd wordt dat het bedrijf niet veroordeeld kan worden. Google heeft wel zijn excuses gepubliceerd. In mei hadden ze het Street View programma in Australië al stilgelegd om hun procedures opnieuw te bekijken.

Pirate bay en privacy
Gegevens van 4 miljoen Pirate Bay gebruikers werd op internet gelekt. De gegevens kwamen van een server van Piratebay.org, waarop ingebroken werd door Argentijnse computerkrakers. Naar eigen zeggen wilden ze aantonen hoe onveilig de gegevens van de gebruikers van de Pirate Bay eigenlijk zijn.

De kost van de vervolging
Uit vrijgegeven cijfers uit 2008 van de RIAA, de belangenvereniging van de 4 grootste platenfirma’s, blijkt dat de kosten van hun juridische akties hoger oplopen dan de inkomsten van betrapte downloaders. Kosten voor advokaten liepen op tot meer dan 16 miljoen dollar, en er werd nog geen 400.000 dollar gerecupereerd. En een ander cijfer: de topman van de RIAA zag zijn persoonlijke bonussen verveelvoudigen.
Maar er wordt nog meer eigenaardig gerekend en aan creatief boekhouden gedaan bij de grote platenfirma’s. Van iedere 1000 dollar dat een platenverkoop opbrengt, gaat 630 dollar naar de platenfirma. Na kosten van derden blijft voor de gemiddelde muzikant nog 23 dollar over van die 1000.

Net neutraliteit in wet
Chili heeft een baanbrekende wet goedgekeurd om de net neutraliteit te garanderen in Chili. Internet providers mogen daardoor geen internetverkeer hinderen, filteren of op enige manier tegenhouden of manipuleren. Iedere internetgebruiker heeft dezelfde rechten om het internet te gebruiken.
In de VS heeft het hof van beroep de “indecency” politiek van de “Federal Communication Commission” verworpen. Massachusetts probeert ondertussen enkele paragrafen toe te voegen aan zijn eigen “zedenwetten, maar tegenstanders proberen die te blokkeren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.