Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Lola’s kraak van de maand: ‘The Millenium Dome heist’

Kraak van de maand, Uitzending do 18:00 ** July 29th, 2010 by lola **

OStatusNa het nieuws

  • Sociale netwerken: kan het open source? Bv OStatus.org
  • Fantaseren over soms niet te ontdekken bedrijfsspionage:
    W: “ik heb het nog niet meegemaakt”
    L: “hoe kan je dat nu weten?”
    W: “?!?. Tijd voor muziek!”

Aflevering 3 van Lola’s “De kraak van de maand“:
The Millennium Dome Heist. Een redelijk hilarisch verhaal.

Muziek: Kriminele selectie van Lola
Misirlou: Pumpkin And Honey Bunny
Tykwar/Klimek/Heil: Running Two (Lola Rennt)
The Prodigy: Spitfire
Marilyn Manson: I put a spell on you

November 2000 De Beers diamanttentoonstelling in de Millennium Dome in de Londense Docklands:

Smash and grab

350 miljoen pond aan diamant die in een lasershow geplaatst waren

  • Millennium Star: 203 ct loepzuivere steen (‘de meest perfecte in de wereld’)
  • 11 andere onschatbare blauwe diamanten

De buit zou weggevoerd worden in een speedboot over de Thames

Gelukkig voor de politie waren de gangsters die betrokken waren al onder surveillance omdat ze betrokken waren geweest in een aantal andere pogingen tot roof in gepantserde voertuigen.

Wanneer één van hen abnormaal veel interesse toonde in de diamant display die in de Dome zou worden opgesteld, en ook zijn partners in crime in september 2000 rondhingen rond de tentoonstelling en er videobeelden verzamelden, begon de politie te vermoeden dat dit wel eens een van hun volgende doelwitten zou kunnen worden.

Het toezicht op de gangsters werd opgevoerd en ook de Dome werd van naderbij in het oog gehouden. De politie kon inzoomen op een aantal dagen dat de kans grootst zou zijn dat ze een poging tot roof zouden ondernemen, en zowel de Dome als De Beers werden ingelicht van de waarschijnlijkheid dat er een poging tot roof zou plaatsvinden.

Als extra veiligheid werden er kristallen duplicaten gemaakt van de diamanten die er net zo uitzagen als de Millennium Jewels, zodat de echte diamanten elders konden worden opgeslagen.

Doordat de politie een groot aantal panschappen op de zaak zetten, konden ze uitpluizen wie de andere leden van de gang zouden zijn, en wie de speedboot zou leveren en besturen.

Twee van de ‘likely robbery days’ eindigden in twee afgebroken pogingen. De eerste keer, in oktober, werkte de speedboot niet naar behoren, en de tweede keer hadden ze het tij fout ingeschat en zou het te laag zijn om veilig weg te kunnen varen. Deze tweede keer hebben ze de roof pas op de laatste minuut afgebroken en de politie had wel in het oog wat er gaande was. Daarom hebben ze die avond de diamanten vervangen dooor de kristallen duplicaten, omdat ze er zeker van waren dat ze de volgende dag uiteindelijk op het juiste tij de roof zouden plegen.

En inderdaad, de volgende dag, op 7 november 2000, rukte de gang uit om de roof te plegen. De Dome werd overvloedig bevolkt door politie agenten in burger, en vermomd als personeel van de Dome.

Om 9u30 waren alle gangsters op hun post, in de vluchtboot, in een camionette, in een kleine dumptruck om de hekken te doorbreken en een gat in de muur van de Dome zelf te rijden. De gangsters waren in body armour, hadden gasmaskers aan en rookbommen, sloophamers en nagelgeweren om het veiligheidsglas van de tentoonstelling te penetreren.

Nadat ze succesvol in de beveiligde ruimte van de tentoonstelling waren binnengeraakt en hun rookbommen hadden afgevuurd, werden zo overmeesterd door de politie die in groten getale opdaagde. De zeven gangsters werden opgepakt zonder ook maar een kogel af te vuren, waaronder ook de bootpiloot en enkele anderen die verderop de rivier wachtten.

De grootste roof van de geschiedenis was praktisch over voordat ze begon, terwijl de echte Millennium Juwelen op dat moment nog niet in de buurt waren van de Dome. De enige storing naar het publiek van de tentoonstelling toe was dat ze gedurende korte tijd even afgesloten werd en later die ochtend werd ze al terug opengesteld voor de bezoekers.

De zaak kwam pas een jaar later voor de rechtbank, in november 2001, en één van de gangsters was ondertussen al overleden aan kanker. Hoewel ze op heterdaad betrapt werden, duurde het 3 maanden om de zaak af te handelen, en de jury kon niet tot een unaniem verdict komen. De grootste discussie bestond rond het verschil tussen ‘stelen’ en het meer serieuze ‘overvallen’, wat inhoudt dat je steelt met geweld. Aangezien de overvallers niet gewapend waren en er geen enkel schot gevuurd werd kwam de jury enkel door majority verdict pas na een week van delibereren tot de conclusie dat ze toch schuldig waren. Ook de publieke opinie was verdeeld tussen bewondering voor hun durf en ook ongeloof dat zo’n plan ooit zou kunnen werken.

2 gangsters kregen 18 jaar, 2 kregen 15 jaar, de mastermind achter de roof kreeg 9 jaar, en de bootpiloot kreeg 5 jaar, hoewel hij zij dat he bedreigd was geweest en daardoor verplicht om mee te werken.

Er zouden plannen zijn om van deze poging tot roof ook een Hollywood film te maken, en naar verluidt zou Brad Pitt wel geïnteresseerd zijn in de hoofdrol.

Toch is het zo dat het noodlottig einde van de Millennium Dome gangsters anderen niet heeft ontmoedigd in een haal naar de 203ct grote Millennium Star diamant. In november 2005 werd het National History Museum in Londen verplicht om zijn diamanttentoonstelling tijdelijk te sluiten wegens sterke vermoedens dat er een alweer een gang zijn oog zou hebben laten vallen op deze steen van onschatbare waarde…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.