Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Korte URL * Dataspion * Facebook download * Panelen op witte huis

i-nieuws 6 na 6 ** October 7th, 2010 by wim.webgang **

Korte URL

Lybië heeft een aantal domeinnamen die er geregistreerd waren, in beslag genomen. De instantie die de domeinnamen van het land beheert, verklaarde dat de inhoud op de sites niet in overeenstemming was met de wetten en waarden van het land. De getroffen domeinnamen waren url-verkorters.

Om een artikel op een website gemakkelijker bereikbaar te maken wordt soms gebruik gemaakt van afkortingen. In plaats van een langer url met de hele domeinnaam van de publicatie in, wordt op een ander domein een link gemaakt met een korte naam, of een aantal letters of cijfers. De domeinnaam zelf is liefst ook kort, enkele tekens en een korte tld van twee tekens.
Korte namen zijn minder tikwerk en vragen minder plaats in een sms of op twitter bv, waar een bericht maximum 140 tekens kan zijn.

Vb van een url van een artikel (en dit is nog een korte):

http://www.bbc.co.uk/news/technology-11484751

kort:

http://tinyurl.com/123456

Violet Blue richtte een eigen URL-verkorter op nadat haar bijdragen geweerd werden van bit.ly of tinyurl.com. Ze startte dan “vibely”, een eigen dienst met de korte url vb.ly.

Dataspion

In de VS is Elliot Doxer opgepakt, een medewerker van Akamai Technologies. Hij wordt ervan beschuldigd de ambassade van een niet met naam genoemd land benaderd te hebben met het aanbod informatie aan te leveren die hij vanuit zijn positie te pakken kon krijgen.
De ambassade gaf de mail door aan de veiligheidsdiensten van de VS, en het FBI deed zich nadien voor als geïnteresseerde van de buitenlandse ambassade. De man bezorgde op een geheime plaats de digitale informatie, in ruil voor geld. Zijn motieven zijn nochtans niet helemaal duidelijk.

A.T. is gespecialiseerd in het optimaliseren van de snelheid van websites. Ze verdelen de belasting van de website over andere servers, ze plaatsen soms volledige kopies van websites over verschillende servers op verschillende plaatsen om ze voor de gebruikers sneller te maken, vooral voor media-toepassingen. In de praktijk verlenen ze hun diensten aan grote bedrijven als BBC, Apple en Microsoft, maar schijnen niet erg kieskeurig te zijn als je de commentaren op fora mag geloven; er wordt regelmatig gesproken over bedenkelijke praktijken over akamai verbindingen.

Facebook download

Volgens de aankondiging brengt Facebook een aantal wijzigingen aan op zijn platform. Het idee van groepen wordt gewijzigd, waarbij iedere gebruiker andere gebruikers kan toevoegen aan een groep. Bedoeling is om die groepen gemakkelijk dynamisch te laten evolueren. Het moet het gemak benaderen van het taggen bij de foto’s.
Wie toegevoegd wordt aan een groep krijgt daar geen vraag om toestemming over. Hij wordt wel gewaarschuwd dat hij toegevoegd is, en moet zelf aktie ondernemen om er terug uit te stappen als hij dat wil. Je kan het aan groepen toegevoegd worden ook niet blokkeren.
Een andere en interessante nieuwe mogelijkheid is het downloaden van al je eigen Facebook inhoud. Dus alle teksten en beelden die je ooit online zette op FB, kan je als een file downloaden. Het komt binnen als een gecomprimmeerd zip bestand. De download link wordt langzaam toegevoegd aan gebruikers, en is niet voor iedereen tegelijk beschikbaar.

Zonnepanelen op het witte huis

Obama heeft een impuls gegeven aan duurzame energie, door de opdracht te geven voor meer onderzoek, maar ook voor praktische toepassing.
Nu zal op het dak van het witte huis een combinatie van zonnepanelen geïnstalleerd worden:
- PV panelen voor opwekking van electriciteit.
- zonneboiler panelen om water te verwarmen.
Daarmee wil hij ook aantonen dat de Amerikaanse duurzame energie-produkten bestaan en beschikbaar zijn. President Carter was erg op zijn tijd vooruit toen hij 32 zonnepanelen op het witte huis liet installeren. Tijdens de regeringsjaren van Reagan werden die echter afgebroken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.