Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Lazarus, Pascal: een interview

Uitzending do 18:00 ** December 16th, 2010 by wim.webgang **

Interview met Michael Van Canneyt, een ontwikkelaar van FreePascal, een implementatie van de pascal programmeertaal, die een boek heeft geschreven over de FreePascal IDE “Lazarus”. Gelukkig woont de man om de hoek (Leuven) en kunnen we hem bellen.
LazarusPascal is een programmeertaal die, in de tijd van het populaire “basic” met zijn GOTO’s, probeerde een voorbeeld te zijn voor goed gestructureerd programmeren. De taal werd veel gebruikt in onderwijs. Zie ook modula-2, Delphi, Kylix, enz.
Pascal wordt natuurlijk ook gebruikt voor echte projecten, bv database voor het Stedelijk Onderwijs, luchtverkeerssysteem, systeem voor opvragen data voor weerberichten, enz.
Lazarus is de IDE (Integrated Development Environment) of programmeeromgeving voor deze vrije Pascal, ook op Linux, en lichter dan Eclipse, maar breder dan Gambas.
Uit het interview leerden we dat Pascal mee geĆ«volueerd is en ook modernere concepten als opbject-oriĆ«ntatie weet te implementeren. Bovendien is de Free Pascal / Lazarus IDE beschikbaar voor Linux, Mac en Windows; een zeldzame “cross-platform” programmeeromgeving dus.
In de meeste / belangrijkste Linux omgevingen is Lazarus via het software-beheer te installeren.
Lazarus/Free Pascal link:
http://www.lazarus.freepascal.org/
Het beginners boek over Lazarus verscheen begin 2010 in het Duits, een Engelstalige versie is in voorbereiding.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.