Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Overbelasting als dienstverlening * Smartphones en privacy * Justitie door privebedrijven * Patenten lopen uit de hand

i-nieuws 6 na 6 ** December 23rd, 2010 by wim.webgang **

Justitie door privebedrijven

De Amerikaanse muziekindustrie heeft het gedaan gekregen dat Mastercard belooft heeft mee te werken om geldtransacties te stoppen als ze betrekking hebben op de illegale verspreiding van film en muziek.

Daarmee slaan ze een paar stappen over in het juridisch systeem. Normaal wordt bij het vaststellen van een overtreding de politie ingeschakeld, die een onafhankelijk onderzoek doet. Dan volgt de beoordeling door een rechterbank, waar ook beslist wordt over de strafmaat.

Hier gaat de combinatie muziekindustrie en Mastercard samen vastellen, en gelijk een straf geven. Vooral vervelend in geval dat er vergissingen gebeuren. In dat geval zijn ze ook nog eens de scheidsrechter, als er al een methode voorzien is om zogezegd beroep aan te tekenen.

Het is dan ook niet te verwonderen dat jonge scriptkiddies en andere figuren uit de internet-onderwereld op hun manier reageren, en eenzijdig de straf van een DOS-aanval opleggen, zoals dat gebeurde toen de rekeningen van Wikileaks geblokkeerd werden.

Ondertussen heeft Apple nog de wikileaks app uit de online winkel gehaald.

Patenten lopen uit de hand

Bedrijven slaan elkaar om de oren met patentklachten. Zo is er Kodak, dat Shutterfly aanklaagt. Shutterfly is een fotowebsite
(www.shutterfly.com). Kodak zegt dat zijn patenten over het weergeven van fotomateriaal worden geschonden door de site. Kodak heeft niet 1 fantastische uitvinding waar ze een patent op hebben, nee ze hebben 400 patenten over het weergevven van foto’s vanop een centrale plaats. Dat patentportfolio is zo breed dat zowat alle foto-sites eronder zouden kunnen vallen, dus ook Google en Yahoo. Waarschijnlijk niet toevallig dat ze eerst een kleinere site uitkiezen voor hun patentgevecht. Kleine bedrijven zijn sneller geneigd de juridische strijd, die lang kan duren en veel geld kan kosten, niet aan te gaan, maar als minnelijke schikking een overeenkomst te sluiten waarbij ze betalen voor het gebruik van de patenten, onder licentie.

Overbelasting als dienstverlening

Er is een nieuwe dienst gestart om korte URL’s te geven voor gebruik door mensen die een artikel gepost hebben met een niet te onthouden url. Deze URL-afkortingen bestaan al geruime tijd, en zijn ook handig bij het publiceren van een link in een geschreven artikel in een tijdschrift. Ten eerste is de URL kort, wat plaats bespaart. Bovendien kan de tekst al gedrukt worden terwijl de URL afkorting nog gemaakt moet worden.
Er is echter ontdekt dat een van de URL-afkortingsdiensten een verborgen doel had: deelnemen aan DOS-aanvallen. De gebruikers van een korte link, halen daarmee niet alleen de lange link en bijhorende pagina binnen, maar ook een soms denkbeeldige pagina van de aan te vallen server. Dus eigenlijk zijn het al die gebruikers die met hun browser de DOS attack mee uitvoeren.

Voor alle duidelijkheid; hun computer is dus niet besmet, evenmin hun browser.

Smartphones en privacy

Dat je privacy niet gegarandeerd is bij het gebruik van computers is al duidelijk, en nu de gsm vervangen wordt door de smartphone verplaatst de aandacht zich naar daar. Zeker nu de smartphone in gebruik genomen wordt door soldaten van het Amerikaanse leger. Voor hen betekent privacy toch net iets meer. Ze leren bv hoe ze de plaatsbepaling van de iPhone en Android smartphones kunnen uitschakelen, want daarmee zouden ze door de vijand opgespoord kunnen worden. Ook camera, micro en usb-sticks kunnen zich tegen de soldaten keren, als de opname in handen van de vijand valt. Op de achtergrond van een foto kan een herkenbaar punt voorkomen dat iets zegt over bv een opleidingslocatie, of er kunnen op de achtergrond tegen de muur elementen aanwezig zijn als plannen, schema’s, foto’s enz.
Toch laat het leger de toestellen toe, omdat de soldaten ermee in contact kunnen blijven met hun verwanten thuis. Ook kunnen ze praktische zaken regelen via het internet, zodat ze niet helemaal afgesloten zijn van hun wereld thuis, en ze nadien ook terug gemakkelijker kunnen integreren in de maatschappij.

Verwacht volgend jaar:

Intel heeft een voet tussen de deur gekregen in de markt van de mobiele toestellen; niet via smartphone processors, maar wel via zijn Atom processor, die veel te vinden was in netbooks.

Google Android: Cisco, Asus, openpeak, at&t, lenovo, avaya
MeeGo: acer, weTab, indarnixx, Gemtek

Verwachte intel atom tablets: Google Android en intel Meego: aanwezig.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.