Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Apple op de koop * Nieuwe smartphone * Android bij Barnes en Noble * Onderzoek naar het onderzoek * Ubuntu 11.04 * Slackware 13.37 * EFF opent de routers

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** April 28th, 2011 by wim.webgang **

Apple op de koop

Wie zich afvroeg waarom Apple zo’n grote datacentra aan het bouwen is, heeft nu waarschijnlijk een tipje van de sluier zien oplichten, omdat Apple de domeinnaam iCloud.com gekocht heeft. Daar moest het meer dan miljoen dollar voor neertellen. Maar dat is nog niets vergeleken met de prijs van de datacentra die ze bouwden. Zo is er het datacenter in North Carolina, dat liefst 1 miljard dollar gekost heeft.
Het heeft een oppervlakte van 64.000 m2, en is daarmee 5 keer zo groot als Apple’s andere regionale datacentra in de VS.

Het bedrijf achter iCloud heeft nu zijn nieuwe naam in gebruik genomen: CloudMe; en daar wordt je voorlopig ook nog naar doorgeleid als je www.icloud.com intikt.

Datacenter in aanbouw:

http://www.youtube.com/v/hDXSSi1qStA


Nieuwe smartphone

Er is weer een nieuwe smartphone uit die op een unix-achtig systeem draait; de nieuwe iPhone 4. Hij zou in 28 landen moeten verschijnen vandaag, en tot gisteren was het angstvallig geheimgehouden toestel nog een groot vraagteken.
Behalve in de Belgische Kempen, waar een IT-bedrijf per vergissing in plaats van zwarte, een doos witte i-phones had geleverd gekregen, die ze dan ook prompt verkochten met een aktie op internet.

Android bij Barnes en Noble

Android, dat onder een patentaanval ligt van Microsoft, werd dapper verdedigd door “Barnes en Noble”. Dat is een grote boekenwinkel in de VS, die ondertussen ook electronische boeken in zijn aanbod heeft. En hun electronische lezer is de “Nook”, een apparaatje dat intern op Android draait. Daarom werden ze dus ook aangeklaagd door Microsoft.
Barnes en Noble zegt dat Microsoft de strategie heeft om bedrijven die Android gebruiken, aan te klagen om zo het gebruik van Android onaantrekkelijk te maken voor fabrikanten en het gebruik ervan af te remmen.

Microsoft probeert de markt van de Android te domineren, terwijl ze Android niet zelf ontwikkeld hebben, of evenmin een apparaat met Android op de markt brengen. Ze gebruiken – nog steeds volgens B&N – een bijeenraapsel van zo goed als niet ter zake doende patenten, om dan te dreigen met een rechtszaak als er geen buitenissige licentiegelden betaald worden.

Verder verwijst B&N ook naar de overeenkomst die Microsoft en Nokia gesloten hebben, om het eigen Nokia Symbian systeem te vervangen door dat van Microsoft. In de rand daarvan zouden ze ook afgesproken hebben om hun patentenporfolio gezamelijk aan te wenden om zich op de markt te verdedigen, maar ook om aan te vallen. Deze horizontale afspraken in zo’n sektor is volgens B&N onwettelijk volgens de antitrust-wetten.

Groklaw.net heeft er een artikel over met extra documentatie


Onderzoek naar het onderzoek

In de VS heeft een inspecteur van het ministerie van justitie een onderzoek gedaan naar de capaciteiten van het FBI om om te gaan met de bedreigingen van internet en computercriminaliteit.
In deze evaluatie werden een 10-tal plaatselijke kantoren opgenomen, waar een dertigtal agenten bevraagd werden. Daarvan hadden er meer dan 10 niet de nodige kennis om zaken van nationaal belang te onderzoeken waarbij binnengedrongen werd in computersystemen. Natuurlijk waren er ook veel die wel bekwaam waren. Bovendien heeft het FBI een 3-jarig opleidingsplan, waarbij agenten zich kunnen verdiepen in 12 beveiligingscursussen. Het aantal van de geslaagde deelnemers aan die cursus werd door het FBI gecensureerd.


Ubuntu 11.04

Er is alweer een nieuwe versie van Ubuntu uitgekomen: 11.04, met de bijnaam Natty Narhwal.
De kern van deze Linux distributie is Linux 2.6.38.3, maar daarvan ziet de gebruiker meestal niet veel meer dan een voorbijrollende melding.
Wel belangrijk voor de gebruiker is de nieuwe Unity interface, die gebaseerd is op Gnome 3 en gebruik maakt van Compiz. Op de homepage wordt het systeem afgebeeld op het scherm van een kleine draagbare computer, mogelijk een netbook.
Ubuntu 11.04 kan afgehaald worden via de www.ubuntu.com/download website. Er zijn verschillende versies:
- een om te downloaden, nadien op cd te branden om daarmee te installeren.
- een live versie, die je van CD of USB stick kan starten
- een serverversie

Een narwal is een soort walvis waarbij de mannetjes een lange tand hebben, die er als een gevaarlijk degen uitziet, maar eigenlijk een tast en reukorgaan is.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Narwal

Slackware 13.37

Slackware heeft ook een nieuwe versie uit na maanden werken en testen: 13.37.
Die bevat XFCE 4.6.2 en KDE 4.5.5
Deze slackware draait op een 2.6.37.6 Linux kern, maar een volgende versie wordt ook bijgeleverd, dus de gebruiker kan kiezen.

Je kan slackware afhalen van ftp.slackware.com of van een van de officiƫle mirrors: http://slackware.com/getslack

EFF opent de routers

EFF start een aktie om internetgebruikers te overtuigen hun routers open te zetten, zodat je terug overal vrij internet ter beschikking hebt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.