Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Vertaalcomputer * OLPC heruitgevonden * Programmeurs in de wolken * Sneller netwerk * Open Source Hardware * Skype onder MS vleugels *

i-nieuws 6 na 6 ** May 12th, 2011 by wim.webgang **

Vertaalcomputer

Vertaalcomputers zijn al jaren in gebruik, maar werden echt populair in de vorm van een dienst op internet. Tijd voor een stap verder, want die websites vertalen alleen maar tussen menselijke talen. Computers worden nu ingezet om de taal van dolfijnen te ontleden. De geluiden werden geanalyseerd en onderzoekers menen de klank voor een achttal begrippen te herkennen, waaronder een voor “zeewier”. Duikers zullen testen doen met die geluiden, de reakties van de dolfijnen zal worden opgenomen om te kijken of daarmee een stap verder gezet kan worden in het ontleden van de communicatie van dolfijnen, die toch als een van de intelligentste zoogdieren worden beschouwd.

OLPC heruitgevonden

Google denkt beter te doen dan de One Laptop Per Child of “100 dollar laptop”. Ze zijn van plan een netbook op de markt te brengen die je kan huren. Eigenlijk huur je vooral de online diensten van Google, met opslag, e-mail, kalender, documentenopslag en muziek. De prijs zou 20 dollar worden, en het toestel zal op Chrome OS draaien, het eigen besturingssysteem van Google.

Programmeurs in de wolken

Google heeft op een IT-beurs in de VS een aantal dingen getoond in verband met Android. Bij de presentatie was duidelijk dat de Google werknemers met laptops werkten die op Ubuntu draaien, en daarbinnen hadden ze hun virtuele omgeving voor Android.

Er was ook sprake van een nieuw platform voor programmeurs, “Google storage for Developers, GSD. De dienst bestond al sinds 2010 maar was in besloten testfases. De online opslag van gegevens kan momenteel tot 5 GB bevatten, en de enige voorwaarde is een Google account. Tot het einde van het jaar kan de dienst gratis uitgeprobeerd worden. Het gaat hier niet over opslag voor open source code, maar voor gesloten projecten. De eigenaar van de opslag kan zelf bepalen wie hij toegang geeft, en hij kan daarvoor ook laten betalen, dus er ontstaat een nieuw zakenmodel.
Google lijkt ook rekening te houden met de verschillen in wetgeving tussen de VS en Europa, want er komt een aparte Europese “opslag-regio”. Op zich bestaat een gelijkaardige “cloud” dienst al bij Amazon, met Amazon S3.

De conferentie kan live gevolgd worden via streaming met beeld:

http://www.google.com/events/io/2011/index-live.html

Sneller netwerk

Onderzoekers aan de univesiteit van Berkeley in de VS zijn bezig met nieuwe modulatoren. Die kunnen theoretisch data verzenden aan snelheden tot 500 GHz. Naar netwerken vertaald zou dat overeen komen met snelheden op het netwerk in de grootte-orde van petabit en exabit, in plaats van nu megabit of gigabit.

Open Source Hardware

Het Milkymist project zal deze zomer zijn resultaat in beta-fase voorstellen; de Milkymist One. Dat is een video-synthesizer, een apparaat bestaande uit open source componenten. Ook de chips, de processors dus, bestaan enkel en alleen uit open source componenten. Het is een van de eerste consumentenproducten gebouwd op een volledig open source platform. Voorlopig alleen te vinden in de electro-speciaalzaken. De broncode is te vinden op Github.

Er wordt verwacht dat in eerste instantie programmeurs, daarna video-kunstenaars als VJ’s en andere creatievelingen er gebruik van zullen maken. Momenteel in Europa alleen te verkrijgen bij “Hackable Devices” in Frankrijk, en bij “Tuxbrain” in Spanje.

Het project kende als voorganger een eenvoudiger electronisch controlebord uit Italie dat Open Source is: Arduino, dat een “prototyping” platform wordt genoemd; het laat toe allerlei voelers en meters aan te sluiten op het bord, en van daar naar de usb-poort van je computer, en omgekeerd dingen te schakelen of bedienen, bv in de eenvoudigste vorm de eigen leds op het bord; of andere sturingen.

Features:
- Multi-standard video input (PAL/SECAM/NTSC)
- Two DMX512 (RS485) ports
- MIDI IN and MIDI OUT ports
- VGA output, 24bpp, up to 140MHz pixel clock (> 1024×768)
- AC’97 audio
- XC6SLX45 Spartan-6 FPGA supporting the open source Milkymist SoC
- 128MB 32-bit DDR400 SDRAM
- 32MB parallel flash
- 10/100 Ethernet
- Memory card
- Two USB host connectors
- RC5-compatible infrared receiver
- RS232 debug port

http://www.milkymist.org/mmone/small_M1_video_in.jpg

http://www.milkymist.org/mmone.html

Skype onder MS vleugels

De grote vraag in de free software/open source wereld is of Microsoft de Skype software voor Linux en Mac gaat laten verderbestaan. Microsoft heeft helaas een geschiedenis van opkopen en voor de eigen kar spannen. Misschien groeit er iets mooi voor in de open source wereld; een echt alternatief voor skype dat open source is en platformoverschrijdend.

http://www.itworld.com/open-source/163509/microsofts-reported-skype-acquisition-may-impact-linux-users

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.