Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Wachtwoord wisselen * Grafische driver-test * Slimme stad * Regeringswolk verdampt

i-nieuws 6 na 6 ** June 2nd, 2011 by wim.webgang **

Wachtwoord wisselen

In de VS is het -in Tennessee althans- illegaal geworden om het wachtwoord van je onlinedienst te delen met een vriend. Het gaat over de diensten waar je je muziek op kan bewaren, zoals Netflix of Rhapsody. Diegene die de logingegevens van een vriend gebruikt, begaat vanaf nu een “misdaad”.

De gouverneur van Tennesse tekende een wet die onder druk van de muziekindustrie werd opgezet. Ze haalden daarmee in 1 staat hun slag thuis, en ze hopen dat het een precedent wordt voor wetgeving in andere staten. De muziekindustrie is sterk vertegenwoordigd in de staat, en kan zo gemakkelijker druk uitoefenen, met het argument van grote belastingbetaler te zijn.

Ze mikken bv op studenten die hun login delen met hun kotgenoten. De wet vormt een uitbreiding van de wet op diefstal van kabeldiensten.

Het illegaal gebruiken van de “entertainment” diensten wordt bestraft met een totgevangenisstraf tot één jaar en 2500 dollar boete – als de verkoopswaarde van het gebruik onder 500 dollar blijft. Daarboven gelden nog zwaardere straffen.

Het delen van een account tussen leden van hetzelfde gezin zou wel onder de wetgeving vallen, maar “waarschijnlijk niet vervolgd worden”.
Het is voorlopig nog wel toegelaten om een vriend uit te nodigen om samen een cd te beluisteren, maar die CD uitlenen zou de muziekindustrie ook wel liefst illegaal maken waarschijnlijk.


Grafische driver-test

Op de phononix website werd een artikel gepubliceerd dat een aantal testen doet van grafsiche drivers op moderne Linux systemen. De bedoeling was vergelijkende cijfers te verzamalen over de prestaties van drivers op verschillende desktops of window managers. Denk daarbij aan het nieuwe Unity, de Gnome Shell, of KDE’s kwin.
De tester probeerde open source drivers te vergelijken met closed source
drivers van NVIDIA en ATI-AMD grafische kaarten.

De test levert een groot aantal genuanceerde resultaten, en wijst ook op de stand van de open source drivers ten opzichte van de closed source drivers. Bv de snelheid bij gebruik in hoge resolutie 2560×1600 pixels op een 30 inch scherm is nog duidelijk beter bij de closed source Catalyst driver.
De open source community heeft meestal niet de nodige gegevens van de fabrikant om de open source drivers goed te kunnen programmeren, en ook uit de test blijkt dat er heel wat situaties zijn waar de open source drivers nog achterstaan.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_gardenshed_drm&num=1

Slimme stad

Eindelijk terug eens goed nieuws uit Japan; er worden plannen gemaakt voor een “slimme stad”, een vanaf nul op te bouwen stad die zo energie-en milieuvriendelijk mogelijk moet zijn volgens de huidige technologische stand van zaken.
Het zijn een negental prive-bedrijven die samen deze stad van de toekomst zullen bouwen.
Het gaat hen vooral om het combineren van beschikbare technologiën, die door de integratie van in het ontwerp een grotere samenhang krijgen en gecombineerd een sterker resultaat neerzetten dan bij toepassing in bestaande woningen.
Zo zal bv de straatverlichting aangestuurd worden door detectoren, zodat ze enkel stroom verbruikt waar het nuttig is. De zonnepanelen op de daken zullen hun energie kwijt kunnen in een batterij-installatie in het huis zelf, zodat er een buffer van energie is die niet over het electriciteitsnet heen en weer moet gaan.
Vanaf 2014 moeten de eerste bewoners hun intrek beginnen nemen, en in vier jaar tijd moet het stadje dan helemaal bevolkt zijn. De stad met 1000 woningen komt op een site van een vroegere fabriek van Panasonic, in Kanagawa, zuid-westelijk van Tokyo.

Regeringswolk verdampt

De Britse regering had plannen gemaakt om te besparen op
computerinfrastructuur door alle computertoepassingen via het
internet te gaan gebruiken. Daarmee zou de Britse regering haar eigen “cloud” bouwen, die “Government Cloud” genoemd werd. Maar na een machtswissel waarbij Labour plaats moest ruimen, zijn de plannen opgeborgen. Het is nog wel het plan te besparen door computers te concentreren in enkele datacentra. Nu zijn er een 120-tal data centra, maar die zouden gereduceerd kunnen worden tot een tiental. Een van de problemen bij grote veranderingen in de informatica van de regering is de traagheid van de procedures, bv voor aanbestedingen. Die duren gemakkelijk 2 jaar. Nu zouden die moeten teruggebracht worden tot 9 maanden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.