Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

i-nieuws 14/7 …

i-nieuws 6 na 6 ** July 14th, 2011 by wim.webgang **

14/7/2011

Zonneboom

Studenten in Belgrado hebben de “Strawberry tree” ontwikkeld, een oplaadstation voor herlaadbare batterijen. Deze oplaad-boom gebruikt uitsluitend zonne-energie. Er zijn 16 aansluitingen voorzien voor het opladen van allerlei apparaten als gsm’s, smartphones en muziekspelers. De voorbijganger kan gedurende 15 minuten gratis bijladen. Het is de ideale oplossing voor gebruikers wiens toestel onverwacht leeggeraakte, of gebruikers die willen bijladen om een lange dag te overbruggen.
De zonneboom heeft zelf een grote batterij om overdag de zonne-energie op te slaan. Hij blijft dus ook na zonsondergang beschikbaar voor gebruikers en kan zelfs winterperiodes aan.
Het is voor de studenten een principiële keuze om de dienst gratis te maken. Ze willen ermee benadrukken dat zonne-energie gratis beschikbaar is. Ze hopen jongeren ertoe aan te zetten na te denken over hun eigen verantwoordelijkheid, hun eigen energiegebruik, en vooral de bron van hun energiekeuze.
De student die het idee ontwikkelde toen hij 17 was, is ondertussen 22, en wil zijn “Strawberry tree” ook in andere steden in Servië planten.

Apple wil grenzen dicht

Apple wil dat de grenzen van de VS dichtgaan voor concurrerende toestellen, die volgens henzelf patenten van Apple schenden. Ze dienden daarvoor een klacht in bij de International Trade Commission (ITC). Ze mikken nu op HTC, waarvan ze zeggen dat die 5 patenten van Apple overtreden. Een jaar geleden gingen ze HTC al te lijf met de beschuldiging van 20 patentovertredingen. De ITC gaf Apple toen ongelijk in hun advies, maar de rechtbank moet zich nog uitspreken. Dat gebeurt mogelijk op 5 augustus.
Voorheen mikten ze op Samsung, dat ze beschuldigden van het namaken van het uitzicht en de gebruiksvorm van hun smartphones en tabletpc’s.
De context van deze strijd is dat de verkoopscijfers van Android toestellen als die van Samsung en HTC die van Apple beginnen te overtreffen.

Online winkels

Apple heeft een eigenaardige verhouding met “app stores”.
Ze hebben hun eigen app store en worden daar scheef voor bekeken omdat ze een quasi-monopolie hebben op de applicatiemarkt voor hun apparaten.

Maar ze controleren niet alleen het al dan niet toelaten van een applicatie, maar ook de prijzen. Die zijn bv hoger in Australie dan in de VS voor dezelfde aankopen.

Voor goederen is het begrijpelijk dat de transportkost die duurder maakt in Australie. Voor applicaties die de gebruikers via de shop downloaden is dat moeilijker uit te leggen. De Australische klanten, maar ook de regering, protesteerde bij Apple. Dat zou nu zijn prijzen aanpassen, behalve voor muziek en media.

Anderzijds hebben ze onder licentie een aantal andere bedrijven toegelaten een app strore te maken, waaronder Cisco.
In de praktijk geven ze een licentie op het “over-the-air” protocol, dat een bedrijf de mogelijkheid geeft om een soort prive-application store te maken. In 2009 ging Chuck Goldman aan de slag in een Apple spin-off met de naam Apperian.
Ze hosten nu al de stores voor Cisco, Procter/Gamble en anderen.

Flash 11

Adobe heeft Flash player versie uitgebracht. Voor Linux bestaat die in een volwaardige 64 bit versie. Dat is een verbetering tegen vroeger, toen alleen een “experimentele” 64 bits versie bestond voor Linux. Die werd al een tijdje niet meer geupdate, zeer tot ongenoegen van de gebruikers. De belofte om een volwaardige versie uit te brengen werd dus gehouden.

New Wave

Bij de hernieuwbare energievormen is de opwekking van electriciteit door de kracht van de golven of de getijden een ver-van-mijn-bed verhaal. Voor Schotland is het wel dichterbij gekomen met het opstarten van hun “Oyster 800″ energiecentrale. Die gebruikt de energie van de golven om electriciteit op te wekken. Een Oyster 800 centrale kan de energie opwekken voor 750 gezinnen. Maar de Oyster centrales kunnen ook in clusters of farms van 10-tallen Oysters op zee geplaatst worden.
Ze bouwden voort op de ervaring van hun eerste Oyster-1 installatie, die in 2009 geïnstalleerd werd en die 315 KW opwekt. En van de Oyster 2, de generator van 26 meter lang.
De ervaring loont; de vorm van de centrale werd aangepast, en ook de installatiemethode werd verbeterd. De nieuwe installatie kostte maar 1/3 van de eerste, en kan 2,5 keer zoveel energie opwekken.
Het sterke van deze golfslaginstallatie is dat ze een mooie aanvulling vormt in de hernieuwbare energiemix. Die bestaat ideaal uit verschillende vormen van hernieuwbare energie, omdat de beschikbaarheid erg wisselt en afhankelijk is van weersomstandigheden.

Illegale VLC player

Ook van open source software bestaat piraterij. Er dook een valse VLC-player op, die voorzien was van allerlei malware, waardoor de pc van het slachtoffer onder controle kan komen van computerkrakers, of hij op een andere manier schade kan ondervinden.
De vervalsers gaan drastisch te werk: ze zetten een website op en doen alsof ze zelf de VLC player maken. Ze zetten via Google advertenties die opduiken bij een zoek naar iets wat te maken heeft met media of mediaspelers.
Een surfer die op zo’n advertentie klikt, komt op de valse website terecht, en download daar misschien de valse versie van VLC player.

De echte VLC player is van VideoLAN.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.