Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Gnome 3.2 * Sparc * Nog meer Tablets * London mobiel

i-nieuws 6 na 6 ** September 29th, 2011 by wim.webgang **

Gnome 3.2

Er is een nieuwe versie van Gnome uitgekomen; versie 3.2.
Gnome is een desktop die vooral op Linux gebruikt wordt, en daar een keuze is naast bv KDE.

De Gnome desktop is een free software project, dat draait op een community van medewerkers die meer of minder bijdragen. Sinds het uitkomen van versie 3.0 hebben meer dan 1200 deelnemers wijzigingen aangebracht aan Gnome.
Toch leidt dat niet tot chaos: Er zijn natuurlijk richtlijnen om een samenhangend geheel te krijgen. Ook houdt Gnome een vast tempo van evolutie aan; ze brengen ieder half jaar een nieuwe versie uit.
De wijzigingen van deze 3.2 bevatten veel cosmetische ingrepen, soms op basis van meldingen van gebruikers die zich ergeren aan een bepaald gedrag van het systeem, of die nog fouten hebben ontdekt.
Er wordt ook ingespeeld op nieuwe trends, zoals de “cloud”; het bewaren van documenten online wordt gemakkelijk gemaakt door bij het bewaren niet alleen de eigen harde schijf en geheugens aan te bieden, maar ook de ingestelde online plaatsen, zoals een google account.
Dat online bewaren geldt trouwens niet alleen voor documenten, maar ook voor contacten, kalenderinformatie, ens.
Er is ook aan veiligheid gewerkt met verbeterd beheer van veiligheidscertificaten en keys.

Voor programmeurs: Gnome 3.2 gebruikt GLib 2.30 als kern, GTK+3.2 voor de weergave en grafische bibliotheek Clutter 1.8

http://library.gnome.org/misc/release-notes/3.2/

Sparc

Sparc is de processorarchitectuur van Sun die door overnamen in handen kwam van Oracle. Die brengen nu een nieuwe sparc uit; Sparc T4. En er werd een Sparc SuperCluster voorgesteld, de T4-4, en andere op de processor gebaseerde servers. Ze draaien op Solaris, de eigen Unix-versie van Sun, die zware concurrentie te verduren heeft van de combinatie van Linux op servers met intel-processor.
De processor van Sun was geoptimaliseerd voor webservertaken, hij kon gemakkelijk de taken van de webserver snel uitvoeren.
Maar hij was minder optimaal voor databanktoepassingen, en daar heeft Oracle nu natuurlijk aan gewerkt. Ze voegden “Out of Order Execution” toe, waardoor de processor niet moet wachten op tussenresultaten zoals de vorige processor T3. Dit was eigenlijk zelfs technologische achterstand t.o.v. AMD en Intel, die al langer Out of Order Execution toepasten.
Maar Oracle stopt hier niet mee, en spreekt al over de in ontwikkeling zijnde Sparc T5. Ze hebben in ieder geval bewezen dat ze de hardware van Sun niet hebben laten vallen, maar integendeel investeren in de verdere ontwikkeling ervan.

Nog meer Tablets

Amazon kondigde een nieuwe 7 inch tablet aan, met een prijskaartje van 200 Euro.
Er komt ook een nieuwe e-reader, de Kindle Touch. Verder hebben ze een nog lagere-prijs Kindle klaar, die voor zo’n 80 dollar moet verkocht worden.

London mobiel

London zou tegen 2015 70.000 GSM antennes willen plaatsen om het G4 netwerk uit te bouwen, dat mobiele breedband levert. Helaas zal dat niet klaar zijn tegen de Olympische spelen, waar hoge eisen gesteld worden aan netwerken voor mobiele data-overdracht. De burgemeester van Londen waarschuwde er al voor.

Vooral de smartphones zijn verantwoordelijk voor de grotere vraag naar capaciteit. Vooral communicatieprogramma’s die altijd open blijven staan, gebruiken doorlopend capaciteit. Op de snelle internetaansluiting thuis voel je dat niet, maar een toestel met Instant Messaging of Exchange geeft evenveel belasting op het gsm-netwerk als een gsm waarop 1000 telefoontjes worden gedaan.

Een mogelijke tussenoplossing zijn “femtocells”. Het idee is gsm-antennes met een klein bereik, die hun verkeer niet via gsm-netwerken verder sturen, maar via een aansluiting aan het internet. De “femtocells” hebben een klein bereik, bv maar 2 km, en worden dus in grotere aantallen opgesteld, vandaar het aantal van 70.000 voor London. Een voorbeeld van toepassing is langs een treinlijn, waar ze de treinreizigers internettoegang zou kunnen geven.

Binnen bedrijven wordt het al gebruikt om het gsm-verkeer van personeel langs de eigen internetaansluiting te leiden, wat veel goedkoper is dan langs het gsm-netwerk.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.