Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Studenten-tablet in India * Bank of America home * Autisme is een gave * Laatste verwittiging * TMG-lek * Wikipedia geeft Italie een trap * Europa test

i-nieuws 6 na 6 ** October 6th, 2011 by wim.webgang **

Studenten-tablet in India

In India wordt uitgepakt met een tablet computer die 60 dollar zou gaan kosten. Er loopt een proef bij 500 studenten. Het toestel draait op Android 2.2, en heeft een 7 inch touch-screen, 256 Mb RAM, een geheugenuitbreidingsmogelijkheid, twee usb-aansluitingen, en het zou maar 350 gram wegen. De batterij zou echter maar drie uur meegaan, dus een hele dag les haal je niet zonder bijladen.
7 inch is klein, en het geheugen lijkt ook niet erg groot, dus het is af te wachten of het toestel echt bruikbaar blijkt.
In eerste instantie zouden er een honderdduizend aangekocht en verdeeld worden, maar op termijn wil de overheid er miljoenen gaan verspreiden. Kortom we zien hier het idee van het “One Laptop Per Child” project terug opduiken. Dit toestel is ontwikkeld met hulp van een Engels bedrijf, en de productie gebeurt in India.
Dat gewicht maakt het aantrekkelijker dan bv een netboek, die toch al snel een kg weegt. In ieder geval kondigde dezelfde minister al eens een goedkope laptop aan maar daar is nooit iets van gekomen.

Bank of America home

De Bank of America ligt onder vuur; de website van de bank blijkt al 6 dagen moeilijk- tot gedeeeltelijk niet-bereikbaar. Een logische conclusie is dan ook een “(D)DoS-attack” op de server(s) van de bank.
Maar de bank verklaarde dat hun website niet het slachtoffer was van een computerinbraak, en evenmin van een Denial of Service aanval. Ze gaven geen uitleg over wat dan wel het probleem was van hun slechte bereikbaarheid. Aangezien ze niet wensen in te gaan op “technische details”, zoals ze het noemen, blijft er veel ruimte voor speculatie. Gebruikers spreken nu al over de langste uitval van een banksysteem ooit. Monitoring software die de bereikbaarheid van websites doorlopend test, toont dat de site soms zo traag wordt dat het tot een minuut of meer duurt eer er reaktie komt. De bank meldde zijdelings dat ze eigenlijk bezig waren om de site efficiënter te maken op piekmomenten, maar dat daar problemen mee waren. In plaats van de normale, interactieve voorpagina staat er tijdelijk een eenvoudige verontschuldigingspagina met een paar snelle links naar andere veelgebruikte onderdelen van de site. Op dit moment lijkt hij terug in orde.

Autisme is een gave

Een Amerikaanse vzw in Chicago heeft zich een paar jaar geleden toegelegd op het Aspergers syndroom, beter bekend als een vorm van autisme. De vzw heet Aspiritech, en heeft ondertussen een zevental mensen succesvol opgeleid, en heeft negen klanten die tot grote tevredenheid gebruik maken van de diensten. Die werken als software-tester voor smartphone software en cloud toepassingen.
Asperitech’s diensten worden nu aangeboden in Japan, Israel, en Belgie en bevatten functioneel testen, compatibiliteitstesten, regressie-testen en test-case ontwikkeling. Voorlopig draait de vzw nog met schenkingen, slechts 40 procent tot de helft van de kosten wordt gedekt door de betalingen van de klanten.

Laatste verwittiging

In Frankrijk is de wetgeving over afsluiten van internetverbindingen van wie verdacht wordt van illegaal downloaden in werking getreden en ze wordt nu een jaar aktief gebruikt. Het systeem, tot stand gekomen door lobbywerk van de muziek en amusements-industrie werkt met drie niveau’s van waarschuwing: Eerste een waarschuwing, dan een tweede, en dan word je afgesloten van het internet.
Het eigenaardige van de regel is dat de internetproviders de straf moeten uitvoeren, maar dat de beschuldigden niet voor een rechtbank komen en nooit veroordeeld zijn. Meer dan 600.000 mensen kregen een eerste waarschuwing. Meer dan 40.000 kregen een tweede waarschuwing. En 60 hebben hun 3e verwitting gekregen, die gepaard gaat met afsluiten van hun internetverbinding voor een maand, en eventueel nog boetes van een rechtbank.
Er werd een speciaal agentschap opgericht voor de auteursrechtenovertredingen, en dat heet HADOPI. Het agentschap is fier op zijn aktieve start, maar kende toch ook een tegenvaller een paar maanden geleden. In mei ging er namelijk iets mis bij het bedrijf dat voor HADOPI het werk doet van het monitoren van het internetverkeer op zoek naar file-sharing. TMG, dat de exclusieve partner is voor dit werk, had een lek in een van zijn servers.

De Franse president Sarkozy trok hard aan de kar om de strenge vervolging in te voeren. Een vriend van Sarkozy is trouwens secretaris-generaal van HADOPI.
De Franse minister van buitenlandse zaken deed al een uitspraak waaruit bleek dat de copyright-vervolging op internet belangrijker is dan het mensenrecht van vrije meningsuiting en communicatie.
Misschien een voedingsbodem voor een Franse piratenpartij?


TMG-lek

Daar de lek bij TMG konden stukjes programmacode van het peer-to-peer opsporingsproces ingezien worden, alsook allerlei interne informatie. Maar ook IP-adressen van internetgebruikers die onder toezicht stonden van TMG.

TMG was voor het uitverkoren werd in Frankrijk, al in opspraak gekomen omdat ze voor de Media-industrie infiltreerden in peer-to-peer netwerken, en zelf slechte of onderbroken kopies van muziek en film op de systemen zette, om ze te vervuilen en zo de gebruikers te ontmoedigen. Bij nader inzien is het trouwens niet de regering die TMG heeft aangesteld, maar wel de muziek-en amusementsindustrie zelf.

Het bedrijf heeft een patent aangevraagd voor hun zelfuitgeroepen revolutionaire anti-P2P technologie. Aangezien ze niet alleen gemakkelijk te volgen peer-to-peer verkeer onderzoeken, maar ook bv ook nieuwegroepen en streaming, moet geconcludeerd worden dat ze privacy-grenzen overschrijden.

Ze kunnen bv deep-packet inspection gebruiken, wat het internet-equivalent is van het ongemerkt openen, lezen en terug sluiten van briefwisseling door de Stasi in Oost-Duitsland. Privacy international diende een klacht in bij de Europese Commissie omdat in het Verenigd Koninkrijk de techniek al zou toegepast worden. De betrokken internetprovider beweerde echter dat die techniek enkel gebruikt wordt om te zien “hoeveel” illegaal verkeer over hun netwerk loopt, niet om op te sporen van wie dat verkeer is. Athans op dit moment. Het eraan koppelen van de IP-adressen om zo de klant te identificeren is technisch wel mogelijk.
De klanten zijn niet op de hoogte gebracht van de aktiviteit van het anoniem inkijken van het verkeer.

Britse klanten kunnen zich dan wel verheugen op snelheden tot 300 Mbps vanaf de lente volgend jaar, ze zullen moeten opletten wat ze met die downloadsnelheid doen.

Wikipedia geeft Italie een trap

De Italiaanse wikipedia heeft een waarschuwing gepubliceerd dat ze er mee stoppen in Italie als de nieuwe wetgeving over rechtzetting op websites er doorkomt. Die wet houdt in dat iemand die zich beledigd of gekwetst voelt door wat op een website over die persoon geschreven wordt, een rechtzetting kan vragen. De betrokken website moet binnen de twee dagen de correctie doorvoeren. Er is niet voorzien in een neutrale derde partij die oordeelt of adviseert
.
Het wetsvoorstel over afluisterpraktijken bevat een paragraaf, die op maat gesneden lijkt voor aan de schandpaal genagelde politici. Aangezien de eis van de persoon zelf genoeg is om een rechtzetting te krijgen, en los staat van de waarheid van de publicatie, kan Wikipedia niet meer zijn vrije, neutrale werk voortzetten.

Wikipedia legt naast het wetsvoorstel een uittreksel uit de universele verklaring van de rechten van de mens, waarin staat dat

Universal Declaration of Human Rights
Article 27.

Iedereen het recht heeft vrij deel te nemen aan het culturele leven van een gemeenschap, te genieten van kunst, en deel te nemen aan de wetenschappelijke vooruitgang en zijn voordelen.
En:
Iedereen heeft het recht van bescherming van morele en materiële belangen die voortkomen uit alle wetenschappelijk, literair of artistiek werk waarvan hij auteur is.

(* vrij vertaald).

Wikipedia benadrukt dat er over “laster” al een bestaand strafrechterlijk “Article 595″ is, dat toegepast kan worden.

Momenteel tonen ze in Italië een waarschuwing op de site in een pagina alvorens ze de opgezochte inhoud tonen. De tekst is ook in het Engels beschikbaar.

* Letterlijk:
“(1) Everyone has the right freely to participate in the cultural life of the community, to enjoy the arts and to share in scientific advancement and its benefits.
(2) Everyone has the right to the protection of the moral and material interests resulting from any scientific, literary or artistic production of which he is the author.”

Europa test

Europa start een testprogramma om de snelheid van de internetverbindingen te meten. De testlocaties krijgen een toestel dat per maand een aantal gigibytes up en/of download, en daarbij de snelheid meet.
Het is de bedoeling 10.000 vrijwilligers te vinden om deel te nemen aan de snelheidstest.
Dertig landen zouden meedoen aan de test:
“UK, Austria, Belgium, Bulgaria, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxemburg, Netherlands, Malta, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain and Sweden, Croatia, Iceland and Norway ”

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.